Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: „O sută de ani de poliţie în Cetate Marii Uniri”. Activităţi organizate de poliţişti, dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba împreună cu Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor a organizat, la Alba Iulia, manifestarea intitulată „O sută de ani de poliţie în Cetate Marii Uniri”. Activitatea a fost cuprinsă în calendarul activităţilor  organizate de poliţişti, dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri şi l-a avut, ca invitat special, pe domnul comisar şef Florin Şinca, autor a numeroase volume şi monografii legate de istoria Poliţiei Române.

La data de 15 noiembrie 2018, în sala de festivităţi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba împreună cu Asociaţia Internaţională a Poliţiştilor au organizat manifestarea intitulată „O sută de ani de poliţie în Cetate Marii Uniri”.

La activitate au luat parte poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor Regiunea I Alba, domnul comisar şef de poliţie Finta Sorin, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba precum şi invitaţi din partea Consiliului Judeţean Alba, Instituţiei Prefectului Județului Alba, al celorlalte instituții din cadrul Ministerului Afacerilor Interne precum şi reprezentanţi ai Asociaţiei Cadrelor Militare în Retragere şi în Rezervă.

Invitatul special al manifestării a fost domnul comisar şef de poliţie Şinca Florin, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, vicepreşedinte în cadrul IPA constituită pe lângă IGPR, doctor în istorie, autor a 9 volume şi monografii legate de istoria Poliţiei Române, ultima dintre acestea, intitulată „Poliţia Română şi Unirea din 1918”, făcând obiectul unei prezentări. „În carte arăt contribuţia înaintaşilor noşti în profesia de poliţist la Primul Război Mondial, pentru că noi am fost acolo unde ne-a cerut ţara, unde trebuia să fim”, a precizat domnia sa.

El a vorbit despre meritele Poliţiei la înfăptuirea Unirii de la 1918, despre eroii acestei profesii şi a prezentat filmul documentar „Poliţia Română şi Unirea din 1918” realizat de Trinitas TV şi Muzeul Naţional de Artă al României.

Domnia sa şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la Alba Iulia, locul înfăptuirii Marii Uniri din 1918, i-a salutat pe participanţii la manifestare şi i-a încurajat pe colegii poliţişti. „Acum se creează o nouă elită poliţienească. Când veţi fi copleşiţi de probleme, gândiţi-vă că avem cea mai frumoasă meserie din lume”.

Un alt moment emoţionant a fost susţinut de către domnul comisar şef de poliţie Marius Ciută, din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, doctor în istorie, cadru didactic de peste 23 ani, coordonator științific al unor șantiere arheologice și profesor asociat al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, care a prezentat rezultatul cercetărilor sale, realizate în cadrul Arhivelor Naţionale Alba, referitoare la evoluţia Poliţiei în Cetatea Marii Uniri şi contribuţia poliţiştilor la buna desfăşurare a manifestărilor de la 1 Decembrie 1918.

Din partea Instituţiei Prefectului, la manifestarea ce a avut loc la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a luat parte domnul Laurenţiu Crişan, consilier în cadrul Cancelariei, care a transmis salutul domnului prefect Dănuţ Hălălai şi a subliniat importanţa instituției Poliţiei în statul de drept. „Istoria a demonstrat că această instituţie a fost şi rămâne un factor de stabilitate şi securitate în ţara noastră, iar gradul de siguranţă publică a crescut în mod constant”.

Domnul Ion Dumitrel, preşedinte al Consiliului Judeţean Alba şi-a exprimat aprecierea pentru iniţiativa organizării unei astfel de manifestări, în anul Centenar, precum şi importanţa cunoaşterii sacrificiului înaintaşilor noştri. „ Este important să le arătăm celor ce vin după noi că instituţia Poliţiei este una cu istorie şi tradiţie. În an Centenar, cu toţii am depus eforturi să demonstrăm că, la 100 de ani de la Unire, ţara noastră merge în direcţia corectă”.

Domnia sa le-a urat succes poliţiştilor în îndeplinirea misiunii specifice cu ocazia manifestărilor ce vor avea loc în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie 2018, în municipiul Alba Iulia, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României şi a Centenarului Marii Uniri.

[nggallery id=6416]

 

 

 

 

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

21 martie 2024: Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Poezie, acorduri muzicale și lansare de carte

Ioana Neag

Publicat

în

21 martie 2024: Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Poezie, acorduri muzicale și lansare de carte Ziua Mondială a Poeziei va fi sărbătorită la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba cu evenimente dedicate adulților și copiilor, interviuri, muzică, expoziție de poezie și desene, precum și lansare de carte. În fiecare an, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea