FOTO| Părintele Ioan Țârău a trecut la cele veșnice: A slujit aproape 4 decenii ca preot al Parohiei Ortodoxe din Bărăbanț
FOTO| Părintele Ioan Țârău a trecut la cele veșnice: A slujit aproape 4 decenii ca preot al Parohiei Ortodoxe din Bărăbanț
Părintele Ioan Țârău s-a stins din viață la vârsta de 64 de ani. Privegherea va fi luni si marti seara la Biserica Ortodoxă din Bărăbanț, urmând ca miercuri să aibă loc slujba de înmormântare.
Părintele Ioan Țârău s-a născut în 5 noiembrie 1957 în satul Geamăna, comuna Lupșa, județul Alba, ca fiu al lui Nicolae și Todăra. A absolvit cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj Napoca, în anul 1978 și cursurile Institutului Teologic de Gradul Universitar din Sibiu în anul 1983.
În anul 1983 a fost hirotonit preot de către vrednicul de pomenire Episcopul Emilian de Alba Iulia, pe seama Parohiei Ortodoxe cu Hramul ”Sfânta Treime” Bărăbanț, unde a slujit cu dăruire, timp de 38 de ani.
În timpul slujirii sale la această parohie, a început refacerea bisericii, pictura acesteia și a înzestrat-o cu toate cele necesare:
Din anul 1985 s-a început reparația capitală a bisericii, s-a introdus un sistem de încălzire centralizat, a fost refăcut acoperișul, întreaga biserică fiind acoperită cu tablă de aluminiu.
Din 28 iunie 1987 s-a început pictarea bisericii în tehnica frescă de către pictorul bisericesc Ioan Preduț din Orăștie.
Iconostasul, sculptat în lemn de stejar, paltin și tei, a fost realizat în anul 1989 de către preotul Vasile Bostan din Parohia Slătioara, județul Suceava.
Din anul 1990, pictorul Gheorghe Busuioc din București a demarat lucrările de pictură ale iconostasului.
În anul 1992 s-a executat renovarea exterioară, adăugându-se pridvorul și poarta de la intrare. În același an, biserica”Sfanta Treime” a fost sfințită de Înalt Preasfintitul Arhiepiscop Andrei al Alba Iuliei.
Între anii 1994-1996, în curtea bisericii au fost realizate trotuarele din dale de beton, iar între anii 1998-2000 s-a introdus apa curentă și a fost amenajată o sală multifuncțională.
Între anii 2008-2010 s-au făcut intervenții de subzidire, hidroizolații și a fost refăcut exteriorul bisericii, prin tencuieli decorative, s-au schimbat geamurile cu geamuri termopan și s-a amenajat interiorul placându-se cu gresie.
De asemenea, în clopotniță s-a montat un sistem de acționare automată a clopotelor. În anul 2013 s-a făcut reabilitarea gardului de la stradă, realizându-se un gard din beton placat cu plăci din travertin și s-a continuat cu rame din fier forjat. Pentru asigurarea unei vizibilități mărite a fost amenajată o poartă mare de intrare. De asemenea, a fost montată o troiță în curtea bisericii.
În anul 2021 s-au demarat ample lucrări de consolidare și renovare, care să pregătească biserica pentru serbarea de 100 ani de la construire și resfințirea acesteia de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.
Sub coordonarea părintelui Ioan Țârău și cu ajutorul multor oameni sufletiști și generoși, s-a ridicat în anul 1997 capela mortuară din Bărăbanț.
În 2006 Părintele Țârău Ioan a înființat Asociația Sfântul Andrei Bărăbanț, o organizație non-guvernamentală ce funcționează pe lângă Parohia Ortodoxă Bărăbanț.
„Făcând altuia bine, îți croiești drumul spre fericire!”, este motto-ul după care a plecat în 2007, când, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, a început un amplu centru rezidențial pentru vârstnici, unde sunt acordate servicii de asistență și sprijin pentru 64 de persoane.
Activitatea socială a preotului paroh Ioan Țârău a fost binecuvantată și apreciată în repetate rânduri prin vizitele făcute de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.
Părintele Ioan Țârău a avut o frumoasă viață de familie, timp de 39 de ani, alături de soția sa Sofia și de cei trei copii, Mihai, Gabriela și Ionuț, încununată de venirea nepoților Andrei, Alexandru, Sofia și Maria. Începând cu anul 2010 și-a împlinit visul, acela de a sluji la altar alături de fiul său, preotul Mihai Țârău.
În seara zilei de 12 decembrie 2021, după ce a săvârsit Sf. Liturighie și Vecernia, inima Părintelui Ioan a încetat să mai bată.
Părintele Ioan Țârău a fost și va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut, un părinte înzestrat cu darul blândeții și un duhovnic apreciat de păstoriții săi.
El a reprezentat chipul preotului vrednic care poate inspira pe orice slujitor al lui Hristos în iubirea de Dumnezeu și în lucrarea faptelor bune. Mărturisitor jertfelnic al iubirii dumnezeiești părintele Ioan Țârău și-a închinat întreaga viață Preasfintei Treimi, slujind cu credință, întărind sufletește pe dreptmăritorii creștini pe care i-a păstorit și pe care îi va veghea în continuare din Împărăția lui Dumnezeu.
Înmormantarea va avea loc la Biserica Ortodoxă din Bărăbanț miercuri, 15 decembrie, începând cu ora 11.00.
Privegherea va fi luni si marti seara la Biserica Ortodoxă din Bărăbanț.
Ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel Înviat din morti să odinească sufletul slujitorului Său, Preotul Ioan Țârău împreună cu drepții în pacea, lumina și iubirea Preasfintei Treimi!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 23 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii