Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

FOTO: Pârtiile de la Şureanu, singurele practicabile, cu zăpadă naturală, din România! Toma Coconea explică de ce

Bogdan Presecan

Publicat

în

Partiile Sureanu (5)Judeţul Alba devine parcă pe zi ce trece tot mai atractiv, atât în ceea ce priveşte posibilitatea găsirii unui job, cât şi din perspectiva petrecerii timpului liber.

Dezvoltarea economică a Sebeşului sau Blajului, susţinută de axele de transport Orăştie – Sebeş – Sibiu  şi preconizata autostradă Sebeş – Turda, este amplificată de creşterea interesului pentru turism.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Și dacă vorbim de turism de iarnă, zăpada are aici un rol esențial. Iar Alba stă în acest moment foarte bine la acest capitol.

În mijlocul lunii ianuarie, când majoritatea staţiunilor de schi cu tradiţie din România se plâng de lipsa zăpezii, respectiv a turiştilor, inclusiv Poiana Braşov, Păltinişul sau Valea Prahovei, pârtiile de la Şureanu (foto 13 ianuarie) nu au nevoie de instalaţii de zăpadă artificială pentru a crea mediul propice pentru iubitorii de schi.

După ce sâmbăta şi duminica trecută a nins, prognozele meteo arată că va ninge şi la sfărşitul acestei săptămâni şi va continua să ningă, conform prognozelor meteo prezentate de snow-forecast.com. În plus, vântul va fi slab şi vremea blândă, iar temperaturile fiind constante, între -1 şi 0 grade Celsius.

Coconea OKPârtiile de la Şureanu l-au cucerit şi pe Toma “Ironman” Coconea, atletul care a participă de ani de zile la Competiţia Red Bull X-Alps, cu performanţe supraomeneşti, parcurgând în 13 zile 2.458 de kilometri, 1.678 zburând cu parapanta, iar 780 alergând sau mergând în marş de la Salzburg până în Moncao. “Şoimul Carpaţilor”, “omul fără splină ” sau “omul-robot” a spus despre pârtiile de la Şureanu:

“Pentru mulţi care nu ştiu, eu studiez foarte mult fenomenele meteorologice. Tot ceea ce vine dinspre Câmpia Vestică şi dinspre Cugir (precipitaţiile n.n.) norii se descarcă iarna cu un plafon de 1.800-2.000 de metri. Aici (pe Munţii Şureanu n.n.) este un colţ de rai al ţării, unde este zăpadă mult mai mare şi mai bogată decât în alte staţiuni din România, ceea ce este un avantaj foarte mare”.

Pe contul de facebook al pârtiilor de la Șureanu, postarea unor fotografii de luni, 13 ianuarie, care arată  zăpada pe pârtii a stârnit dialoguri între cei care caută locuri unde să schieze, în România. “Cred ca-s fotografii din decembrie.”, spune Daniel Tudor. “Fotografiile sunt cu adevarat din 13-14 ian 2014” îi răspunde Elena. Lui Bogdan Mogosanu nu-i vine să creadă şi sună adunarea: “WOW! asa arata acum partia? Cristian Pencea, Vlad Borcea uite cum arata partia asta… Alexandra, Roxana, Dragos, Simona, Razvan, George … e la doar 5 ore de Bucuresti… Andra, Paula … si toti cei care mai sunt interesati”.  Răspunsurile sunt prompte: “Cand ma intorc din Bansko(Bulgaria n.n.) unde nu e deloc zapada…mergem ca sa prind si eu ceva ture” – Dragos Sarbu, “vaaaaai, macar un weekend” .

Radu Nicula, monitor de schi: „A nins in ultimele doua zile aproximativ 7 centimentrii asa ca plec la Sureanu in seara asta ;)boarding timeeeeeeee.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Lavanda – mireasma care vindecă. „Spaima moliilor”, dar și remediu de sănătate prea puţin cunoscut

Ioana Oprean

Publicat

în

Lavanda – mireasma care vindecă. „Spaima moliilor”, dar și remediu de sănătate prea puţin cunoscut „Spaima moliilor”, îmbătătoarea floare de levănţică este totodată un remediu de sănătate prea puţin cunoscut. Sfârşitul de vară şi începutul de toamnă este o perioadă privilegiată pentru plantele aromatice, care acum sunt în plină maturitate, parfumând cu miresme întreg văzduhul. […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

27 iulie – Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi“. Se mănâncă porumb şi dovlecei, pentru ca oamenii să fie viguroşi în timpul iernii

Ioana Oprean

Publicat

în

27 iulie – Sfântul Pantelimon, „doctorul fără de arginţi“. Se mănâncă porumb şi dovlecei, pentru ca oamenii să fie viguroşi în timpul iernii SFÂNTUL PANTELIMON,  sfântul sărbătorit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la 27 iulie şi-a câştigat renumele de „doctorul fără de arginţi“ după ce a făcut minuni, vindecând pe gratis numeroşi bolnavi.   Credincioşii ortodocşi îl […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945

Bera Larisa

Publicat

în

27 iulie 1956 | România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945 Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) este una dintre cele 16 agenții specializate ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). A fost înființată pe 16 noiembrie 1945 de 20 de state care au creat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea