Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO Primăria Aiud: Situația lucrărilor de reparații a străzilor din municipiu. Străzi modernizate și ce lucrări vor fi executate până în 2016

Publicat

în

strazi aiud06Primăria Aiud transmite situația lucrărilor de reparații în mai multe zone și străzi din municipiu. Este vorba despre lucrări executate sau aflate în derulare, ce au început în luna mai și se vor desfășura pe o perioadă de 2 ani, până la 31 decembrie 2016, de către DPL Alba SA. Valoare totală a lucrărilor de reparații executate până în luna octombrie pe mai multe străzi din oraș este de 901.651,17 lei inclusiv TVA. Alte lucrări de reparații curente în trei zone din municipiu sunt estimate la suma de 650.000 de lei.

Modernizarea străzilor Avram Iancu și Moților se va finaliza în luna noiembrie a acestui an, iar valoarea totală a acestor lucrări este de 545.429,25 lei inclusiv TVA.

Alte lucrări, de reabilitare infrastructură de drumuri, se desfășoară în prezent în cartierul Hopat, în cuantum de 808.181,82 lei exclusiv TVA. Lucrările au ca termen de finalizare luna ianuarie 2016, acest termen depinzând și de condițiile meteo pentru execuție.

Elit - Gustul Desăvârșit

strazi aiud01”În calitate de primar al municipiului Aiud, doresc să le prezint locuitorilor municipiului nostru situația exactă a lucrărilor de reparații ce s-au desfășurat și se desfășoară în această perioadă în Aiud, lucrări importante care au cuprins mai multe zone și străzi din municipiu, nu doar străzile Avram Iancu și Moților, așa cum se transmite pe diferite canale de comunicare.

Așadar, în prezent, pe raza municipiului Aiud se desfășoară lucrări de reparații curente, pe străzile modernizate din municipiu, lucrări ce au început în luna mai a acestui an și care, în baza Acordului cadru de lucrări încheiat de Serviciul Public Administrația Patrimoniului Local cu SC Drumuri și Poduri Locale Alba SA, urmează să se desfășoare pe o perioadă de 2 ani, respectiv până la 31.12.2016.

Conform Acordului cadru și a contractelor subsecvente de lucrări încheiate, până în prezent au fost executate, în principal, următoarele categorii de lucrări:

 • Plombări cu beton asfaltic bogat în criblură cu dimensiunea maximă de 16 mm (BA16) pe o suprafață totală de 3971,64 mp pe străzile: Ecaterina Varga, Stadionului, Morii, Transilvaniei, Rozelor, Băilor, Dr.Ciortea, Cloșca, Dorobanților, Aurel Vlaicu, Mihai Eminescu, Câmpului, Tudor Vladimirescu, Sergent Hațegan, Unirii și Mihai Viteazu.
 • Turnare covor asfaltic BA16 pe o suprafață totală de 11685 mp pe străzile: Rozelor, Băilor, Sergent Hațegan și Iuliu Maniu.
 • Strat suport beton asfaltic deschis realizat cu criblura (BAD25) pe o suprafață totală de 2300,8 mp pe străzile: Rozelor, Băilor și Sergent Hațegan.
 • Turnare covor asfaltic cu beton asfaltic bogat în criblură cu dimensiunea maximă de 8 mm (BA8) pe o suprafață totală de 2358,9 mp pe străzile: Rozelor, Băilor, Sergent Hațegan și Iuliu Maniu.
 • Aducere la cotă capace cămine pentru utilități pe străzile: Rozelor, Băilor, Sergent Hațegan și Iuliu Maniu.
 • Montat capace de cămin noi pe străzile: Băilor, Rozelor, Sergent Hațegan și Iuliu Maniu.
 • Așternere strat suport BAD25 pe o suprafață totală de 2300,8 mp pe străzile: Băilor, Rozelor și Sergent Hațegan.
 • Montare borduri de beton noi pe o suprafață de 1771,5 mp pe străzile: Băilor, Rozelor și Sergent Hațegan
 • Refacere strat fundație drum, frezare, turnare și compactare strat balast pe străzile: Rozelor, Băilor, Sergent Hațegan și Iuliu Maniu.

strazi aiud02Valoare totală a lucrărilor de reparații executate până în prezent este de 901.651,17 lei inclusiv TVA.

În ceea ce privește lucrările de reparații curente care sunt în curs de derulare, cu termen de finalizare până la sfârșitul anului 2015, acestea cuprind:

 • Reabilitarea căilor de circulație auto și pietonale pe strada Unirii cu acces din sensul giratoriu.
 • Reabilitarea străzii Unirii și a spațiilor de parcare din zona blocului nr. 57 și nr. 28.
 • Reabilitarea aleilor de pe strada Mihai Viteazu între blocurile nr. 2 și nr. 57.
 • Reabilitarea sistemului de colectare și dirijare a apelor pluviale în zona blocurilor de pe strada Mihai Viteazu: nr.1, nr.2, nr. 7 și nr.9.
 • Reabilitarea sistemului rutier pe strada Mihai Viteazu cu acces din strada Ion Creangă până la intersecția cu strada Axente Sever.

strazi aiud03Lucrările vor cuprinde în principal refacerea covorului asfaltic, înlocuirea bordurilor și a stratului de uzură de pe trotuare, iar valoarea estimată a acestor lucrări se ridică la suma de 650.000 lei.

Privitor la reparațiile ce se desfășoară la această oră pe străzile Avram Iancu și Moților trebuie să precizez că lucrările pe aceste străzi au început în luna septembrie a acestui an, conform contractului de lucrări nr. 2346 din 21.09.2015, iar principalul scop al acestor lucrări este acela de a asigura circulația rutieră în condiții de siguranță, având în vedere că în prezent acest drum prezintă deformări multiple, ca urmare a intervențiilor în carosabil a deținătorilor de rețele de utilități, ceea ce a afectat planeitatea drumului.

Lucrările constau în principal în așternerea unui covor de beton asfaltic bogat în criblură cu dimensiunea maximă de 16 mm (BA16) pe strada Moților, pe o suprafață estimată de 12.000 mp iar pe strada Avram Iancu un covor de 2000 mp în zona imobilelor cu nr. 57 până la intersecția cu strada Popa Șapcă.

De asemenea, pe strada Avram Iancu se vor executa lucrări de plombare cu beton asfaltic bogat în criblură cu dimensiunea maximă de 16 mm (BA16) și aducerea la cotă a căminelor de utilități.

strazi aiud04Valoarea totală a acestor lucrări este de 545.429,25 lei inclusiv TVA, iar finanțarea lor este asigurată din bugetul propriu al municipiului Aiud, termenul de finalizare al lucrărilor fiind sfârșitul lunii noiembrie 2015.

De menționat este faptul că pe strada Avram Iancu lucrările au ca scop principal asigurarea unei circulații rutiere cursive, ținându-se cont și de faptul că în anul 2016 se vor executa lucrări de înlocuire a rețelelor de distribuție a gazelor și alimentare cu apă de la stația Măgina, urmând ca ulterior să fie turnat covor asfaltic și pe această stradă.

De asemenea, un aspect foarte important legat de cele 2 străzi este acela că Municipiul Aiud a devenit partener al Consiliului Județean Alba în amplul proiect depus în cadrul Programului Operațional Regional, finanțat de Uniunea Europeană în exercițiul bugetar 2014 – 2020, acela de realizare a unui drum economico – turistic ce va lega centrul municipiului Aiud de localitățile Râmeț, Ponor, Geogel, Mogoș, Bucium și ieșire în DN 74 la Abrud.

În ceea ce privește realizarea obiectivelor de investiții prevăzute pentru anul 2015, acestea au avut la bază programul multianual de investiții care face parte integrantă din Strategia de Dezvoltare a Municipiului Aiud și în baza acestui program și a listei de investiții pe anul 2015 în prezent se desfășoară lucrări la obiectivul de investiții:

 • Reabilitare infrastructură de drumuri în cartierul Hepat: pe străzile Fenichel Samuel (parțial), Petre Țuțea (parțial), Octavian Goga, Mircea Vulcănescu, Valea Lupului (parțial) și Crișan (parțial).

strazi aiud05Lucrarea a început în luna august 2015, conform contractului de lucrări nr. 2118 din 26.08.2015 și are drept scop modernizarea sistemului rutier și a sistemului de colectare și dirijare a apelor pluviale, iar valoarea totală a lucrărilor de construcții și montaj este în cuantum de 808.181,82 lei exclusiv TVA.

Lucrarea este în curs de execuție cu termen de finalizare în luna ianuarie 2016, acest termen depinzând și de condițiile meteo pentru execuție.

Ca o concluzie la aceste aspecte prezentate, trebuie să subliniez faptul că fondurile folosite pentru investițiile și reparațiile efectuate de administrația publică aiudeană, nu sunt cadouri de la Guvernul României, ci sunt banii aiudenilor, bani colectați din taxele și impozitele plătite de locuitorii municipiului Aiud”, a precizat primarul Municipiului Aiud, Mihai Horatiu Josan. (C.M.)

 

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Senatul a adoptat cadrul legal pentru finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă”

Senatul a adoptat ieri cadrul legal ce va permite finalizarea rapidă a termocentralei de la Iernut și a centralei nucleare de la Cernavodă, făcând astfel încă un pas important spre dobândirea independenței energetice a României. Obiectiv energetic de importanță națională, termocentrala de la Iernut se afla într-un stadiu de execuție de circa 90% dar, din cauza unor probleme ale constructorului spaniol, contractul a fost reziliat și investiția s-a blocat.

În condițiile actuale de criză energetică, marcată de un context geopolitic complicat și imprevizibil, în care invazia rusă în Ucraina are efecte negative asupra întregului sistem energetic european, era necesară identificarea și adoptarea unor soluții legislative care să permită finalizarea în timp util a unor obiective energetice de o importanță deosebită, așa cum este și centrala de la Iernut, care va furniza o importantă cantitate de electricitate în sistemul național. În discuțiile și negocierile pe care le-am avut ieri cu colegii mei senatori, atât în comisiile reunite de specialitate, cât și la votul din plenul Senatului, am căzut de acord să creăm cadrul legal astfel încât, în situația obiectivelor de investiții nefinalizate, de acest tip, entitățile contractante să poată aplica procedura de negociere fără invitație prealabilă la o procedură concurențială de ofertare pentru atribuirea contractelor sectoriale, pentru restul de executat, dacă acesta este de maxim 40% din stadiul fizic aferent proiectului de investiții. Astfel, modificând în Senat Legea 250/2022, de aprobare a OUG 54/2022, care modifica Legea 96/2016, privind achizițiile sectoriale, am flexibilizat cadrul legal privind achizițiile, permițând reluarea lucrărilor la Iernut, unde sperăm ca prima din cele 2×1 unități (215MWe) să fie pusă în funcțiune până la finele anului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, am introdus și o altă prevedere care se referă la energia nucleară și care va permite Statului Român să atribuie contractul pentru finalizarea centralei de la Cernavodă printr-o procedură de negociere fără invitație prealabilă, indiferent de stadiul fizic de realizare al proiectului de investiții.

Având în vedere că, în mai puțin de 5 ani, reactorul 1 de la Cernavodă, cu o putere de 700 MWh, va intra în revizie și retehnologizare pentru 2 ani, iar din 2029 și reactorul 2 va intra în același proces de retehnologizare, era nevoie de un cadru legal care să răspundă acestei situații de urgență extraordinară, generată de conflictul armat din vecinătatea granițelor României și de criza energetică din Europa. Este bine-cunoscut că licitațiile în România și mai ales procedurile lungi și greoaie de contestare, sunt o mare problemă și fără un astfel de cadrul legal am fi riscat să ne aflăm într-o situație periculoasă, în care licitațiile s-ar fi extins pe ani de zile, iar România nu ar mai fi avut energie suficientă.

Sorin Ioan BUMB,
Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare