Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: „Oamenii străzii” din Alba Iulia au primit o masă de Paşte, binecuvântată de părintele Călin Ignat

Alexandra Mates

Publicat

în

Cu ocazia Praznicului Învierii Domnului Iisus Hristos, circa 50 de persoane fără adăpost din Alba Iulia au beneficiat duminică, 5 mai, de o masă festivă, oferită de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Masa s-a servit la ora 12.00 şi a fost binecuvântată de părintele Nicolae Călin Ignat, consilier social al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia.

Aproximativ 50 de oameni sărmani, fără adăpost, beneficiari ai Aşezământului Social Filantropia Ortodoxă din gara CFR Alba Iulia,şi nu numai,  s-au adunat astăzi la masă şi au simţit cu adevărat bucuria Sărbătorilor Pascale. Părintele Nicolae Călin Ignat a binecuvântat masa, a cântat împreună cu cei prezenţi „Hristos a Înviat” şi au ciocnit împreună ouă roşii.

„Ne bucurăm foarte mult că am ajuns această zi sfântă a Învierii şi  că părintele consilier Nicolae Ignat a fost cu noi să ne binecuvânteze masa.  A devenit deja o tradiţie ca de Paşte şi de Crăciun, părintele Ignat să fie prezent în mijlocul oamenilor străzii, ai beneficiarilor aşezământului nostru. Am pregătit pentru ziua de astăzi mâncăruri tradiţionale, ciorbă de miel, ouă roşii, cozonaci, practic tot ce se găseşte pe masa fiecărui creştin în ziua de Paşte”,  a declarat Costinel Şpoaită – coodonator al centrului social.

Sărmanii au fost mulţumiţi că au beneficiat de o masă mai îmbelşugată de Paşti şi au putut sărbători la fel ca toţi românii Învierea Domnului.

„A fost foarte bună mâncarea  şi trebuie să acceptăm aceste condiţii, şi să ne mulţumim cu ce este. Dacă nu veneam astăzi aici, nu aveam unde să mănânc, aşa am simţit că e Paştele , am simţit şi noi o bucurie că avem ceva de la Domnul dat”, a declarat, unul dintre beneficiari, Fănică.

„Apreciez masa care s-a dat astăzi dar şi pe cele care se dau în afara Sărbătorii Paştelui. Din moment ce nu suntem la familiile noastre sau la rudele noastre, acceptăm puţinul care ni se dă, câteodată mai mult, câteodată mai puţin, în funcţie de fondurile care sunt. În felul acesta, am simţit că astăzi este sărbătoare”, a declarat un alt beneficiar, Paul.

” Mulţumesc lui Hristos că am ajuns ca să mă duc la biserică, să fiu sănătoasă, să pot să-l laud pe Dumnezeu. Mulţumesc că mi-a dat o masă, un pat, apă caldă, condiţii. Masa de astăzi a fost foarte delicioasă… am ciocnit un ou roşu, am simţit Sărbătorile de Paşte”, a declarat, Ileana Nechifor, beneficiar al centrului, de circa doi ani.

Centrul Social de Urgenţă Alba (Aşezământul Social Filantropia Ortodoxă) este o unitate pentru persoane care se confruntă cu riscul excluderii şi marginalizării sociale, fără personalitate juridică, aflată în structura Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia. Acesta oferă servicii de primire, găzduire temporară şi cantină socială de tip pensiune, consiliere socială, suport emoţional, informare, orientare şi integrare socio – profesională, însoţire pentru obţinerea unor documente şi acte de identitate sau stare civilă, asistenţă medicală primară şi îngrijire, ajutor material, asistenţă moral – religioasă fără discriminare pe motive de confesiune, etnie sau gen.

Beneficiarii centrului sunt persoane fără adăpost identificate pe stradă sau în gări, persoane care şi-au pierdut locuinţa din diverse motive şi nu au resursele materiale şi financiare necesare asigurării alteia şi nici nu beneficiază de alte servicii sociale care acordă găzduire, vârstnici abandonaţi de propria familie şi ale căror resurse financiare şi personale sunt insuficiente, tineri proveniţi din case de tip familial, foşti deţinuţi, respinşi de familie şi lipsiţi de sprijinul societăţii. Centrul are o capacitate de 50 de locuri iar persoanele incluse în acest program pot beneficia de aceste servicii timp de 90 de zile (cu posibilitate de prelungire).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea