FOTO: Omagiu adus războinicilor de la Câmpul Pâinii
Peste 150 de participanţi au ţinut să fie prezenţi duminică, 13 octombrie, la statuia eroului Pavel (Paul) Chinezul, situată în staţia CFR Şibot, cu prilejul comemorării Bătăliei de pe Câmpul Pâinii, manifestare organizată de Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria Şibot, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, Muzeul Orăştie şi Primăria Geoagiu.
Participarea din ce în ce mai numeroasă la această sărbătoare este motivată şi de faptul ca bătălia de la 13 octombrie 1479 reprezintă unul din cele mai importante momente din istoria Transilvaniei, dar şi un reper de luat în seama din istoria conflictelor dintre creştinii Evului Mediu şi Imperiul Otoman.
Artizanul ideii de reactivare a manifestărilor de comemorare a bătăliei de la Câmpul Pâinii s-a dovedit a fi Mihai Castaian, şef secţie la Muzeul din Orăştie, cel care a făcut evocarea istorică a momentului şi a afirmat că nu ar fi reuşit să realizeze acest demers fără sprijinul autorităţilor locale din Şibot, Orăştie, Romos si Geoagiu. Iniţiativa a trecut peste graniţa dintre judeţe, comuna Şibot aparţinând de Alba, dintr-un motiv simplu: secole de-a rândul, localităţile de pe Câmpul Pâinii au aparţinut de Scaunul Orăştie, mai ales pe vremea Ţinutului Crăiesc (care avea capitala la Sibiu).
La 13 octombrie 1479 trei armate conduse de Ali-bei, Isa -bei si Bali- bei, însumând 60.000 de oşteni sprijiniţi de 5.000 de munteni conduşi de Basarab al IV-lea cel Tânăr (Ţepeluş) s-a confruntat cu oastea voievodului Transilvaniei Istvan Batory. Lupta a început în zona localităţii Şibot, pe aliniamentul Văii Cugirului şi s-a terminat într-o zonă situată între satele Bintant (azi Aurel Vlaicu) si Gelmar. În momentul hotărâtor al luptei, când oastea creştină era pe punctul de a fi înfrântă, pe câmpul de luptă a sosit venind din pădurea Romosului, Comitele de Timişoara Pavel Chinezul, care a schimbat soarta transilvănenilor cu preţul a 8.000 de vieţi creştine.
Manifestarea a debutat la ora 13.00, printr-un serviciu religios susţinut de un sobor de 5 preoţi, aparţinând unor parohii din Orăştie şi Şibot, după care, primarul din Şibot, Ilie Tomuş, gazda evenimentului a rostit un cuvânt de bun-venit participanţilor şi i-a invitat să fie prezenţi şi la manifestările viitoare, prilejuite de aceasta sărbătoare de suflet a localnicilor din zona.
Au urmat apoi alocuţiuni din partea reprezentanţilor unor asociaţii precum: „Cultul Eroilor din Orăştie – Cristian Hendrea”, „Câmpul Pâinii” din Vinerea – Anca Herlea, „PRO Cugir”- Aurel Voicu, „Cavalerii de Muhlbach” Sebeş – Dan Tecău.
Programul a continuat cu depuneri de coroane de flori din partea: Primăriei Şibot, Biserica Evanghelică din Orăştie, Muzeul Orăştie, Parohia Orăştie, Câmpul Pâinii – Vinerea, Primăria Aurel Vlaicu, Colegiul Alexandru Borza – Geoagiu.
A urmat un program artistic adecvat momentului, susţinut de elevi ai Scolii Generale ,,Iosif Sârbu” din Şibot, iar la final, Cavalerii de Muhlbach din Sebeş, pregătiţi de Daniel Tecău şi Mircea Manu precum şi un grup de membri ai Asociaţiei „Castelul din Carpaţi-Hunedoara, în costume şi echipamente medievale au rememorat prin scene deosebite de luptă, tabloul eroicei bătălii, petrecute în urmă cu o jumătate de mileniu, pe „Câmpul Pâinii”.
La eveniment au mai luat parte viceprimarul comunei Şibot, Dacian Herlea, preşedintele Asociaţiei Culturale „Vinereana” ing. Dorin David, precum şi directorul Casei Orăşeneşti de Cultura din Cugir, profesoara Rodica Florea.
Autor: Constantin Predescu
[nggallery id=440]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament
Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun