Rămâi conectat

Economie

FOTO: Oamenii de afaceri germani din Transilvania sunt interesați de creșterea investițiilor cu fonduri europene

Publicat

în

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a prezentat comunității oamenilor de afaceri germani din Sibiu, reprezentanți ai Clubului de Afaceri (DWS) din Transilvania, oportunitățile de dezvoltare de proiecte cu resurse nerambursabile pentru următoarea perioadă.

adr1Evenimentul s-a petrecut cu prilejul unei întâlniri de lucru a membrilor DWS, care au dorit să afle detalii despre activitatea ADR Centru. Această informare a venit în contextul în care, luna trecută, Transilvania a fost vizitată de un important grup de investitori din mai multe landuri germane, printr-o misiune economică organizată în cooperare cu Agenția federală Germany Trade and Invest.

Realizarea de contacte și concretizarea acestora în parteneriate de afaceri între companiile străine și cât mai multe firme din Transilvania, sunt obiectivele principale ale comunității de afaceri de etnie germană din Sibiu. Vizita delegației germane în Transilvania, desfășurată în luna mai în județele Cluj, Alba și Sibiu, a dus la îmbunătățirea relațiilor de afaceri între firmele germane și cele românești.

Electrica Furnizare Discount

Deoarece, în acel cadru, activitatea ADR Centru în domeniul coordonării procesului de elaborare și implementare a politicilor de dezvoltare regională a fost intens promovată, ca și la Târgul Sibiu Invest 2015, de la începutul lunii iunie, Clubul Oamenilor de Afaceri Germani din Transilvania a invitat ADR Centru să prezinte succint sprijinul pe care îl poate oferi firmelor germane, sau al celor cu capital germano-român. La evenimentul desfășurat la Hotel Golden Tulip Sibiu au participat peste 40 de oameni de afaceri, dar și reprezentanți ai administrației publice locale, ai ONG sau ai instituțiilor de învățământ.

adr2Conform cifrelor publicate de Institutul Național de Statistică, Germania a fost, în 2014, partenerul comercial nr. 1 al României. Importurile din Germania au însumat 11,2 miliarde euro, cu 8,7% mai mult decât în 2013, iar exporturile 10,1 miliarde euro, în creștere cu 9,8% față de anul precedent. Astfel creșterea importurilor și a exporturilor germane s-a situat peste creșterea de circa 5% a totalului exporturilor și importurilor românești. La începutul anului 2015, Germania se afla pe locul al treilea în topul firmelor străine care activează în țara noastră, potrivit datelor înregistrate de Registrul Comerțului, după Austria și Olanda.

La întâlnirea de la Sibiu, s-a discutat despre oportunitățile pe care le au firmele private să se dezvolte cu fonduri nerambursabile. Asta chiar și în condițiile în care peste 80% din activitatea ADR Centru este orientată spre implementarea programelor de dezvoltare ale administrației publice. Oamenii de afaceri etnici germani, sau parteneri ai unor importante firme chiar din Germania au vorbit nu doar despre birocrație, ci și despre facilități și sprijin financiar, nu numai despre probleme, ci și despre rezultatele unor proiecte în care, cu resurse nerambursabile, s-au realizat investiții semnificative. Tema centrală a fost însă modul în care ADR Centru poate fi interfața care să acorde sprijin informațional celor care doresc dezvoltare și care caută resurse pentru aceasta.

adr3Aspectele discutate la Sibiu cu oamenii de afaceri completează activitățile noastre orientate spre dezvoltarea economică a județelor din Regiunea Centru. În cadrul acestei întâlniri am prezentat modul în care firmele pot profita de maximizarea rezultatelor investițiilor realizate, prin aport nerambursabil din partea Uniunii Europene. În general județele din centrul țării sunt foarte apreciate de către investitorii germani, acesta fiind motivul pentru care în aceste județe s-au mai organizat misiuni economice germane. Am explicat cât de mult s-a dezvoltat în ultimii ani întreaga Transilvanie și credem cu tărie că mediul de afaceri din Regiunea Centru a devenit mai bine pregătit pentru competiția pe piețele internaționale, datorită comunității de afaceri germane”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

La Sibiu a fost prezentă și a vorbit cu investitorii germani, doamna Judith Urban, Consul general al Germaniei la Sibiu, doamna Birgit Schliewenz, Reprezentant pentru chestiuni de parteneriat bilateral între Landul Brandenburg – Germania și Regiunea Centru, precum și domnul Wiegand Fleischer, Director executiv al Clubului Economic German din Transilvania, în calitate de gazdă.

Informații de background

Județul Sibiu este un exemplu de dezvoltare datorită investițiilor germane. La sfârșitul anului 2014, 15% din economia județului Sibiu era realizată de 719 firme cu capital german, care aveau o cifră de afaceri de peste 900 milioane euro și 13.960 salariați. Dintre aceste firme se remarcă, în special domeniul componentelor auto – cu firme precum Continental, Marquardt Schaltsysteme, Siemens, Thyssen Krupp – dar și compania de închiriere de forță de muncă Trenkwalder, unul dintre cei mai mare angajatori din județ, care anul trecut avea un număr mediu de aproape 5.000 de salariați.

Consecventă misiunii sale de a asigura dezvoltarea echilibrată a întregii regiuni, ADR Centru susține proiectele de investiții din județul Sibiu. Astfel, doar la nivelul Programului Operațional Regional 2007-2013, în județul Sibiu au fost contractate 64 proiecte, a căror valoare totală este de circa 150 milioane euro. Cele mai importante investiții publice de la nivel județean se concentrează pe domeniul infrastructurii rutiere, unde șase proiecte au o valoare totală de 50 milioane euro, precum și în domeniul educațional, unde opt proiecte au o valoare totală cumulată de peste 5,5 milioane euro. Tot din sfera publică fac parte investițiile din cadrul Polului de Dezvoltare Urbană Sibiu, unde încă opt proiecte beneficiază de fonduri totale de peste 21 milioane euro. În ceea ce privește investițiile din mediul privat, 28 de cereri de finanțare au obținut finanțare de peste 46,5 milioane euro. Și domeniul turismului, considerat prioritar la nivel județean, a atras fonduri nerambursabile, tot în opt proiecte, a căror valoare totală este de aproape 30 milioane euro. La toate acestea se adaugă finanțările destinate îmbunătățirii climatului social și a infrastructurii medicale.

Pe de altă parte, la nivelul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice 2007-2013 – din cadrul căruia ADR Centru gestionează două axe la nivel regional – 60 de firme din județul Sibiu au obținut fonduri nerambursabile pentru derularea unor proiecte în valoare totală de aproape 30 milioane euro, pentru investiții în spații de producție și pentru servicii moderne, în achiziția de echipamente și în creșterea productivității. Județul Sibiu este deosebit de atractiv pentru mediul de afaceri și datorită fondurilor atrase pe proiecte de anvergură, cum ar fi investițiile în infrastructura de transport de nivel național, pe drumurile naționale, autostrăzi și căi ferate, dar și în sistemele integrate de mediu.

Și județul Alba poate deveni o componentă importantă în comunitatea de afaceri germană din România. Germania, este al treilea mare investitor din județ, după Canada și Austria. Investițiile germane, estimate la circa 400 – 500 milioane de euro, reprezintă circa 20% din totalul de 2,25 miliarde euro al investițiilor străine făcute în județul Alba în perioada 1990 – 2014. Germanii de Daimler, prin subsidiara ”Star Transmission Cugir”, se află pe primul loc în județul Alba, ca număr de locuri de muncă create (1300), cu o valoare a investiției de 300 milioane euro, fiind urmați de cei de la Bosch Rexroth (1070 angajați) și o valoare a investiției de 100 milioane euro. Statistic vorbind, firmele cu capital german reprezintă circa 15% din totalul celor 2000 de firme cu capital străin înființate în județul Alba din 1990 până la sfârșitul anului 2014.

Publicitate

Economie

La Sebeș a început distribuirea pubelelor pentru colectarea deșeurilor menajere către persoanele fizice care locuiesc la casă

Publicat

în

La Sebeș a început distribuirea pubelelor pentru colectarea deșeurilor menajere către persoanele fizice care locuiesc la casă

Primăria Municipiului Sebeș informează cetățenii că noua firmă de salubritate, RER VEST S.A., care va opera pe raza municipiului Sebeș începând cu data de 1 noiembrie 2021, a demarat activitatea de distribuire a pubelelor pentru colectarea deșeurilor menajere la persoanele fizice care locuiesc la casă.

Această acțiune se va desfășura în Sebeș, Lancrăm, Petrești și Răhău, începând cu data de 19 octombrie 2021.

Citește mai mult

Economie

FOTO| Târgu’ lu’ pește a atras mulți vizitatori interesați de preparatele pregătite de bucătari pasionați special pentru acest eveniment

Publicat

în

Târgu’ lu’ pește a atras mulți vizitatori interesați de preparatele pregătite de bucătari pasionați special pentru acest eveniment

Ziua de sâmbătă, 16 octombrie a fost una plină pentru participanții la evenimentul culinar “Târgu’ lu’ pește”, deoarece aceștia au avut parte de o ofertă bogată de preparate din pește, de care au profitat cu toții din plin.

Pe lânga oferta bogată de mâncare din pește, organizatorii au oferit celor prezenți posibilitatea de a participa la diverse activități distractive pentru copii, competiții și nu în ultimul rând o tombolă.

Bucătarii pasionați s-au întrecut în a oferi gurmanzilor o mare diversitate de preparate din pește și aici amintim ciorba și tocănița dar și micii și cârnații gătite din pește. O mare căutare a avut și păstrăvul prăjit cu mămăliguță dar și zacusca de pește.

Electrica Furnizare Discount

Oferte interesante, pentru cei ce iubesc mâncarea în regim fast-food, au avut-o prietenii noștri de la Păstrăvăria Bușteni care au venit până în Alba Iulia ca să pregătească hamburgheri din pește, chifteluțe și frigărui din pește cu cartofi prăjiti dar și cu multe alte bunătățuri cu specific pescăresc.

O surpriză plăcută ne-au făcut și cei de la restaurantul La Pescăriţa şi Vânătorul din Satu Mare, care ne-au oferit ineditul papricaș de somn cu lăști dar și hamsii, icre de pește și multe alte bunătăți și nu în ultimul rând trebuie să îi menționăm pe cei de la rulota Cozmuleanu Adrian Mihai IF din Hunedoara care ne-au preparat tigaie de crap picant, sarmale și păstrăv prăjit dar și pe Dacul Bucătar cu Duba împreună cu chef Adrian Truță care ne-au gătit pe piatră.

Ne bucurăm de interesul manifestat de vizitatori pentru produsele din pește și considerăm că am reușit prin acest eveniment să încurajăm consumul de pește care după cum bine știm, este foarte sănătos.

Sperăm să ne putem întâlni cât mai des la asemenea evenimente care încurajează consumul de pește dar și interacțiunea piscicultorilor cu consumatorii prin intermediul unei palete de produse cât mai diversificate și cu o prezență puternică pe rafturile magazinelor.

Mulțumim Primăriei Alba Iulia pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment.

Următorul eveniment “Târgu’ lu’ pește” va avea loc la Conacul Zăicești din Botoșani în data de 30 Octombrie. Vă așteptăm și acolo!

“Târgu’lu′pește” este un eveniment organizat în cadrul proiectului „INTERACTIUNE INTRE PISCICULTORI – UN CONCEPT SUSTENABIL PENTRU PROMOVAREA PESTELUI” având ca parteneri FLAG Prahova – lider de proiect, FLAG Satu Mare, FLAG Bazinul Mureșului, Secașelor și a afluenților acestora, FLAG Iazurile Moldovei.

Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă: lansarea proiectului cu titlul “Dotarea cu echipamente și aparatură medicală în contextul pandemiei Covid – 19 a Spitalului Municipal Blaj”, cod smis 142070 , finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020

Publicat

în

Comunicat de presă

Spitalul Municipal Blaj, cu sediul în Municipiul Blaj, Str. Poet Andrei Mureșanu, Nr. 16, județul Alba, cod poștal 515400, deruleaza proiectul “Dotarea cu echipamente și aparatură medicală în contextul pandemiei Covid – 19 a Spitalului Municipal Blaj”, cod SMIS 142070, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 10  Protejarea sanătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, Obiectiv Specific 10.1 Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză  în contextul pandemiei de  Covid-19 și al consecințelor sale sociale.

Contractul de finanțare a fost încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management .

Electrica Furnizare Discount

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 12.663.582,36 lei , din care valoare totală eligibilă 12.663.582,36 lei și valoare totala eligibilă nerambursabilă din FEDR REACT-EU 12.663.582,36 lei.

Perioada de implementare a Proiectului este de 20 luni, respectiv între data 01 Mai 2020 și data 31 Decembrie 2021, aceasta cuprinzând, daca este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 prin asigurarea răspunsului în timp util și eficient al sistemului medical al Spitalului Municipal Blaj la criza COVID -19 și consolidarea capacității adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SAR – CoVID-19 prin dotarea cu echipamente /dispozitive/aparatură medicală/materiale necesare pentru tratamentul pacientilor suspecți/confirmați cu infecția cu virusul SARS-CoV2.

Scopul proiectului il constituie crearea infrastructurii necesare raspunsului în timp util si eficient al sistemului medical al Spitalului Municipal Blaj la criza COVID-19.

Obiectivul general și scopul proiectului vor fi realizate prin intermediul următoarelor obiectivele specifice ale proiectului :

  1. Asigurarea disponibilității aparaturii și dispozitivelor medicale necesare Spitalului Municipal Blaj, în vederea îmbunătățirii capacității spitalului de a răspunde în timp util și eficient pentru tratarea cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2 pâna cel tarziu la finalizarea implementări proiectului.
  2. Creșterea capacității de testare în vederea depistării infecțiilor cu COVID-19 prin achiziția unui sistem de diagnosticare până la finalul implementări proiectului.
  3. Asigurarea condițiilor optime de siguranță atât pentru personalul propriu cât și pentru pacienții care se adresează Spitalului Municipal Blaj prin achiziția de materiale de protecție până la finalul perioadei de implementare.

 Rezultate finale în urma implementării proiectului :

Implementarea proiectului va duce la obținerea următoarelor rezultate, acestea fiind în corespondență direct cu Obiectivele Specifice menționate în cadrul secțiunii anterioare:

  1. Capacitate consolidată de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul COVID-19 prin dotarea cu echipamente medicale;
  2. Capacitate crescută de testare pentru depistarea infecțiilor cu COVID-19;
  3. Distribuirea de echipamente specializate de protecție pentru personalul medical și pentru pacienții care se adresează Spitalului Municipal Blaj.

Spital Municipal Blaj

Municipiul Blaj, Str. Poet Andrei Mureșanu, Nr. 16, județul Alba, cod poștal 515400

Tel: +40 258 710 941

Fax: +40 258 712 942

Mail: [email protected]

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare