Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Oameni de afaceri din Alba Iulia, prezenți la o dezbatere legată de absorbția fondurilor europene, la Hotel Transilvania

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comisia de Economie și Mediu de Afaceri a PNL Alba a organizat, luni, la Hotel Transilvania din Alba Iulia o dezbatere despre absorbția fondurilor europene la care au participat oameni de afaceri și politicieni. În cadrul întâlnirii lectorul Simion Crețu a precizat, printre altele, că județul Alba are premisele unei bune dezvoltări economice deoarece are acces bun spre occident și Capitală și trei aeroporturi la 100 de kilometri; el este de părere că, în viitor, investitorii din România și deopotrivă din județul Alba vor întâmpina probleme deoarece nu vor avea resursă umană suficientă.

intalnire oameni de afaceri Alba Iulia13”Ce este atractiv în România pentru dezvoltare la nivel macro? Noi trebuie să avem acces bun la Capitală și acces bun la occident. Le avem pe ambele. Linia ferată, trei aeroporturi la aproximativ 100 de kilometri: la Cluj-Napoca, la Sibiu și la Târgu Mureș (Ungheni). Alba are premise de dezvoltare, dar vine unul și spune, dă-mi oameni pentru locuri de muncă (…) dacă-ți vin investitori, care e o politică de atragere, administrația le dă, să zicem, facilități. Ei vin cu capital și noi trebuie să le dăm resursa umană. Ce facem? Zicem, veniți la noi că vă aducem oameni din Bangladesh”, a spus Simion Crețu.

România a ajuns, la sfârșitul lunii martie 2015, la o rată de absorbție a fondurilor europene de 53 la sută. Lectorul Simion Crețu a spus că nu este puțin, dar nu este nici mult și putem lua până undeva la 80 și ceva la sută.

intalnire oameni de afaceri Alba Iulia08”Ce se întâmplă cu fondurile acestea, este foarte multă literatură. De ce spun aceasta? Pentru că apar foarte multe chestiuni de genul <<noi plătim mai mult decât ne dau cei de la Comisia Europeană>> care este un fals, speculat de presă în anumite momente, după anumite tipuri de date (…) Noi, pe perioada 2007 – 2015, potrivit datelor de la sfârșitul lunii februarie, am primit de la Uniunea Europeană 25,48 miliarde de euro și am plătit 11,22 miliarde de euro, aproape 15 miliarde de euro, practic, sunt sume care le-am câștigat. Acum ce vreau să vă spun, dacă din bugetul Comisiei Europene ești în stare să-i iei, îi iei, dacă nu se consumă”, a mai spus Simion Crețu.

În cadrul întâlnirii s-au prezentat mai multe programe de dezvoltare pentru perioada 2014 – 2020, un scurt istoric al fondurilor europene în România: de preaderare și post-aderare, Simion Crețu a precizat că oamenii de afaceri sunt așteptați la Agenția de Dezvoltare Regională Centru pentru a le oferi mai multe detalii.

Lectorul Simion Crețu a prezentat oamenilor de afaceri Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020, Axa prioritară 1: Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor. Axa prioritară 2: Tehnologia informației și comunicațiilor pentru o economie digitală competitivă. Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 1: Promovarea transferului tehnologic. Axa prioritară 2: Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii. Programul Operațional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020; Măsura 4: Investiții în active fizice. Măsura 6: Dezvoltarea fermelor și a întreprinderilor. Oamenii de afaceri au fost informați și despre programele de Cooperare INTERREG EUROPE, ORIZONT 2020 și COSME pentru intalnire oameni de afaceri Alba Iulia33competitivitatea întreprinderilor și IMM-urilor 2014 – 2020.

Simion Crețu i-a îndemnat pe cei prezenți să intre pe site-ul ADR Centru  pentru a se abona sau să trimită un email pe adresa [email protected] pentru a primi un catalog al surselor de finanțare.

Acesta a fost al doilea eveniment de business, organizat la inițiativa Comisiei de Economie și Mediu de Afaceri a PNL Alba coordonată de Marius Hațegan, Alina Hărăguș și Simone Albani Rocchetti.

[nggallery id=490]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan:  „Cu bună credință, candidez la Consiliul Județean pentru că vreau mai mult pentru Alba și mai bine pentru oameni” „Este nevoie de un schimb de generații în administrația județeană. Generația mea are obligația de a îngriji ce au construit părinții și bunicii noștri și de a dezvolta județul pentru generațiile viitoare. E o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea