FOTO| O artistă din Alba, locul II la Cupa României de Artă Florală: Pasiunea pentru flori, transpusă în aranjamente desăvârșite
Bianca Moldovan, o artistă din județul Alba, a obținut locul II la Cupa României de Artă Florală 2023, transpunând pasiunea ei pentru flori în aranjamente desăvârșite, realizate cu emoție, măiestrie și creativitate.
Bianca Moldovan s-a născut la confluența celor două Târnave, în orașul pe care cu multă admirație Mihai Eminescu l-a numit ”Mica Romă”: ”Unde s-a născut Școala Românească, acolo m-am născut și eu, la BLAJ”.
A îndrăgit florile de mică mărturisește artista: ”îmi transmiteau o energie pozitivă și simțeam că locul meu este în preajma lor”.
Citește și: Un profesor din Alba predă de 54 de ani și a lipsit doar o dată de la catedră!
După câteva experiențe în alte domenii de activitate, a început în 2011 o afacere în domeniul floristic, administrând Florăria ”Casa Florilor” Blaj, prin intermediul căreia realizează tot ce înseamnă design floral atât pentru ocaziile de zi cu zi, cât și pentru evenimente mai mari precum nunți, botezuri, petreceri: ”Prefer să lucrez cu flori naturale, întrucât acestea au puterea de a transmite o emoție și energie aparte, percepută în special de oamenii care privesc dincolo de planul material. Cu toate acestea, pentru că acesta este un business, realizez la cerere și design floral folosind flori artificiale”, spune Bianca.
La scurt timp a realizat că acest domeniu este o chemare pentru ea și drumul pe care avea să meargă cu drag. Știind că în arta florală nu este suficient să fii autodidact, s-a înscris și a urmat cursurile la Filomena Flower School, unde a consolidat arta de a utiliza și transforma frumusețea florilor prin informațiile și tehnicile dobândite.
Odată implementată sămânța dorinței de a învăța și a crește în acest domeniu, Bianca a participat la experiențe de neuitat, printre care cele oferite Timfloralis (Timișoara) sau Simfonia Lalelelor (Pitești) și diferite workshopuri excepționale susținute de nume mari ale floristicii precum Alex Choi, Nicu Bocancea, Slava Rosca, Ella Fodor și diferite alte seminarii.
În 2021, a participat la Cupa României de Artă Florală și la Concursul Internațional Botanica Cup Debrecen 2022, unde a devenit vicecampioana ocupând locul II.
”Sunt o fire romantică, câteodată visătoare, dar ambițioasă și perseverentă ca să nu spun ”încăpățânată” și mereu gata a înfrunta noi provocări. Muncesc cu drag în domeniul ales și florile îmi oferă permanent o sursă de inspirație. Dorința de a cunoaște mă ghidează spre o perfecționare constantă și spre noi orizonturi. Personalitatea mea se reflectă în seriozitatea realizării aranjamntelor, în grija permanentă pentru cei dragi, bucuria celor care sunt plăcut impresionați de ,,roadele” muncii mele”, povestește artista.
Cupa României de Artă Florală ediția a V-a 2023 a fost organizată de Asociația Antreprenorilor din Domeniul Floristic (AADF), a cărei membră este și blăjeanca. Competiția desfășurată la Stadionul Ghencea din București a fost un concurs greu, spune artista, mai ales că a participat alături de concurenți de calibru mare, ”ceea ce a făcut din această ediție a cupei o provocare pentru mine”.
Pe parcursul a două zile au avut loc cinci probe care au necesitat multă muncă, cunoștințe, pregătire îndelungată, creativitate, inovație, stăpânirea tehnicilor, dar mai ales stăpânirea emoțiilor și controlul stresului realizării unor lucrări mari și complexe pe durată limitată de timp: ”Pe parcursul competiției am fost ajutată și asistată de Odrida-Dragomara Fleser. Însă pot afirma cu toată ființa că cel mai mare sprijin l-am avut din partea familiei mele de la începutul ideii de a participa la acest concurs și până la obținerea locului al doilea la această Cupă. Cu această ocazie, mulțumesc tuturor celor care au fost alături de mine în acest proiect!”, a transmis Bianca.
Obținerea acestui premiu înseamnă mult pentru artista din Alba, atât în plan personal, întrucât și-a depășit propriile limite, cât și în plan profesional: ”M-am provocat să particip la o astfel de competiție și să realizez lucrări care merg dincolo de planul comercial și pe care, de altfel, nu le-aș realiza în mod uzual”.
Anul acesta competiția a avut ca temă principală sustenabilitatea și a fost alcătuită din cinci probe, trei dintre ele fiind pregătite în proporție de o treime de acasă atât ca idee/concept, cât și ca structura lor, urmând ca în timpul competiției să fie aplicate florile și tot materialul vegetal planificat inițial. Și au mai fost încă două probe surpriză, date la fața locului cu materiale vegetale și non-vegetale stabilite de organizatori.
Cele trei probe cunoscute de dinainte au fost:
1. Season of change (sezonul schimbării): O lucrare de dimensiuni mari prin care să se interpreteze și să se reprezinte o stare de tranziție/schimbare, respectând criteriile impuse. Lucrarea a fost realizată cu materiale biodegradabile.
2. Nature’s Fairy-body decoration: Realizarea unui accesoriu de corp, purtabil, cu tema Zâna Naturii, alegând un element din cele cinci elemente ale naturii și ilustrându-l prin materialele și design-ul ales. S-au folosit materiale reciclabile, fluturaș badminton, lână și mohair recuperate din obiecte vestimentare.
3. Reframe de future (Reîncadrează viitorul): Realizarea unui buchet de flori în tehnica paralelă, interpretând și arătând cum vrea fiecare concurent să proiecteze viitorul ținând cont de tema competiției și criteriile impuse.
Toate cele cinci lucrări au fost jurizate de 3 jurați internaționali în baza unor criterii specifice stabilite și standardizate de instituția internațională Florint- International Florist Organization (https://www.florint.org/).
Celor care și-ar dori să participe la un astfel de concurs, Bianca le-ar recomanda cu mare drag ca mai întâi de toate să urmeze un curs de bază în floristică, să studieze cât pot de mult, să practice, să se inspire și să persevereze în ceea ce își propun, având credința că prin disciplină și răbdare orice obstacol poate fi depășit.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator
TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]