FOTO: Peste 40 de “Flori de suflet” ale pictorului Eugen Măcinic, expuse la Galeria de Artă din Alba Iulia
Galeria Municipală de Artă Alba Iulia a găzduit vineri, 25 ianuarie 2013, începând cu ora 17.00, vernisarea expoziţiei de pictură intitulată “Flori de suflet” a pictorului Eugen Măcinic, din Sebeş. Expoziţia a fost prezentată de artistul plastic Nicolae Ispas, preşedintele UAP Alba, Matei Drîmbărean – directorul DJCPCN Alba şi Nicolae Tudor.
“Este un artist productiv, care lucrează şi expune mult”, a spus Nicolae Ispas, preşedintele UAP Alba despre Eugen.
“Vreau să remarc faptul că, spre deosebire de lucrările cu care v-am obişnuit, această expoziţie excelează prin acuarelă şi pastel, două tehnici mai rar folosite de artiştii contemporani. În ceea ce priveşte acuarela, Eugen Măcinic este un maestru”, a adăugat acesta.
A luat cuvântul mai apoi, Nicolae Tudor, care a explicat publicului că, vizionând ceea ce a expus Eugen Măcinic, i-a venit în minte faptul că foarte mulţi dintre noi am uitat de ceea ce înseamnă natura. De asemenea, acesta a precizat că se simte bine atunci când priveşte tablourile artistului, care îi dau o stare de bine, de linişte.
“După cum aţi observat, o nouă tendinţă spre care ne îndreptăm este să revenim la ceea ce mulţi nici nu mai ştiu că există, pentru că majoritatea circulă cu maşina, trăiesc în blocuri, trăiesc în birouri, în locuri unde natura are acces numai prin tot ceea ce înseamnă televiziune şi alte mijloace prin care noi luăm, în viaţa asta cotidiană legătura cu ea. M-am reîntors la ideea pe care orientalii o promovează cel mai mult, la armonizarea interioară care raportată la ceea ce este în jurul nostru trebuie să fie armonică. Din tot ce prezintă dânsul aici observaţi că lucrurile se duc către această armonie care înseamnă linişte, o stare de bine… ce este mai frumos de privit decât un lucru care te face să te simţi bine? Eu mă simt bine privind tablourile lui, şi cred că şi dumneavoastră o să trăiţi aceeaşi senzaţie.”
Matei Drîmbărean – directorul DJCPCN Alba: “Îl cunosc pe Eugen de o bucată bună de timp şi pot să vă spun că este unul dintre oamenii de artă care iubeşte foarte mult nu numai natura ci şi patrimoniul, atât patrimoniul arhitectural cât şi cel uman, pentru că nici nu poţi să le separi unul de celălalt. A fost întotdeauna un om, care din discuţiile pe care le aveam, revoltat de foarte multe ori de ce patrimoniul este în starea care este. El are şansa, şi poate şi neşansa, să se afle într-o zonă foarte bogată cu patrimoniu, vedeţi şi aici, în unele tablouri, este vorba despre patrimoniul universal. O să vedeţi imagini cu Cetatea Câlnicului, aceasta făcând parte din patrimoniul universal nu numai datorită Cetăţii ci şi a peisajelor de aici. Din acest punct de vedere, din partea noastră, a celor care suntem în zona patrimoniului istoric, avem toată consideraţia pentru el.”
Cei prezenţi şi-au putut încălzi sufletele cu frumuseţea a peste 40 de lucrări ale artistului, peisaje şi florale din 2012, în majoritatea predominând pastelul şi acuarela. În colecţia de picturi pot fi văzute imagini cu Cetatea Câlnic sau de pe Valea Sebeşului, imagini din Pianu de Jos, Valea Dobrei, Dumbrava (Cacova), Petreşti, lacul Cinciş din Hunedoara, străzile din Sebeş, o casă din Apoldu de Sus, Catedrala Evanghelică din Sibiu, Curtea familiei Poenaru din Laz, judeţul Alba, ş.a.
Expoziţia poate fi vizitată până în data de 15 februarie 2013, la Galeria Municipală de Artă Alba Iulia. Următoarea expoziţie a artistului va avea loc luna viitoare, la Cluj-Napoca.
Eugen Măcinic este licenţiat în pictură la Facultatea de Arte din Oradea – 2009, iar din 2010 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, filiala Alba Iulia. Are peste 40 de expoziţii personale în ţară şi în străinătate, la Baia Mare, Oradea, Hunedoara, Bucureşti,Mediaş, în Germania, Austria, Spania, ş.a. A obţinut numeroase premii şi diplome în cadrul Festivalului Internaţional “Lucian Blaga”, Sebeş.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]