FOTO| Muzeul „Avram Iancu” din Câmpeni va fi reabilitat: O nouă licitație de aproape 3 milioane de lei lansată în SEAP
FOTO| Muzeul „Avram Iancu” din Câmpeni va fi reabilitat: O nouă licitație de aproape 3 milioane de lei lansată în SEAP
Primăria Câmpeni a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o nouă licitație în vederea contractării serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor pentru obiectivul de investiții ”Reabilitarea și mansardarea Muzeului ”Avram Iancu””. Valoarea contractului propus este de aproximativ 3 milioane de lei.
Muzeul ”Avram iancu” Câmpeni a fost înființat in 1989, când s-au implinit 140 de ani de la Revoluția de la 1848-1849 condusă de Avram Iancu. Muzeul este adăpostit de casa în care și-a desfășurat activitatea Cartierul General al armatelor lui Avram Iancu (Legiunea Auraria Gemina).
Muzeul prezintă câteva momente importante din istoria Țării Moților. Cele mai importante exponate din muzeu sunt reprezentate de imaginile, documentele și scrisorile din perioada evenimentelor revoluționare din Apuseni conduse de Avram Iancu.
Sunt prezentate și câteva obiecte unicat: statuia lui Avram Iancu în miniatură, realizată în anul 1924, respectiv biciul și sabia folosite de Avram Iancu în anii în care a luptat pentru libertatea și demnitatea moților. Proiectul de reabilitare și mansardare urmărește creșterea atractivității turistice la nivelul orașului Câmpeni.
În prezent, muzeul nu constituie doar o activitate de iniţiere a populaţiei tinere în ceea ce priveşte istoria trecutului, ci reprezintă şi o modalitate de petrecere a timpului liber. Prin intermediul expoziţiilor, vizitatorii sunt antrenaţi în căutarea răspunsurilor cu privire la diferite evenimente istorice, uitând astfel de problemele şi de stresul cotidian.
Muzeul Avram Iancu din Cîmpeni este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Apuseni, deoarece prin intermediul exponatelor sale se ilustrează câteva momente extrem de importante din istoria Ţării Moţilor. în prezent, muzeul este vizitat de aproximativ 750 de turişti anual.
Realizarea proiectului de reabilitare a Muzeului Avram Iancu din oraşul Cîmpeni, conform criteriilor şi standardelor naţionale şi internaţionale specifice muzeelor, constituie un obiectiv extrem de important la nivelul primăriei oraşului, ca urmare a multitudinii de avantaje oferite în domeniul turistic, cultural şi economic.
Potenţialii beneficiari ai proiectului – beneficiarii direcţi sunt reprezentaţi de:
- Muzeul Avram Iancu din oraşul Cîmpeni;
- Copiii care vor avea parte de cele mai interesante lecţii de istorie;
- Turiştii iubitori de istorie şi cunoaşterea culturii;
- Locuitorii oraşului Cîmpeni, care vor putea să îşi petreacă timpul liber într-o manieră plăcută;
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Zeci de firme din Alba Iulia, solicită scăderea impozitului pe clădiri nerezidențiale. Petiție adresată primăriei
Zeci de firme din Alba Iulia, solicită scăderea impozitului pe clădiri nerezidențiale. Petiție adresată primăriei Luni, 18 noiembrie 2024, aproximativ 60 de firme din Alba Iulia au depus la primărie o petiție prin care cer scăderea impozitelor pe clădirile nerezidențiale, motivând că plătesc printre cele mai mari impozite locale din țară. Petiția a fost formulată […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată