FOTO | Premii obținute de elevi ai Colegiului Economic din Alba Iulia la etapa națională a Concursului „Culinariada”: Cu ce preparate au impresionat juriul
FOTO | Premii obținute de elevi ai Colegiului Economic din Alba Iulia la etapa națională a Concursului „Culinariada”: Cu ce preparate au impresionat juriul
În data de 2 aprilie 2025, elevii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia, alături de cadrele didactice coordonatoare, au participat la etapa națională a Concursului Național de Nutriție „Culinariada”, organizată de Liceul Tehnologic ,,Alexandru Vlahuță” Șendriceni.
În cadrul acestui concurs elevii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia s-au remarcat printr-o expoziție gastronomică concurând la secțiunea II „Preparate tradiționale locale și zonale”.
Citește și: FOTO | Premiul I câștigat de elevii Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia la un concurs național de produse tradiționale
În cadrul concursului, participanții, din 11 județe din țară, au celebrat tradiția culinară românească printr-un preparat reprezentativ pentru zona sau tradiția lor, prezentând astfel, nu doar ingrediente, ci și povești ale satului, ale străbunicilor, care au fost transmise din generație în generație. Echipele au purtat costume populare autentice specific zonei de proveniențăț
Juriul, cu expertiză culinară și culturală, a evaluat preparatele în funcție de urmatoarele criterii: autenticitatea rețetelor, tehnica de preparare, aprecierea din punct de vedere gustativ (aromă, frăgezime, consistență), respectarea rețetei preparatului (ingrediente, mod de obținere, povestea preparatului).
Membrii juriului au fost: președintele juriului Chef Radu Constantin Zărnescu, Președintele Euro-Toques România, Șef lucrări universitar doctor inginer Anca Mihaela Gâtlan-Prodecan Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava, prof. Marcel Dupu, director al Clubului Copiilor Dorohoi și directorul Festivalului Internațional Mugurelul, economist/administrator SC EDEN 2000 SRL Dorohoi, Adina Grosu, administrator SC G&G AGRO SRL – Popas Cucorăni Cojocaru Ilona.
Elevii Onilă Alessandro din clasa a-X-E și Dat Alin din clasa a-XI-a E de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba iulia au obținut locul III la secțiunea preparate de bază, cu rețeta „Lenea muerii și cartofi răntăliți”, coordonați de prof. Popi Adrian, iar premiul special a fost obținut de elevele Stupinean Andreea și Suciu-Vasile Anamaria din clasa a IX-a E, la secțiunea desert cu preparatul „Papanași (Gogoloți) fierți”, profesorul coordonator fiind Ana Moghiroiu.
Toţi concurenţii au demonstrat pasiune pentru gastronomie, talent, atiudine profesionistă, dar mai ales o apreciere a tradiţiilor culinare româneşti. Au inţeles că trebuie să se perfecţioneze constant și că sunt o generaţie de tineri cu mult potenţial, a transmis profesorul Adrian Popi. .
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | O viață în alb și negru, transformată în culoare: Povestea Mariei Lazsadi, care, la aproape 90 de ani, colorează fiecare zi petrecută la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia
O viață în alb și negru, transformată în culoare: Povestea Mariei Lazsadi, care, la aproape 90 de ani, colorează fiecare zi petrecută la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia La vârsta la care mulți își pierd răbdarea sau forța, o femeie care va împlini 90 de ani anul viitor și care trăiește la Căminul […]
VIDEO | Ioan Romulus Miclea (Romanu), din Bucerdea Vinoasă, a gătit la ceaun la evenimentul „Drag de Întregalde” 2025: „Toate-s bune, important e cu ce le „stropești”!”
Ioan Romulus Miclea (Romanu), din Bucerdea Vinoasă, a gătit la ceaun la evenimentul „Drag de Întregalde” 2025 Ioan Romulus Miclea, din Bucerdea Vinoasă, supranumit „Romanu”, a gătit la ceaun la evenimentul „Drag de Întregalde” 2025. Citește și: VIDEO | Paradă de poveste a portului popular la Întregalde: Zile superbe de sărbătoare din drag de comună […]
VIDEO | Paradă de poveste a portului popular la Întregalde: Zile superbe de sărbătoare din drag de comună
Paradă de poveste a portului popular la Întregalde: Zile superbe de sărbătoare La Întregalde a fost programată în weekend-ul 23-24 august 2025 ediția a patra a evenimentului „Drag de Întregalde”. Citește și: DJ 107 K, aproape gata de recepție: Drumul dintre Întregalde și Mogoș, complet asfaltat, urmează să fie finalizat integral în 30 de zile Duminică la prânz, în […]