FOTO| O artistă din Alba, premiul II în cadrul Expoziției Naționale de Acuarelă: „În acuarelă mă exprim așa cum nu pot să mă exprim în alt fel”
Cristina Petruțiu, o artistă din Alba Iulia, a câștigat în luna decembrie a anului trecut Premiul II în cadrul Expoziției Naționale de Acuarelă organizată de IWS Romania, cu lucrarea „Dimineața în pădure”, o acuarelă pe hârtie de bumbac. Vă prezentăm mai jos un interviu despre opera și pasiunea ei.
– Aș putea spune că pentru tine Moş Crăciun a fost darnic anul trecut. Ți-a adus un premiu important pentru un artist, mai ales pentru unul amator. Despre ce este vorba?
– Da, Moș Crăciun a venit cu Premiul II în cadrul Expoziției Naționale de Acuarelă organizată de IWS Romania (Asociația Pictorilor Acuareliști), parte din Societatea Internațională de Acuarelă (GLOBE ART NETWORK IWS). La această expoziție am participat cu lucrarea „Dimineața în pădure”, acuarelă pe hârtie de bumbac având dimensiunea de 30×50 cm. Vernisajul expoziției va avea loc în data de 23 ianuarie 2023, la orele 18.00, în incinta magazinului ProfiArt din Park Lake Mall, București. IWS Romania este una dintre „ramurile” IWS fondată în 2012 în Canada. Este, de fapt, o platformă care își propune să strângă legăturile dintre artiștii acuareliști amatori sau profesioniști și să promoveze munca acestora. De exemplu, anul trecut IWS a organziat 4 mari festivaluri de pictură în acuarelă: în Spania la Segovia, Toledo și Avila, la Novosibirsk în Rusia și, mai aproape de noi, la Plovdiv și Varna, în Bulgaria.
– Este primul tău premiu?
– Școlile populare de artă din țară organizează diferite concursuri de pictură și grafică la care pot participa studenții acestora. Anul acesta am obținut câteva premii, reprezentând Școala de Arte și Meșteșuguri Alba Iulia, cum ar fi Premiul I la Concursul național de pictură „Lucian Grigorescu” Constanța, Premiul II la Concursul național de pictură și grafică Sibiu, Menţiune la Concursul național de pictură și grafică „Vespasian Lungu” Brăila.
– Ce alte prezențe în viața artistică ai avut?
– În luna mai a anului 2022 am avut prima expoziție individuală de pictură – „Începuturi” – în colaborare cu Centrul de Cultura „Augustin Bena” în cadrul Muzeului Naţional al Unirii. Evenimentul a fost organizat împreună și sub îndrumarea profesoarei Ioana Raica, iar vernisajul a fost un succes din toate punctele de vedere. Am avut foarte mari emoții fiind prima expoziție personală și prima ieșire în public cu lucrările mele. La vernisaj au venit mulți prieteni, cunoscuți și necunoscuți. Am expus peste 30 de lucrări, abordând peisaje urbane, locuri desprinse din natură, flori. M-am bucurat să văd că lucrările mele au fost foarte bine primite de către publicul prezent.
Iar apoi, în luna iunie am fost invitată să expun în cadrul festivalului de poezie „Alba Iulia Stand-Up Poetry”. Atmosfera a fost foarte frumoasă, iar eu m-am simțit onorată să expun într-un asemenea cadru cu valenţe culturale înalte.
Pe lângă expozițiile personale, am mai expus și în câteva expoziții de grup din București, Cluj-Napoca, Craiova, alături de alți artiști din țară.
– Când ți-ai descoperit talentul artistic? Cum? L-ai dezvoltat mereu sau a fost ceva care te-a impulsionat la un moment dat?
– Până nu demult nu am fost conștientă de talentul pe care îl am. Acum 8 ani am început să decorez diferite obiecte sau sticle de vin, pe care le făceam cadou prietenilor mei. Apoi, într-o tabără de creație, mi-am descoperit pasiunea pentru mozaic, astfel am început să creez oglinzi decorate cu sticlă de Murano sau cu sticlă de vitraliu.
De felul meu sunt o fire foarte curioasă și am încercat tot felul de tehnici ce țin de partea creativa si așa am ajuns la pictură… Într-o zi, mi-am cumpărat o pictură pe numere pe care nu am avut răbdare să o finalizez, dar care m-a făcut să mă întreb cum ar fi dacă aș încerca să pictez singură. Acesta a fost primul meu pas într-ale picturii. În anul 2019 am prins curaj și m-am înscris la Școala de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, unde am urmat cursurile secțiilor de pictură, grafică și design ambiental. Am participat la tabere de acuarelă organizate de arh. Ovidiu Iovanel (acuarelist), unde mi-am însușit bazele tehnicii picturii în acuarelă. Pe lângă aceste tabere, am urmat cursuri online cu diverși maeștri internaționali.
– În ce direcții s-a dezvoltat acest talent? Acuarela este acum prioritară? Cum a devenit astfel?
– Pasiunea mea pentru mozaicuri s-a îmbinat foarte frumos cu tehnica Tiffany de realizare a vitraliilor, pe care am însușit-o la cursul susținut de Paul Nemeș în cadrul Academiei Doamnelor. Astfel s-a născut o frumoasă colaborare cu NEST – Atelierul de creație, unde realizăm vitralii, lămpi, mozaic din sticlă și piatră, oglinzi decorate cu sticlă de Murano, măsuțe și mese cu motive tradiționale și alte obiecte decorative.
Nu mi-am definit neapărat prioritățile, pentru că ambele domenii presupun creativitate și atunci foamea aceasta este hrănită. Dar acuarela este marea mea dragoste pentru că în acuarelă pot să mă exprim așa cum nu pot să mă exprim în alt fel. Iubesc acuarela pentru ca îmi oferă libertate, emoție, bucurie și se potrivește foarte bine cu personalitatea mea. Este și o provocare, fiind considerată cea mai grea tehnică de pictură, putând fi asemuită cu o pisică pe care încercăm să o dresăm.
– Ce planuri ai pentru anul care acum începe?
– Anul 2023 va fi dedicat în special studiului acuarelei. Voi urma câteva cursuri de tehnici în acuarelă cu pictori din țară și din străinătate, tabere de acuarelă. Calendarul expozițional din acest an este destul de plin. Voi participa la expoziții de grup în țară în diverse locații, iar pentru prima dată voi fi și eu prezentă cu o lucrare la cea mai mare expoziție internațională de acuarelă, „Fabriano in Acquarello”, ce se va desfășura în luna aprilie la Fabriano, Italia. Va fi un an foarte plin. Și… mai vedem ce ne rezervă viitorul…
– Unde îți pot vedea amatorii de artă lucrările?
– Amatorii de artă pot sa îmi găsească lucrările pe pagina de Facebook ”Art stories by Cristina Petrutiu” sau pe Instagram ”artstories_by_cristinapetrutiu”.
– Îți doresc succes!
A consemnat Anca DINICĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cel mai mare proiect pe energie din PNRR, ar urma să fie pus în funcțiune în aprilie 2025
Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cel mai mare proiect pe energie din PNRR, ar urma să fie pus în funcțiune în aprilie 2025 Parcul fotovoltaic de la Teiuș, cel mai mare proiect pe energie din PNRR, ar urma să fie pus în funcțiune până la sfârșitul lunii aprilie 2025, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. […]
FOTO | Mersul după ouă roșii, obicei pascal pus în practică și de Paștele 2025 în Lancrăm: Copilașii, în prim-plan
Mersul după ouă roșii, obicei pascal pus în practică și de Paștele 2025 în Lancrăm: Copilașii, în prim-plan În prima zi de Paşte uliţele multor sate din Transilvania sunt încă pline de copilași, care merg după ouă vopsite la cunoscuţi. Obiceiul mersului după ouă roșii a fost pus din nou în practică, potrivit tradiției locului, […]
FOTO | De la pupuri cu varză, ceapă, brânză și lobodă, la friptură de ied și porc: Bunătăți de Paște 2025 preparate cu dragoste la Cricău
De la pupuri cu varză, ceapă, brânză și lobodă, la friptură de ied și porc: Bunătăți de Paște 2025 preparate cu dragoste la Cricău Într-o familie din Cricău, județul Alba, a devenit o tradiție ca preparatele pentru masa de Paște să fie extrem de diverse și, mai ales, să fie gătite exclusiv în propria gospodărie. […]
Șoferul care s-a răsturnat cu mașina la Vama Seacă era băut: A fost reținut de oamenii legii
Șoferul care s-a răsturnat cu mașina la Vama Seacă era băut: A fost reținut de oamenii legii Șoferul care s-a răsturnat cu mașina la Vama Seacă în seara din Sâmbăta Mare 2025 era băut și a fost reținut de oamenii legii. Potrivit IPJ Alba, sâmbătă, 19 aprilie 2025, polițiștii din Aiud au luat măsura reținerii, […]
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 20 APRILIE 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
Angajări la stat 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 20 aprilie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la concurs Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 13 aprilie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]