FOTO: „Pita Cetății”, făcută în brutăria din Sântimbru, apreciată de Patriarhul Daniel, în Parlamentul României
”Pita Cetății”, produsul de promovare a municipiului Alba Iulia, care are forma Cetății Alba Carolina, a fost apeciată chiar și de Patriarhul Daniel, în Parlamentul României. Victor Ponta, Klaus Iohannis, ambasadorul SUA la București, dar și actorul Florin Piersic au gustat din pâinea de Sântimbru, produs românesc cu tradiție care păstrează o rețetă veche de peste 300 de ani, făcut într-o brutărie cu cuptor pe vatră din cărămidă de țigan.
”Pita Cetății”, care are forma unei stele cu șapte colțuri și cântărește 1,2 kilograme. Turiștii care vor veni din acest an la Alba Iulia vor fi întâmpinați cu un nou produs de marketing, regina meselor pentru turiști, “Pita Cetății”, însemnând un produs autentic tradițional, frământată cu respect pentru învățăturile părintești.
Produsul de promovare a fost livrat, deja, în țară, în Constanța și Vaslui, dar și în străinătate, Spania sau Italia, a spus producătorul acesteia, Călin Matieș, care este și președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale.
”Mă bucur că am reușit să dăm puțină aromă municipiului Alba Iulia. Mă bucur că Primăria a acceptat să înregistreze ca ”Pita Cetății”, pâinea făcută în brutăria din Sântimbru. Este un produs tradițional, un produs atestat, cu numărul cinci, de ministerul Agriculturii ca pită împletită. Ingredientele sunt: 40% suflet de român, 30% mândrie locală, 20% tradiție, iar 10% la sută e făină, maia, apă, sare și puțin ulei”, a spus Matieș la lansarea produsului.
Turiștii, care vin la Alba Iulia, o pot cumpăra din magazine la prețul de nouă lei.
”Turiștii care vor ajunge în Cetate o vor găsi ca produs de prezentare la Centrul Informare Turistică și o pot cumpăra din magazinele alimentare din Alba Iulia. Ambalajul are și un tricolor pentru că suntem mândri că suntem români”, a mai spus Matieș.
Brutăria de Sântimbru este cea mai cunoscută din județul Alba, iar oamenii din localitățile vecine vin de zeci de ani să cumpere o pâine caldă, frământată cu respect pentru învățăturile părintești. Administratorul brutăriei, Călin Matieș, care e și președintele Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România, a declarat că pâinea de Sântimbru a ajuns în aproape toată Europa, din ea au gustat oficialități din străinătate, diplomați, actori, sportivi de marcă, dar și politicieni.
Pâinea de Sântimbru este un produs autentic tradițional, făcută din făină, maia, apă caldă și sare, pe tăvi de fier unse cu puțin ulei. Nu are amelioratori sau alți compuși chimici, iar cuptorul este din cărămidă de țigan și vatra de argilă, la fel ca acum 100 de ani. Brutăria păstrează rețeta veche de peste 300 de ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 19 ianuarie 2025, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat. Citește și: Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit […]