Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

FOTO: Omagiu adus războinicilor de la Câmpul Pâinii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Peste 150 de participanţi au ţinut să fie prezenţi duminică, 13 octombrie, la statuia eroului Pavel (Paul) Chinezul, situată în staţia CFR Şibot, cu prilejul comemorării Bătăliei de pe Câmpul Pâinii, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria Şibot, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Orăştie şi Primăria Geoagiu. 

Participarea din ce în ce mai numeroasă la această sărbătoare este motivată şi de faptul ca bătălia de la 13 octombrie 1479 reprezintă unul din cele mai importante momente din istoria Transilvaniei, dar şi un reper de luat în seama din istoria conflictelor dintre creştinii Evului Mediu şi Imperiul Otoman.

Artizanul ideii de reactivare a manifestărilor de comemorare a bătăliei de la Câmpul Pâinii s-a dovedit a fi Mihai Castaian, şef secţie la Muzeul din Orăştie, cel care a făcut evocarea istorică a momentului şi a afirmat că nu  ar fi reuşit să realizeze acest demers fără sprijinul autorităţilor locale din Şibot, Orăştie, Romos si Geoagiu. Iniţiativa a trecut peste graniţa dintre judeţe, comuna Şibot aparţinând de Alba, dintr-un motiv simplu: secole de-a rândul, localităţile de pe Câmpul Pâinii au aparţinut de Scaunul Orăştie, mai ales pe vremea Ţinutului Crăiesc (care avea capitala la Sibiu).

La 13 octombrie 1479 trei armate conduse de Ali-bei, Isa -bei si Bali- bei, însumând 60.000 de oşteni sprijiniţi de 5.000 de munteni conduşi de Basarab al IV-lea cel Tânăr (Ţepeluş) s-a confruntat cu oastea voievodului Transilvaniei Istvan Batory. Lupta a început în zona localităţii Şibot, pe aliniamentul Văii Cugirului şi s-a terminat într-o zonă situată între satele Bintant (azi Aurel Vlaicu) si Gelmar. În momentul hotărâtor al luptei, când oastea creştină era pe punctul de a fi înfrântă, pe câmpul de luptă a sosit venind din pădurea Romosului, Comitele de Timişoara Pavel Chinezul, care a schimbat soarta transilvănenilor cu preţul a 8.000 de vieţi creştine.

Manifestarea a debutat la ora 13.00, printr-un serviciu religios susţinut de un sobor de 5 preoţi, aparţinând unor parohii din Orăştie şi Şibot, după care, primarul din Şibot, Ilie Tomuş, gazda evenimentului a rostit un cuvânt de bun-venit participanţilor şi i-a invitat să fie prezenţi şi la manifestările viitoare, prilejuite de aceasta sărbătoare de suflet a localnicilor din zona.

Au urmat apoi alocuţiuni din partea reprezentanţilor unor asociaţii precum: „Cultul Eroilor din Orăştie – Cristian Hendrea”, „Câmpul Pâinii” din Vinerea – Anca Herlea, „PRO Cugir”- Aurel Voicu, „Cavalerii de Muhlbach” Sebeş – Dan Tecău.

Programul a continuat cu depuneri de coroane de flori din partea: Primăriei Şibot, Biserica Evanghelică din Orăştie, Muzeul Orăştie, Parohia Orăştie, Câmpul Pâinii – Vinerea, Primăria Aurel Vlaicu, Colegiul Alexandru Borza – Geoagiu.

A urmat un program artistic adecvat momentului, susţinut de elevi ai Scolii Generale ,,Iosif Sârbu” din Şibot, iar la final, Cavalerii de Muhlbach din Sebeş, pregătiţi de Daniel Tecău şi Mircea Manu precum şi un grup de membri ai Asociaţiei „Castelul din Carpaţi-Hunedoara, în costume şi echipamente medievale au rememorat prin scene deosebite de luptă, tabloul eroicei bătălii, petrecute în urmă cu o jumătate de mileniu, pe „Câmpul Pâinii”.

La eveniment au mai luat parte viceprimarul comunei Şibot, Dacian Herlea, preşedintele Asociaţiei Culturale „Vinereana” ing. Dorin David, precum şi directorul Casei Orăşeneşti de Cultura din Cugir, profesoara Rodica Florea.

Autor: Constantin Predescu

[nggallery id=440]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova

Bogdan Ilea

Publicat

în

Anunț de mediu: Modernizarea sistemului de scurgere a apei pluviale, satul Reciu, comuna Gârbova COMUNA GÂRBOVA, titular al proiectului „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE SCURGERE A APEI PLUVIALE, SATUL RECIU, COMUNA GÂRBOVA, JUDEȚUL ALBA”, anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către Agenția pentru Protecția Mediului Alba, în cadrul procedurii de evaluare a impactului […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea