Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| O scurtă călătorie în timp: Cum arăta Alba Iulia în urmă cu un secol

Darius BUZGURE

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

În urmă cu un secol, Alba Iulia era un orășel mic, cochet și plin de viață, după cum reiese din piesajele imortalizate, care ne vor ajuta să facem o ușoară călătorie în timp.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Cetatea ridicată de austrieci în Alba Iulia pe spatele ţăranilor români, după 1715, era protejată de un teren lat de circa 500 metri, numit spre oraş esplanadă, iar spre câmp deschis glacis. În aceste zone era interzisă construirea de edificii. Însemnările vremii arată că locuitorii au primit despăgubiri în bani şi loturi gratuite de pământ, pe care să-şi ridice case.

Centrul localităţii avea câteva clădiri monument, demolate ulterior de regimul comunist, dar care reprezentau simboluri arhitectonice deosebite pentru oraş.

În urmă cu 100 de ani, Alba Iulia cuprindea actuala zonă centrală a oraşului şi Cetatea. Configuraţia centrului era complet schimbată faţă de cum arată în prezent. Nu exista niciun bloc de locuinţe, iar parcurile şi chiar unele străzi erau diferite faţă de ceea ce există în prezent.

Primăria oraşului, dominată de funcţionari şi primari ai stăpânirii austro-ungare, a dat străzilor oraşului denumiri legate de personalităţile istorice ale Ungariei şi Transilvaniei, de ocupaţiile locuitorilor şi de localităţile apropiate.

Strada principală de la Gară până în centru, se numea Szecheny, numele unei personalităţi culturale a Ungariei, întemeietorul Academiei, Teatrului Naţional şi a Bibliotecii Naţionale a Ungariei. Paralelă cu aceasta, s-a aflat strada Traian, care a primit numele după vestigiile romane descoperite aici în secolul al XIX-lea. Aceeaşi stradă principală situată în zona parcului şi pieţii Iuliu Maniu, purta denumirea de Bulevardul Huniade, glorificându-1 pe Iancu de Hunedoara, iar în continuare până la ieşirea din oraş, se numea Strada Lepeş.

În Cetatea ridicată în secolul al XVIII-lea existau trei străzi principale. Actuala stradă Mihai Viteazul, s-a numit Ferencz, după numele împăratului Francz Iosif. Strada Unirii, acum Nicolae Iorga, purta numele împărătesei Elisabeta, iar cea a Bibliotecii, acum Gabriel Bethlen, purta numele episcopului Bathyani, întemeietorul bibliotecii cu acelaşi nume.

Zeci de clădiri vechi au fost demolate pentru a face loc blocurilor şi unor construcţii publice ridicate în timpul regimului comunist. Cea mai cunoscută clădire care a fost demolată este fostul hotel Hungaria, redenumit Dacia, care a dispărut când s-au construit blocul 280 din centrul oraşului.
surse: Historia, Adevărul
[nggallery id=7563]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident rutier pe raza localității Șard: Un bărbat a fost surprins și accidentat de un autoturism

Cezar Lancrajan

Published

on

Accident rutier pe raza localității Șard: Un bărbat a fost surprins și accidentat de un autoturism Un accident rutier a avut loc în dimineața zilei de miercuri, 20 noiembrie 2024, pe raza localității Șard, în jurul orei 7:30. Din primele informații transmise de IPJ Alba se pare că un bărbat ar fi fost surprins și […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea