Actualitate
FOTO| Pasiunea rar întâlnită a celui mai bogat om din Cluj. Milionarul deține cea mai mare colecție privată de LEGO din lume
FOTO| Pasiunea rar întâlnită a celui mai bogat om din Cluj. Milionarul deține cea mai mare colecție privată de LEGO din lume
În urmă cu aproximativ 20 de ani, Ștefan Vuza a început să colecționeze LEGO și spune că este, la momentul actual, posesorul celei mai mari colecții private din lume cu piese ale cunoscutului producător de jocuri din Danemarca, conform Ziua de Cluj.
Omul de afaceri a dezvăluit, pe profilul său de Linkedin, că a început să achiziționeze piese Lego acum 19 ani, iar în timp a ajuns să dețină o colecție impresionantă.
„Ca antreprenor, când nu găseam soluții la problemele mele curente, mă retrăgeam în sălile de LEGO și construiam, de multe ori fără hartă. LEGO te ajută exponențial în creativitate, este foarte bun pentru gândirea pe mai multe planuri simultane și pentru mine a reprezentat «odihnă activă»!”, a scris Ștefan Vuza pe Linkedin.
Ștefan Vuza, care era, în urmă cu doi ani, cel mai mare deținători de acțiuni de la Bursa de Valori București, a făcut publice fotografii în care se observă 4 tematici din cele 12 ale colecției: City Lego, Star Wars Lego, Creator Lego și Technic Lego.
„Colecția completă este compusă din încă 8 teme cu 4.520 de modele, la care am lucrat personal 95% și care se desfășoară pe o suprafață de 3.200 de metri pătrați”, a explicat omul de afaceri.
Postarea sa a stârnit curiozitatea oamenilor, iar sute de persoane s-au grăbit să îi pună întrebări despre colecție. Una dintre întrebări s-a referit la posibilitatea de a vizita impresionanta colecție LEGO, dar Ștefan Vuza a răspus că „momentan este o colecție privată” și nu poate fi vizitată.
Vuza: „Trei Mall-uri se „bat” pe ideea mea”
Răzpunzând la întrebarea dacă este o idee bună să transforme întreaga colecție „într-un mic muzeu”, omul de afaceri a dezvăluit că a lucrat la un concept inovativ care presupune închirierea unui spațiu într-un mall din București pentru a expune colecția pe 5.000 de metri păstrați. În jurul acesteia vor exista 20 de camere în care „fiecare copil sau adult vor putea re-construi după ce vor lua din expoziție ceea ce îi place (casă, mașină, castel etc). Apoi, odată ce re-construcția va fi finalizată, o va reașeza în City pentru ca la vizita următoare să preia un alt joc… până le finalizează pe toate…. Îi va trebui 5 ani la un program de 7 jocuri pe săptămână!”, a explicat Ștefan Vuza.
Cei care vor să se joace cu piesele LEGO ale milionarului vor trebui să plătească.
„Accesul la expoziție va fi gratis, dar în camerele de re-construcție nu, pentru că trebuie plătită totuși chiria. Însă am calculat că, pentru a face (demonta și remonta) o cutie de LEGO, ar costa între 3 și 7 lei, ceea ce este un preț foarte atractiv în comparație cu cel al unei cutii noi”, a explicat omul de afaceri.
Acesta spune că trei mall-uri se „bat” pe ideea sa.
„Închei prin a preciza ca acest concept are la bază emoția atinsă, pe când proprietatea, care trebuie de această dată să fie împărțită cu alți jucători, este abia pe locul 4 în scorul preferințelor și, deci, avem sustenabilitate. Doar compania Lego va suferi un pic, pentru ca nu va mai vinde cutii, însă am și aici un concept ce rămâne discret. Iar acum se bat trei mall-uri pe ideea mea. Vă țin la curent!”, a scris Vuza pe contul său de Linkedin.
Vuza, omul de afaceri cu trei masterate și un doctorat, pasionat de LEGO
Ștefan Vuza s-a născut la Iași, dar s-a lansat în afaceri la Cluj. Din 2018, ocupă funcția de președinte al Chimcomplex, o companie producătoare de produse chimice. În urmă cu 28 de ani, Ștefan și-a înființat propria companie, SCR GRUP, din care fac parte la ora actuală Sinterom SA Cluj-Napoca, AISA Invest SA Cluj-Napoca, A6 Impex SA Dej, Uzuc SA Ploiești, Iasitex SA Iași, Caromet SA Caransebeș, Contactoare SA Buzău, Inav SA București și Nova Textile Bumbac SA Pitești.
Omul de afaceri are trei masterate, dintre care unul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, și un doctorat în economie la aceeași universitate. Iubitor de drumeții pe munte, pasiunile lui cele mai mari rămân Lego-ul și economia.
În anul 2021, Ștefan Vuza ocupa locul întâi în clasamentul celor mai mari 100 deținători de acțiuni de la bursa de la București.
LEGO, cel mai mare producător de jucării din lume
Lego A/S este o companie daneză de producție de jucării cu sediul în Billund, Danemarca, fondată în 1932. Compania produce jucării de marcă LEGO, alcătuite în principal din cărămizi de plastic interconectate. Grupul LEGO a construit de asemenea și parcuri de distracții, cunoscute ca Legoland, și operează numeroase magazine de retail. Compania a fost fondată pe 10 august 1932 de Ole Kirk Christiansen, iar numele LEGO este derivat din cuvintele daneze „leg godt”, care înseamnă „joacă bine”, potrivit Wikipedia. Lego este cel mai mare producător de jucării din lume, cu venituri de 8,2 miliarde de dolari în 2021, conform Statista.
Sursa: zcj.ro
Actualitate
Tratament gratuit pentru românii care suferă de depresie: Cine poate beneficia și care sunt actele necesare pentru a se scuti de până la 5.000 de lei
Tratament gratuit pentru românii care suferă de depresie: Cine poate beneficia și care sunt actele necesare pentru a se scuti de până la 5.000 de lei
Românii se vor putea trata gratuit acum de depresie, dar în anumite condiții, iar mulți dintre ei nici nu știu că pot beneficia de aceste avantaje.
După ce ani la rând acesta a fost considerat un subiect tabu, iar oamenii se fereau parcă să meargă la psiholog, acum mulţi români sunt interesaţi de modul cum pot face şedinţe de psihoterapie pe gratis.
Este posibil şi la noi, chiar dacă nu mulţi ştiu de aceste avantaje. În România, şedinte gratuite la psiholog se pot obţine cu câteva hârtii care încep cu drumul la medicul de familie.
Paşii nu sunt deloc greu de urmat, iar specialiştii spun că, de la an la an, numărul celor care suferă de depresie este în creștere.
Este vorba despre una dintre cele mai grave boli ale acestui secol, „boala secolului” așa cum a fost numită ea de specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății.
Potrivit statisticilor, peste 40 de milioane de oameni suferă de această afecțiune numai în Europa, ceea ce înseamnă, practic, de două ori cât populația României.
În Constanţa s-a implementat un program prin care populaţia poate beneficia de vouchere de 3.000 de lei pentru a se trata gratuit de depresie.
Acum, generațiile tinere sunt tot mai deschise când vine vorba de psihoterapie, pe care nu o mai consideră necesară doar în cazurile severe.
De fapt, mulți dintre noi avem nevoie de psihoterapie, cu atât mai mult în această perioadă neobișnuită pe care o traversăm, în care am avut parte de pandemie, criză economică, război.
Motivele pentru care un român poate ajunge la psiholog sunt diverse: de la probleme mai apăsătoare, cum ar fi anxietatea, depresia, tulburarea bipolară, alcoolismul, până la probleme care nu sunt atât de evidente, dar care, totuși, nu te lasă să trăiești bine.
Cât costă o şedinţă la psiholog în România
Ședințele de psihoterapie sunt una dintre cele mai bune investiții pe care le poți face în tine însuți, spun cei care merg la psiholog și văd rezultatele. Și probabil că sunt, dar investiția nu este una pe care oricine și-o permite.
Tariful pentru o ședință la psihoterapeut variază între 100 și 300 de lei, dar poate ajunge și la 450 de lei, atunci când psihologul este unul foarte experimentat și cu multe studii în domeniu.
În unele cazuri, chiar și cel mai mic tarif poate fi greu de suportat, pentru că psihoterapia nu înseamnă o singură şedinţă, ci ore de terapie repetate, pentru a avea rezultate.
Poate fi vorba de 20, 30 de ședinţe săptămânale sau bilunare, iar uneori poate fi vorba de ani întregi de terapie, în funcție de problema pe care o are fiecare.
Un calcul simplu arată că dacă un român are nevoie să meargă şase luni la terapie, asta înseamnă circa 25 de şedinţe, iar dacă un cost medie per şedinţă ar fi de 200 de lei, totul ar însemna aproximativ 5.000 de lei.
Ce trebuie să facă un român ca să se trateze gratuit de „boala secolului”
„În reglementările legislative, noi, psihologii, suntem furnizori de servicii de sănătate conexe actului medical. Asta înseamnă că eu, psihologul, nu am contract direct cu Casa de Sănătate.
A fi furnizor de servicii conexe presupune că decontarea acestor servicii se va face conform unui contract întocmit între psihiatru, neurolog, medicul de psihiatrie pediatrică, oncolog etc. și cabinetul de psihologie.
Medicul specialist dă pacientului scrisoare medicală prin care eu pot face mai departe psihoterapie cu pacientul respectiv”, explică Maria Dumitru, psiholog clinician la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă.
Specialistul mai spune că cei mai mulți dintre clienții ei sunt oameni care nu plătesc direct ședințele de psihoterapie, acestea fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Practic, românii pot să meargă la psiholog gratuit, dacă au asigurare de sănătate.
Conform Contractului-cadru aprobat de Ministerul Sănătății prin Ordinul nr. 397/2018, ședințele de psihoterapie sunt considerate, alături de cele de logopedie și kinetoterapie, servicii conexe actului medical și pot fi decontate de către CNAS.
Trei paşi pentru psihoterapie fără bani, dacă ai depresie
Parcursul nu este însă unul direct. Nu poți merge direct la psiholog cu gândul că ședințele ți se vor deconta.
Şi nu poți merge nici măcar la medicul de familie ca să-ți dea o scrisoare medicală prin care să-ți recomande psihoterapie. Doar un medic specialist îți poate recomanda, ca parte integrantă a procesului terapeutic, ședințe de psihoterapie.
„Persoana care își dorește acces gratuit la psihoterapie trebuie, mai întâi, să apeleze la medicul de familie.
De la acesta trebuie să primească un bilet de trimitere către medicul specialist, apoi merge la un consult și abia apoi acest medic specialist, care are încheiat un contract pentru furnizare de servicii conexe actului medical cu un psiholog, declară aceste servicii către Casa de Asigurări de Sănătate.
Casa decontează aceste servicii medicului de specialitate – psihiatru, neurolog etc. -, iar acesta decontează ulterior către psiholog”, mai explică Maria Dumitru.
Un medic psihiatru poate avea contracte cu mai mulți psihologi cărora să le trimită pacienți. La fel, un psiholog poate avea contracte cu mai mulți medici care îi pot trimite pacienți.
Orice medic cu o altă specialitate nu poate recomanda pacienților săi, prin scrisoare medicală, să meargă la ședințe de psihoterapie care să fie ulterior decontate.
Aşadar, parcursul pentru a obţine şedinţe gratuit la psiholog este vizita la medicul de familie, trimitere la medicul psihiatru şi, apoi, şedinţe la psiholog.
Românii pot merge gratuit la psihologii care au contract cu Casa de Sănătate
De cele mai multe ori, când vrei să mergi la psiholog, faci o minimă cercetare. Fie ceri o recomandare printre cunoscuții care fac deja terapie, fie cauți pe internet informații despre pregătirea și experiența psihologului.
Dacă vrei să mergi la psiholog gratuit, va trebui să mergi pe mâna medicului. Nu îți poți alege singur terapeutul, ci te vei duce la cel cu care medicul tău specialist a semnat deja un contract.
„Eu pot să iau un pacient de la un psihiatru cu care eu am contract. Dacă mie îmi vine un client de la un alt medic, cu care eu nu am contract, cu scrisoare medicală pentru evaluare psihologică sau pentru consiliere sau pentru psihoterapie individuală sau de grup, nu am cum să-l iau în terapie, pentru că nu pot să decontez ședințele”, a explicat psihologul Maria Dumitru, potrivit smartliving.ro.
Numărul de ședințe de care pacientul va beneficia gratuit este stabilit de către medicul specialist și psiholog, împreună, în funcție de gravitatea situației.
Apoi, stabilești o întâlnire cu psihologul și, dacă are locuri libere, îi duci scrisoarea medicală și începi terapia. La unele cabinete din Bucureşti, terapia gratuită la psiholog poate însemna şase şedinţe a câte 30 de minute, dar totul se face în funcţie de nevoile fiecăruia.
Actualitate
Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii
Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii
După ce falimentul companiei de asigurări Euroins a devenit oficial, reprezentanții ASF și ai Fondului de Garantare a Asiguraților au explicat într-un intervi pentru Antena 3 CNN, cui trebuie să se adreseze șoferii care au polițe RCA la Euroins.
„Polițele de asigurare rămân valabile. Este o opțiune a proprietarului de vehicul, a asiguratului de a denunța această poliță.
Dacă dorește să nu mai continue, face o solicitare de denunțare a poliței către societatea Euroins, există acolo, pe site-ul lor, o secțiune dedicată pentru așa ceva și, ulterior trimite către Fondul de Garantare un formular de cerere de restituire a primei de asigurare.
Dacă nu dorește să denunțe din proprie inițiativă polița, trebuie să aibă în vedere că aceste polițe vor înceta de drept în 90 de zile de la deschiderea procedurii de faliment.
Toți cei care au acum un eveniment în care vinovatul de accident este un asigurat al societății Euroins, trebuie să se adreseze pentru deschiderea dosarului de daună la Fondul de Garantare.
Toți cei care au dosare de daună deschise la Euroins pentru care încă nu au încasat despăgubirea și ei se adresează cu cerere de plată tot către Fondul de Garantare. Este foarte important ca aceste cereri să fie trimise către fond, să respecte indicațiile pe care noi le furnizăm acolo, facem un apel ca să folosească, pe cât se poate, formularele noastre online”, a declarat Mona Cucu, director general FGA.
„City și Euroins aveau împreună o cotă de piață de 80%. Se poate lucra cumva la un mecanism ca pe viitor să nu se mai permită firmelor de asigurări să dețină o cotă atât de mare din piață.
Directivele europene implementate prin legislația națională nu permit o intervenție a autorității în sensul limitării cotei de piață unei companii de asigurări. Totuși, pe legea concurenței, Consiliul Concurenței poate face această intervenție”, a declarat Valentin Ionescu, reprezentant ASF.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
A fost CONCEDIAT profesorul de „etică și integritate academică” al UBB, care ar fi luat MITĂ: A fost prins în flagrant pe când primea bani de la studenți
A fost CONCEDIAT profesorul de „etică și integritate academică” al UBB, care ar fi luat MITĂ: A fost prins în flagrant pe când primea bani de la studenți
Lectorul Rudolf Cristian de la Centrul universitar din Reșița al Universității Babeș-Bolyai (UBB), trimis în judecată de DNA după ce a fost prins în flagrant când primea mită de la studenții masteranzi, pentru a-i trece examenele, a fost concediat joi de universitatea clujeană, anunță aceasta într-un comunicat de presă.
Potrivit UBB, lectorului i-a fost desfăcut contractul de muncă și a fost exclus din comunitatea academică a UBB “procedând la desfacerea contractului de muncă și excluzându-l astfel din comunitatea academică a UBB “în contextul abaterilor de la etică, integritate și bune practici academice pentru care este anchetat, aspecte care sunt incompatibile cu valorile UBB și cu buna derulare a activităților academice la UBB”.
Instituția precizează că “lectorul Cristian Rudolf a fost inițial suspendat prin Decizia Rectorului UBB din toate activitățile academice desfășurate în cadrul universității, pentru a proteja comunitatea UBB și mai ales studenții, începând încă cu data de 22 februarie 2023, imediat ce s-au formulat primele acuzații”. Universitatea precizează că analizele interne continuă.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe profesorul de etică și integritate academică Rudolf Cristian pe 17 martie, sub acuzația de luare de mită în formă continuată, anunța atunci un comunicat al instituției. Potrivit sursei citate, lectorul ar fi pretins în perioada 11 – 16 februarie mită de la 25 de masteranzi. El ar fi pretins de la fiecare masterand 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă, 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.
Profesorul a fost reținut inițial în 21 februarie.
-
Actualitateacum 6 ore
Asigurările RCA de la Euroins expiră în 90 de zile: Ce trebuie să facă șoferii
-
Curier Județeanacum 10 ore
Comunicat de presă| FOTO: “Prietenii apei”, concurs de desene desfășurat de APACTTA Alba, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei
-
Actualitateacum 24 de ore
Soluție de mijloc între PNRR și pensiile de serviciu. Ciolacu: ”Depopulăm MApN, MAI, Justiția, toate serviciile dacă luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR”
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Patronul unei firme, nevoit să plătească sute de dolari în bitcoin pentru a-și recupera datele din contabilitate. Cum au furat hackerii informațiile
-
Ştirea zileiacum 7 ore
Gelozie extremă la Sebeș: O femeie a distrus geamurile unui BMW și Audi, ale amantei fostului soț. Ce au hotărât magistrații
-
Ştirea zileiacum 3 ore
FOTO| Carmen de la Sălciua, APEL către comunitatea locală să ajute o femeie GRAV bolnavă de cancer: „Vestea a căzut ca un șoc asupra comunei”