FOTO: Pârtiile de la Şureanu, singurele practicabile, cu zăpadă naturală, din România! Toma Coconea explică de ce

Partiile Sureanu (5)Judeţul Alba devine parcă pe zi ce trece tot mai atractiv, atât în ceea ce priveşte posibilitatea găsirii unui job, cât şi din perspectiva petrecerii timpului liber.

Dezvoltarea economică a Sebeşului sau Blajului, susţinută de axele de transport Orăştie – Sebeş – Sibiu  şi preconizata autostradă Sebeş – Turda, este amplificată de creşterea interesului pentru turism.

ELIT

Și dacă vorbim de turism de iarnă, zăpada are aici un rol esențial. Iar Alba stă în acest moment foarte bine la acest capitol.

În mijlocul lunii ianuarie, când majoritatea staţiunilor de schi cu tradiţie din România se plâng de lipsa zăpezii, respectiv a turiştilor, inclusiv Poiana Braşov, Păltinişul sau Valea Prahovei, pârtiile de la Şureanu (foto 13 ianuarie) nu au nevoie de instalaţii de zăpadă artificială pentru a crea mediul propice pentru iubitorii de schi.

După ce sâmbăta şi duminica trecută a nins, prognozele meteo arată că va ninge şi la sfărşitul acestei săptămâni şi va continua să ningă, conform prognozelor meteo prezentate de snow-forecast.com. În plus, vântul va fi slab şi vremea blândă, iar temperaturile fiind constante, între -1 şi 0 grade Celsius.

Coconea OKPârtiile de la Şureanu l-au cucerit şi pe Toma “Ironman” Coconea, atletul care a participă de ani de zile la Competiţia Red Bull X-Alps, cu performanţe supraomeneşti, parcurgând în 13 zile 2.458 de kilometri, 1.678 zburând cu parapanta, iar 780 alergând sau mergând în marş de la Salzburg până în Moncao. “Şoimul Carpaţilor”, “omul fără splină ” sau “omul-robot” a spus despre pârtiile de la Şureanu:

“Pentru mulţi care nu ştiu, eu studiez foarte mult fenomenele meteorologice. Tot ceea ce vine dinspre Câmpia Vestică şi dinspre Cugir (precipitaţiile n.n.) norii se descarcă iarna cu un plafon de 1.800-2.000 de metri. Aici (pe Munţii Şureanu n.n.) este un colţ de rai al ţării, unde este zăpadă mult mai mare şi mai bogată decât în alte staţiuni din România, ceea ce este un avantaj foarte mare”.

Pe contul de facebook al pârtiilor de la Șureanu, postarea unor fotografii de luni, 13 ianuarie, care arată  zăpada pe pârtii a stârnit dialoguri între cei care caută locuri unde să schieze, în România. “Cred ca-s fotografii din decembrie.”, spune Daniel Tudor. “Fotografiile sunt cu adevarat din 13-14 ian 2014” îi răspunde Elena. Lui Bogdan Mogosanu nu-i vine să creadă şi sună adunarea: “WOW! asa arata acum partia? Cristian Pencea, Vlad Borcea uite cum arata partia asta… Alexandra, Roxana, Dragos, Simona, Razvan, George … e la doar 5 ore de Bucuresti… Andra, Paula … si toti cei care mai sunt interesati”.  Răspunsurile sunt prompte: “Cand ma intorc din Bansko(Bulgaria n.n.) unde nu e deloc zapada…mergem ca sa prind si eu ceva ture” – Dragos Sarbu, “vaaaaai, macar un weekend” .

Radu Nicula, monitor de schi: „A nins in ultimele doua zile aproximativ 7 centimentrii asa ca plec la Sureanu in seara asta ;)boarding timeeeeeeee.”

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului

7 ianuarie: Crăciunul pe rit vechi. Cum sărbătoresc ortodocşii pe stil vechi Naşterea Mântuitorului Crăciunul era sărbătorit pe 7 ianuarie… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

4 Comentarii

EMIL 16 ianuarie 2014 at 11:18

articolul este despre turism dar la inceputul articolului se aduce in discutie dezvoltarea economica a sebesului si blajului!intrebarea mea este pe cand un articol despre nedezvoltarea economica a orasului alba iulia unde sincer nu se intampla nimic din acest punct de vedere si ne mai mandrim ca avem cetate.sincer degeaba o avem.economic orasul este praf f multi din oras lucreaza in sebes sau blaj

matahala 16 ianuarie 2014 at 11:29

avem pavele…..cred ca este un suficient motiv de mandrie. La ce ne trebuie dezvoltare economica atunci cand avem pavele star trek?:)

Mihai Pradatu 16 ianuarie 2014 at 11:41

Va rugam interveniti la prefectul judetului Alba sa deschida pasul TARTARAU pe DN67 C de la Obarsia Lotrului la Oasa, pentru a permite accesul turistilor ca de aceea Platim TAXA DE DRUM !

Horea cel viu 16 ianuarie 2014 at 12:54

cum doar la Sureanu ? ia veniti matale pana la partia” Dos” a lui Holaru’, da la Horea…nu mai conteaza ca a taiat nitica padure ca s-o faca, nici ca a ilegalizart un intravilan in extravilan etc, plus o teapa la un smecher care vroia sa faca partia! ala si-a luat cablurile si s-a carat acasa…ca betoanele turnate nu le mai poate lua…fac acu’ parte din frumusetile naturii….si ce daca partia e spre „fata” soarelui, si zapada nu sta aici niciodata? avem partie? avem! si ce daca i-a pus pe unii fraieri sa liciteze si sa cumpere acolo terenuri, cu plecare dela 3,5 euro mp?si ce daca le-a promis asfalt, canal, etc si nu le-a facut ? avem partie? avem!si ce daca banii de la terenuri s-au pierdut prin…buzunare straine de Horea? avem partie? avem! asa ca hai la Horea! la ski! da’ nu cu schiuri, etc! aisi e skepsisul: la noi tot ce-ti trebuie e …o punga! ura! ura!

Comentariile sunt oprite