FOTO| Obiceiul „Păștenilor”, tradiție păstrată cu sfințenie la Cugir și Vinerea. Peste 50 de persoane au pregătit Paștile pentru Noaptea de Înviere
În condițiile impuse de pandemie, un număr de 56 de „păşteni” din Cugir care au împlinit în acest an vârsta de 60 de ani au pregătit pâinea și vinul pentru Sfintele Paști.
Manifestarea, un obicei păstrat din generaţie în generaţie, de peste 70 de ani, a început astăzi la ora 15.00, în fața Bisericii Ortodoxe „Sfînta Treime” din Cugir, (în incinta cimitirului ,,Cânepi”), cu o slujbă religioasă la care s-au adunat aproximativ 100 de persoane. Deși mult deosebită față de anii trcuți (anterior începerii pandemiei), atmosfera a fost una de sărbătoare, participanții strânși în fața locașului de cult fiind îmbrăcați în costume populare.
De aici, păștenii purtând vase împodobite cu flori și prapori s-au deplasat la Biserica Ortodoxă ,,Sf. Gheorghe”, pentru fotografia de grup, după care s-au întors la biserica ,,Sf. Treime”, unde s-a desfășurat Slujba de Sfințire a Paștelui.
Apărut în 1948, în satul Vinerea, la inițiativa părintelui paroh Ioan Sabău, obiceiul ,,păștenilor” a continuat după 1990, tradiția fiind preluată mai apoi și la Cugir, această sărbătoare reprezentând unul dintre cele mai cunoscute și frumoase obiceiuri din zona Transilvaniei care se desfăşoară pe durata Săptămânii Mari a Postului Sfintelor Paşti. Pregătirea pentru acest eveniment a început cu mult înainte de Săptămâna Mare, când, la Casa Parohială a părintelui Pintea Dumitrean au avut loc întâlniri ale celor care au împlinit vârsta de 60 de ani în decursul anului respectiv. În Joia Mare, la Biserica ,,Sf Nicolae” din Vinerea, începând cu ora 08, ,,păștenii” vor aduce în gospodărie unui fruntaș al satului pâinea, vinul și vasele noi de brad în care vor fi pregătite paștile care vor fi oferite celor prezenți în biserică în Noaptea de Înviere.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare Postul Crăciunului 2024 este unul dintre cele două mari posturi din acest an, alături de postul Paștelui. Postul Crăciunul are o semnificație aparte în creștinism și de el sunt legate numeroase tradiții. Ce semnificație are postul […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Opinii - Comentariio oră ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Actualitate18 ore ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”