FOTO| Pasiunea rar întâlnită a celui mai bogat om din Cluj. Milionarul deține cea mai mare colecție privată de LEGO din lume
FOTO| Pasiunea rar întâlnită a celui mai bogat om din Cluj. Milionarul deține cea mai mare colecție privată de LEGO din lume
În urmă cu aproximativ 20 de ani, Ștefan Vuza a început să colecționeze LEGO și spune că este, la momentul actual, posesorul celei mai mari colecții private din lume cu piese ale cunoscutului producător de jocuri din Danemarca, conform Ziua de Cluj.
Omul de afaceri a dezvăluit, pe profilul său de Linkedin, că a început să achiziționeze piese Lego acum 19 ani, iar în timp a ajuns să dețină o colecție impresionantă.
„Ca antreprenor, când nu găseam soluții la problemele mele curente, mă retrăgeam în sălile de LEGO și construiam, de multe ori fără hartă. LEGO te ajută exponențial în creativitate, este foarte bun pentru gândirea pe mai multe planuri simultane și pentru mine a reprezentat «odihnă activă»!”, a scris Ștefan Vuza pe Linkedin.
Ștefan Vuza, care era, în urmă cu doi ani, cel mai mare deținători de acțiuni de la Bursa de Valori București, a făcut publice fotografii în care se observă 4 tematici din cele 12 ale colecției: City Lego, Star Wars Lego, Creator Lego și Technic Lego.
„Colecția completă este compusă din încă 8 teme cu 4.520 de modele, la care am lucrat personal 95% și care se desfășoară pe o suprafață de 3.200 de metri pătrați”, a explicat omul de afaceri.
Postarea sa a stârnit curiozitatea oamenilor, iar sute de persoane s-au grăbit să îi pună întrebări despre colecție. Una dintre întrebări s-a referit la posibilitatea de a vizita impresionanta colecție LEGO, dar Ștefan Vuza a răspus că „momentan este o colecție privată” și nu poate fi vizitată.
Vuza: „Trei Mall-uri se „bat” pe ideea mea”
Răzpunzând la întrebarea dacă este o idee bună să transforme întreaga colecție „într-un mic muzeu”, omul de afaceri a dezvăluit că a lucrat la un concept inovativ care presupune închirierea unui spațiu într-un mall din București pentru a expune colecția pe 5.000 de metri păstrați. În jurul acesteia vor exista 20 de camere în care „fiecare copil sau adult vor putea re-construi după ce vor lua din expoziție ceea ce îi place (casă, mașină, castel etc). Apoi, odată ce re-construcția va fi finalizată, o va reașeza în City pentru ca la vizita următoare să preia un alt joc… până le finalizează pe toate…. Îi va trebui 5 ani la un program de 7 jocuri pe săptămână!”, a explicat Ștefan Vuza.
Cei care vor să se joace cu piesele LEGO ale milionarului vor trebui să plătească.
„Accesul la expoziție va fi gratis, dar în camerele de re-construcție nu, pentru că trebuie plătită totuși chiria. Însă am calculat că, pentru a face (demonta și remonta) o cutie de LEGO, ar costa între 3 și 7 lei, ceea ce este un preț foarte atractiv în comparație cu cel al unei cutii noi”, a explicat omul de afaceri.
Acesta spune că trei mall-uri se „bat” pe ideea sa.
„Închei prin a preciza ca acest concept are la bază emoția atinsă, pe când proprietatea, care trebuie de această dată să fie împărțită cu alți jucători, este abia pe locul 4 în scorul preferințelor și, deci, avem sustenabilitate. Doar compania Lego va suferi un pic, pentru ca nu va mai vinde cutii, însă am și aici un concept ce rămâne discret. Iar acum se bat trei mall-uri pe ideea mea. Vă țin la curent!”, a scris Vuza pe contul său de Linkedin.
Vuza, omul de afaceri cu trei masterate și un doctorat, pasionat de LEGO
Ștefan Vuza s-a născut la Iași, dar s-a lansat în afaceri la Cluj. Din 2018, ocupă funcția de președinte al Chimcomplex, o companie producătoare de produse chimice. În urmă cu 28 de ani, Ștefan și-a înființat propria companie, SCR GRUP, din care fac parte la ora actuală Sinterom SA Cluj-Napoca, AISA Invest SA Cluj-Napoca, A6 Impex SA Dej, Uzuc SA Ploiești, Iasitex SA Iași, Caromet SA Caransebeș, Contactoare SA Buzău, Inav SA București și Nova Textile Bumbac SA Pitești.
Omul de afaceri are trei masterate, dintre care unul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și un doctorat în economie la aceeași universitate. Iubitor de drumeții pe munte, pasiunile lui cele mai mari rămân Lego-ul și economia.
În anul 2021, Ștefan Vuza ocupa locul întâi în clasamentul celor mai mari 100 deținători de acțiuni de la bursa de la București.
LEGO, cel mai mare producător de jucării din lume
Lego A/S este o companie daneză de producție de jucării cu sediul în Billund, Danemarca, fondată în 1932. Compania produce jucării de marcă LEGO, alcătuite în principal din cărămizi de plastic interconectate. Grupul LEGO a construit de asemenea și parcuri de distracții, cunoscute ca Legoland, și operează numeroase magazine de retail. Compania a fost fondată pe 10 august 1932 de Ole Kirk Christiansen, iar numele LEGO este derivat din cuvintele daneze „leg godt”, care înseamnă „joacă bine”, potrivit Wikipedia. Lego este cel mai mare producător de jucării din lume, cu venituri de 8,2 miliarde de dolari în 2021, conform Statista.
Sursa: zcj.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat
Salariaţii din administraţia publică cer creșterea numărului de angajați pentru reducerea sarcinilor: Sectorul bugetar nu ar fi supradimensionat Salariaţii din administraţia publică reclamă „campania agresivă şi lipsită de fundament care promovează ideea că sectorul bugetar din România este supradimensionat” şi cer „creşterea numărului de angajaţi, pentru reducerea sarcinilor” Citește și: Taxe, salarii și pensii din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan