FOTO: Povestea Viitorului Sântimbru, liderul surpriză a Ligii a IV-a | Dan Comşa, „principal” în premieră, echipă clădită în jurul numelui de Hulea
Viitorul Sântimbru reprezintă formaţia-revelaţie din actuala stagiune a Ligii a IV-a, echipa-surpriză cocoţată în vârful ierahiei, cu 7 victorii din cele 8 meciuri disputate. Povestea acestui lider inedit ascunde multă pasiune, gruparea sântimbreană fiind alături de Olimpia Aiud, Rapid CFR Teiuş şi Cuprirom Abrud, printre cele mai longevive la nivelul celui de-al 4-lea eşalon din Alba. De ce fotbalul din comună se învârte în jurul familiei Hulea? Pentru că la Viitorul Sântimbru au activat sau activează trei dintre membrii acesteia: Ovidiu (44 de ani), fost jucător şi conducător, actualmente vicepreşedinte al AJF Alba; alături de fiii săi Adrian (21 de ani) – cel mai tânăr preşedinte din judeţ şi Denis (16 ani) – fundaş central.
*Palmares sărac, dar şi cel mai tânăr preşedinte de club
În ultimul deceniu două „vârfuri” au pigmentat un parcurs mediu al Viitorului Sântimbru: locul al treilea în 2014 şi o finală de Cupa României, pierdută la Blaj, la loviturile de departajare, în 2011, cu Europa Alba Iulia. Dar prezentul este unul de pus în ramă: un singur eşec (0-2, pe „Cetate”, cu AFC Unirea Alba Iulia, în etapa a 5-a), prima poziţie în clasament şi speranţe pentru un parcurs similar cu cele ale Industriei Galda de Jos sau Performanţei Ighiu, ce au acces suprinzător în Liga a 3-a.
*Dan Comşa – „big brother”
Dan Comşa (48 de ani, născut în 24 iunie) reprezintă un model a ceea ce înseamnă cu adevărat dragostea pentru „sportul rege”. Acesta a cunoscut în vară o premieră în carieră, fiind instalat antrenor principal al actualului lider. „La Sântimbru m-au cerut jucătorii şi suntem o adevărat familie. După fiecare joc, indiferent dacă am învins sau nu, provoc o discuţie comună, întrebându-i: «Ce am greşit la acest meci, sau ce am făcut bine?»”, spune antrenorul. Inginerul Comşa munceşte în fotbal numai din plăcere, fără contract financiar, necâştigând nimic în toată cariera. „Se poate spune că fotbalul însemnă pasiune pentru mine şi nu banii mă determină să fac ceea ce fac. Pe banca tehnică am avut exemple bune, de la care am învăţat. Astfel, Ştefan Fogoroşi (n.r. – actualmente la Dalia Sport Daia Română) m-a împins spre şcoala de antrenori, «Fane» inspirându-mă la capitolele organizare şi disciplină. De la Sorin Mărginean (n.r. – fostul său colaborator la Viitorul) mi-am însuşit tactul de a discuta cu jucătorii”, mărturiseşte antrenorul primei clasate.
*Antrenor împărţit un deceniu între Sebeş şi Sântimbru
Dan Comşa are o carieră fotbalistică împărţită în ultimul deceniu între Sebeş şi Sântimbru, marile sale iubiri. Momentul neobişnuit s-a petrecut în 2005, când a bifat două promovări: una ca portar activ la Sântimbru şi o alta ca delegat al CSM Sebeş, ambele de pe locul secund, în condiţiile în care Kozara Vinţu (Liga a IV-a) şi Inter Blaj (Liga a V-a) nu deţineau acest drept. La Sântimbru (localitate atestată în 1238) a ajuns în iarna anului 2005, activând neîncetat în diverse ipostaze, cu două întreruperi: 2014-2015, delegat la Şurianu Sebeş (unde este şi membru fondator!) şi 2011-2012, antrenor la Sportul Sebeş, unde în tur a scris un record naţional. „Am avut cea mai bună apărare din ţară! Am primit 4 goluri numai în 15 etape, am învins pretendentele la promovare Performanţa Ighiu, Europa Alba Iulia sau CSO Cugir”, îşi aminteşte Comşa, coechiper cu Cl. Oara, E. Hălălae, C. Hălălae, Dumbra sau Ruscă. În perioada 2005-2011, la Sântimbru a fost omul bun la toate, jucător, delegat şi „manta de vreme rea” pe banca tehnică. „Am ajuns şi antrenor de conjunctură în diverse ocazii. Când eram instalat, imediat echipa câştiga în deplasare, s-a şi creat un mic renume în acest sens”, a povestit Dan Comşa. În „Arini” a avut, ca şi conducător satisfacţia prezenţei echipei locale în Liga a 3-a, cu două locuri 4, reuşite de CSM Sebeş, care s-a desfiinţat în 2010.
*Fraţii Hălălae, port-stindardul Viitorului
Fraţii Eugen (26 de ani) şi Cornel Hălălae (29 de ani) sunt jucătorii etalon pentru inimoasa echipă din Sântimbru, una care îmbină fotbalul cu slujbele, majoritatea echipierilor muncind pentru a se întreţine. Iată câteva exemple: Ov. Barna – angajat într-o benzinărie la Mihalţ, Dreghiciu – sergent în armată, Breaz – conducător auto, Chirilă – operator, Ruscă – curier, Drăghiciu – angajat la gaz, C. Hălălae – fermier etc.
*Fotbalul, religie în familia Hulea
„Toată lumea ne încurajează în comună. Ne vom bate pentru rezultate cât mai bune, dar nu ne va tăia nimeni capul dacă nu vom promova. Trăim un vis frumos şi sper să fie cât mai lung. Fotbalul reprezintă o adevărată religie în familia noastră”, a declarat Adrian Hulea, preşedintele sântimbrenilor.
Efectivul Viitorului este următorul: *portari: Ov. Barna (veteranul de 37 de ani), M. Iacşa, L. Pascu; *fundaşi: A. Breaz, Cr. Creţa, E. Hălălae, Ov. Crişan, D. Hulea, Colcer, C. Hălălae, F. Cristea (mezinul, la 16 ani); *mijlocaşi: I. Biro, B. Ştef, M. Chirilă, Al. Stan, Ruscă, Bartha, Al. Dreghiciu, C. Drăghiciu, P. Trif; *atacanţi: Coltor, Dumbra, Furnea. Echipa din Sântimbru nădăjduieşte la un „Viitor” de poveste întrucât are şi argumente: a învins rivalele Mureşul Vinţu (5-1) şi Euro Şpring (2-0), deţine cea mai „tare” defensivă (4 goluri primite, la egalitate cu Şurianu Sebeş) şi a treia ofensivă din Liga a IV-a. Răspunsul îl vom afla vara viitoare… „carpe diem”!
[nggallery id=1116]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
Volei Alba Blaj, „mândria Albei”, 50 de victorii în cupele europene | Palmares impresionant pentru echipa din „Mica Romă”!
Volei Alba Blaj, „mândria Albei”, 50 de victorii în cupele europene | Palmares impresionant pentru echipa din „Mica Romă”! Victoria din returul play-off-ul Cupei CEV, 3-0 în „Alba Blaj” Arena, reprezintă al 50-lea succes european realizat de Volei Alba Blaj, formație calificată în sferturile de finală ale celei de-a doua competiții continentale ca importanță. Volei […]