Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO| Peste 100 de spectatori au vizionat la Alba Iulia thrillerul românesc „Capra cu trei iezi” în seara de gală

FURDUI Alexandru

Publicat

în

FOTO| Peste 100 de spectatori au vizionat la Alba Iulia thrillerul românesc „Capra cu trei iezi” în seara de gală

Inspire Cinema Alba Iulia a găzduit luni seara, 10 octombrie, Proiecția de Gală, în prezența regizorilor și actorilor Victor Canache, Maia Morgenstern și Marius Bodochi. Filmul este distribuit în România de Transilvania Films, și rulează în premieră în cinematografe din 28 octombrie.

Filmul “Capra cu trei iezi” a fost mult așteptat și primit foarte bine de către alba iulieni nerăbdători să vizioneze un film românesc bazat pe o poveste pe care fiecare dintre noi o cunoastem. Spectatorii au putut interacționa astfel la finalul filmului cu actorii: Maia Morgenstern si Marius Bodochi, dar si cu regizorul Victor Canachi, au făcut poze, au primit autografe și au interactionat cu un Q&A care a durat aproximativ 45 de minute.

Peste 100 de spectatori au fost prezenți în locația Inspire Cinema Alba Iulia si au vizionat filmul în cadrul proiectie de gala de la ora 20:30. Aceștia au trait cu sufletul la gura pe toată durata proiecției, și au avut plăcuta surpriză să dialogheze cu echipa filmului pentru a afla cat mai multe dintre curiozitatile pe care acestia le-au avut pe parcursul filmului. Au fost multe aplauze și aprecieri la final.

Elit - Gustul Desăvârșit

După cum a precizat și Victor Canache (producatorul filmului) în fața publicului, “filmul Capra cu trei iezi este o poveste inspirată si transpusa pe pelicula din povestea marelui Ion Creanga, menita să prezinte o realitate cruda în care marea majoritate a spectatorilor se regăsește”.

Filmul ilustreaza o România rurală a secolului al XIX-lea, izolată de lume, unde o văduvă și mamă a trei copii (actrița Maia Morgenstern) este nevoită să țină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, își dă-n vileag adevărata natură sadică (actorul Marius Bodochi). Bazat pe una din cele mai cunoscute povești româneşti („Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă), filmul îşi propune să dezvăluie adevărata natură a faimoasei poveşti pentru copii şi să prezinte publicului o nouă perspectivă, una care oferă imaginea reală a tragediei, dincolo de personificări și cântece vesele. Inclusă în ciclul de învățământ primar la scurt timp după publicare și ilustrată în primele pagini ale Abecedarului din anii ‘70-‘90, povestea “Capra cu trei iezi” de Ion Creangă încă este una dintre cele mai populare dar și cele mai controversate povești românești pentru copii. Filmul urmează îndeaproape firul narativ al poveștii lui Creangă dezvoltând elementele subtile și păstrând, în mare parte, dialogul original.

Fanii care nu au apucat să vizioneze filmul în avanpremieră, il pot viziona in cinematograful Inspire Cinema Alba Iulia incepand cu data 28.10.2022. Programul complet pe www.inspirecinema.ro, și pe aplicația de mobil gratuită, ce poate fi descărcată din Google Play și App store. Biletele sunt disponibile pentru achiziție online și la casele de bilete din incinta cinematografelor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Elevii Colegiului Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pe podium la Olimpiada Sportului Școlar: Rezultate deosebite la șah și tenis de masă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii Colegiului Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia s-au situat pe podium la Olimpiada Sportului Școlar, prin rezultatele deosebite obținute la șah și tenis de masă.

Elevii colegiului militar continuă să obțină rezultate frumoase la concursurile sportive din calendarul competițional național, reușind să se claseze printre cei mai buni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cel mai recent succes al elevilor militari a fost înregistrat la faza municipală a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la Şah și Tenis de masă, competiție pe care Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia a găzduit-o la sfâșitul săptămânii trecute.

La șah, sub coordonarea domnului locotenent Alexandru Simion, au fost obținute două Premii II prin eleva caporal Alexandra Kiss și elevul George Carare și un Premiu III, eleva caporal Irina Anghel. Toți cei trei elevi s-au calificat la faza județeană a competiției.

La tenis de masă, elevii antrenați de domnul profesor Florin Grozav au reușit patru clasări pe podium și tot atâtea calificări la faza județeană a concursului. Elevul fruntaș Tudor Moga (clasa a X-a) s-a clasat pe Locul I, elevul sergent Loren Pogan (clasa a XII-a) și eleva fruntaș Denisa Bora (clasa a X-a) au încheiat concursul pe Locul II, iar elevul fruntaș Alexandru Purcaru (clasa a X-a) s-a clasat pe Locul III.

Faza județeană a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la Şah și Tenis de masă se va desfășura în 10 decembrie.

Felicitări tuturor, mult succes la competițiile viitoare!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| ”Lăsatul Secului de Crăciun” – Proiect cultural-educativ la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic ”Apulum”. Expoziție culinară cu preparate tradiționale și moderne

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Lăsatul Secului de Crăciun” este un proiect cultural-educativ care a debutat luni, 14 noiembrie și care se desfășoară la Colegiul Economic ”Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic ”Apulum”. Principala atracție a celei de-a doua ediții a fost expoziție culinară cu preparate tradiționale și moderne pregătite de elevii celor două colegii, dar și discuțiile despre tradițiile și obiceiurile de la sat și de la oraș, în această perioadă.

Proiectul are ca scop principal implicarea elevilor, de diferite vârste, în activități extracurriculare care să le stimuleze simțul critic și creativitatea, să le dezvolte spiritul practic, prin activități culinare, să-i ghideze în arta cunoașterii și descoperirii tezaurului de obiceiuri și tradiții autohtone și ale bucătăriei românești, în prag de Post al Nașterii Domnului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Activitatea festivă finală a proiectului a debutat astăzi, 14 noiembrie 2022, cu prezentările prof. Mihaela Jurcan ”Despre importanța obiceiurilor și a tradițiilor” și a prof. Simona Himcinschi despre ”Postul ca jertfă”, urmată de momentul artistic ”Pricesnele sufletului meu” – coord. prof. Simona Himcinschi, având-o ca solistă pe eleva noastră, Georgiana Zbutea. Obiceiurile și tradițiile de lăsatul secului au fost prezentate de elevele Alexandra Sularea și Tomas Simona membre ale Cercului de folclor ”Ion Blăjan” coord. de prof. Ungureanu Irina și Toth Cristina. Partea cea mai plăcută simțurilor a fost expoziția culinară, ocazie cu care elevii și-au etalat preparatele culinare moderne și tradiționale, evidențiind modul în care s-au documentat în alegerea rețetelor, precum și modul în care le-au realizat, coordonati fiind de de prof.: Anca Moghiroiu, Ana Negrușa, Maria Savu, Pitea Gabriela, Mariana Cunțan și Lavinia Dobra. Momentul final a fost reprezentat de premierea participanților la activități cu diplome de către insp. Prof. Dincă Cristian și dir. prof. Magda Anca.

Citește și: Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului

Ne-am bucurat de prezenta dnei. Viorica Onișoru care ne-a vorbit despre diferențele dintre obiceiurile de lasatul secului de la oraș de la sate și de influențele pe care le-au adoptat prin ”împrumuturile culinare” datorită popoarelor cu care am intrat în contact (maghiar și sas) sau de moda vremurilor (francez și italienesc). Orizontul culinar românesc este variat, de la produse tradiționale specifice, la cele moderne, caracteristice meselor îmbelșugate actuale. Îmbogățirea cunoștințelor elevilor privind cultura, tradiția, obiceiurile și spiritualitatea poporului român, respectiv pregătirea pentru post este obligatorie pentru păstrarea tezaurului identității noastre ca popor.

Obiectivele urmărite au fost vaste și variate: cultivarea spiritului patriotic; formarea unor priceperi şi deprinderi de îndemânare culinară; dezvoltarea capacităţii de investigare şi de creaţie; cultivarea aptitudinilor artistice; stimularea creativităţii şi a comunicării verbale si non-verbale; dezvoltarea spiritului de imaginaţie şi curiozitate; parcurgerea unui traseu info-documentar în alegerea rețetelor; dezvoltarea abilităților de sinteză a informației găsită pe diferite tipuri de suport de la carte, la mediul online sau informație culeasă din folclorul și tradiția familiei. Grupul țintă e reprezentat de elevi și profesori coordonatori de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia care au retrăit atmosfera de altădată, de comuniune și tradiții legate de lăsarea secului.

Activitatea finală festivă s-a desfășurat, în acest an, în cadrul Bazei de Practică a Colegiului Economic „D.P.Marțian” Alba Iulia și a avut un impact deosebit pentru toți participanții. Proiectul s-a derulat sub coordonarea prof. Cetean Emil, dir. Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia și a prof. Magda Anca Ruxandra, dir. Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia.

Echipa de implementare a fost formată, pentru fiecare instituție de învățământ parteneră din profesorii: Simona Himcinschi, Anca Moghiroiu, Ana Negrușa, Maria Savu, Ungureanu Irina, Toth Cristina, Lavinia Dobra și analist Daniela Țârău de la Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” Alba Iulia și prof.: director adjunct Pitea Gabriela, Mihaela Jurcan, Mariana Cunțan și secretar Mirela Jeler de la Colegiul Tehnic ”Apulum” Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

COD GALBEN de ceață și ghețuș în zona joasă a județului Alba, până la ora 9.00: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 50

Ziarul Unirea

Publicat

în

COD GALBEN de ceață și ghețuș în zona joasă a județului Alba, până la ora 9.00: Vizibilitate sub 200 de metri și izolat sub 50

Meteorologii AMN au emis marți, 15 noiembrie o nouă avertizare de tip nowcasting cod galben de ceață, pentru județul Alba și alte județe, până la ora 9.00.

Potrivit meteorologilor, se va semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, asociată și cu burniță ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului.

Este vizată zona joasă a județului Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea