Actualitate
FOTO Poluarea industrială de pe râul Mureș. Romgaz: Scurgerile nu au afectat sănătatea publică, flora sau fauna
S.N.G.N. Romgaz S.A. informează că vineri, 13.04.2018, echipele specializate ale companiei au intervenit pentru etanșeizarea unei instalații e evacuare a apelor uzate folosite în cadrul centralei electrice de la Iernut, după ce o cantitate de apă uzată conținând cca. 20-30 litri de ulei rezidual s-a scurs accidental în râul Mureș.
Compania subliniază că operațiunea de remediere a situației s-a realizat în prezența reprezentanților Gărzii de mediu Mureș, fiind închisă instalația respectivă şi utilizându-se baraje absorbante special pregătite pentru aceste situații. Nu au fost constatate scurgeri care să afecteze sănătatea publică, flora sau fauna râului Mureș.
Romgaz colaborează în continuare cu reprezentanții I.S.U. Mureș, ai Apelor Române şi ai Gărzii de Mediu Mureș pentru verificarea râului Mureș în aval.
O defecțiune a separatorului de ulei care etanșeizează una dintre evacuările uleiului rezidual folosit pentru funcționarea Centralei Iernut a dus la această scurgere accidentală. Cantitatea de ulei scursă accidental nu conține substanțe toxice pentru mediu (PCB – produși bifenili policlorurați), așa cum rezultă din fișele tehnice ale uleiurilor utilizate la CTE Iernut.
Conducerea Companiei Romgaz a dispus verificarea tuturor instalațiilor de evacuare a apelor uzate din cadrul CTE Iernut şi va continua colaborarea cu autoritățile competente pentru prevenirea oricăror situații care ar putea afecta sănătatea publică sau mediul înconjurător.
[nggallery id=5441]

Actualitate
Acordarea concediilor medicale permisă peste durata maximă în cazul anumitor afecțiuni: Legea, promulgată de președinte
Acordarea concediilor medicale permisă peste durata maximă în cazul anumitor afecțiuni: Legea, promulgată de președinte
Legea prin care este permisă acordarea concediilor medicale şi, respectiv, a indemnizaţiilor aferente, peste durata maximă stabilită, de 183 de zile anual, pentru persoanele asigurate care suferă de anumite afecțiuni, a fost promulgată, vineri, de preşedintele Klaus Iohannis.
„Persoanele asigurate prevăzute la art. 1 alin. (1) şi (2) au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, fără îndeplinirea condiţiei de stagiu de asigurare, în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, al unor tipuri de arsuri care se stabilesc prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă, inclusiv pentru perioada de recuperare, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotărâre a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum şi în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării prevăzută la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic”, se arată în lege.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Alba, în topul județelor cu cele mai puține imobile vândute în aprilie: Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor tranzacționate mai mic decât în 2021
Alba, în topul județelor cu cele mai puține imobile vândute în aprilie: Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor tranzacționate mai mic decât în 2021
În luna aprilie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 53.225 de imobile, cu 18.898 mai puține față de luna martie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna aprilie este cu 2.344 mai mic față de perioada similară a anului 2021.
Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în aprilie 2022, în București – 12.105, Brașov – 2.903 și Ilfov – 2.832. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Călărași – 289, Alba – 299 și Covasna – 312.
Numărul ipotecilor, la nivel național, în aprilie 2022, a fost de 21.285, cu 4.740 mai mic față de aprilie 2021. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 4.420, Ilfov – 1.791 și Timiș – 1.205. La polul opus se află județele Sălaj – 59, Covasna – 73, Gorj – 73 și Harghita – 76.
Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a patra lună a anului 2022 sunt Dolj – 706, Buzău – 583 și Satu Mare – 537.
Sursa: alephbusiness.ro
Actualitate
Vouchere de vacanță 2022: Cine poate beneficia și până când pot fi acordate salariaților
Vouchere de vacanță 2022: Cine poate beneficia și până când pot fi acordate salariaților
Toate tichetele sunt emise numai pe suport electronic, încă din luna februarie a anului 2022, astfel și voucherele de vacanță vor fi emise electronic.
Potrivit OUG 131/2021, „instituțiile publice (…) acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.
Cum sezonul estival se apropie cu pași repezi, cardurile cu vouchere de vacanță au început să fie alimentate cu cei 1.450 de lei.
Pentru cei care nu au consumat voucherele emise în 2019 sau 2020 vor putea fi utilizate până la finalul lunii iunie 2023.
Încă un lucru important de notat este că emiterea de vouchere de vacanță a fost extinsă până la sfârșitul anului 2026 prin ordonanță de urgență în pofida faptului că ar fi trebuit abrogată această măsură la 1 ianuarie 2022.
Reglementarea tichetelor de vacanță ar urma să se facă prin Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România, de-abia din 2027, notează Avocatnet. Fără aceste modificări, reglementarea voucherelor de vacanță s-ar fi făcut prin Legea 165/2018 începând de anul viitor.
„Acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară”, apare în nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în faza de proiect.
Mai merită menționat faptul că tichetele de vacanță au ajutat fosrte mult turismul românesc mai ales în ultimii doi ani care au fost sub restricțiile impuse din cauza pandemiei.
Sursa: dcbusiness.ro
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia
-
Actualitateacum 22 de ore
Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022. Un drum Alba Iulia – București va ajunge la 110 lei
-
Actualitateacum 21 de ore
Trupa CARGO va cânta la Alba Fest 2022: Când vom afla lista artiștilor care vor urca pe scenă, în inima orașului nostru
-
Curier Județeanacum 19 ore
Strandul din Blaj își va deschide porțile începând cu 3 iunie: Care sunt tarifele și orarul de funcționare
-
Actualitateacum 21 de ore
FOTO| Alba Iulia: Acțiuni de spălare a străzilor și trotuarelor din municipiu, cu detergent, pentru diminuarea cantității de praf
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Bărbat din Stremț, identificat de polițiști ca bănuit de furt: Și-ar fi făcut „plinul” cu 200 de litri de motorină din rezervorul unui camion
-
Sportacum 13 ore
Liga a 4-a: Voința Stremț 4-4 nebun acasă cu Spicul Daia, la ultima reprezentație | CS Zlatna, „set” cu Kinder
-
Ştirea zileiacum 13 ore
FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Acţiune cu efective suplimentare în Alba Iulia şi localităţile rurale arondate: Au fost controlate 117 autovehicule și 21 de societăți comerciale. Câte sancțiuni au fost aplicate
-
Curier Județeanacum 21 de ore
4 femei din Cluj la furat într-o benzinărie din Teiuș: S-au ales cu dosare penale după ce ar fi sustras produse alimentare de peste 1.000 de lei
-
Curier Județeanacum 23 de ore
27 mai. AVARIE la rețeaua de alimentare cu apă din municipiul SEBEȘ: Furnizarea apei potabile ÎNTRERUPTĂ pe mai multe străzi. Zonele afectate
-
Ştirea Taacum 15 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Exemplu al lipsei bunului simț în Câmpeni: O fosă septică este deversată la marginea drumului național DN75