FOTO: Mormintele unor personalități istorice ale orașului Zlatna, curățate de un grup de tineri. Acțiune TNL, pentru reamintirea valorilor locale în pragul Zilei Naționale
În prag de sărbătoare națională, un grup de tineri din organizația de tineret a PNL Zlatna au decis să cinstească memoria unor oameni de cultură din oras, prin curățarea mormintelor monumente funerare ale unor personalități de seamă ale perioadei 1848. La acțiune au participat doamna economist Melania Forosigan și preoții parohi a celor două biserici ortodoxe din Zlatna.
Scurta prezentare a personalităților ale căror morminte au fost curățate:
– Gheorghe Anghel – profesor la gimnaziul din Zlatna unde a învățat 4 ani marele nostru erou Avram Iancu. Profesorul a avut mai mulți copii printre care mentionăm pe fiul avocat, Gheorghe Anghel cu activitate impresionantă în Revolutia din 1848 în Zlatna.
– Domsa Clemntina – prima educatoare care le-a vorbit copiilor în limba română.
– Vasile Popp – între anii 1830-1842 Zlatna a fost dominată din punct de vedere stiintific si cultural de medicul Vasile Popp ,,părintele bibliografiei romane,, doctor în filosofie și medic de la Viena. În tinerete a fost medic în Brașov, și profesor la Iasi. În 1821 publica la Brașov una din primele scrieri medicale în limba română ”Despre apele minerale de la Arpatac”, iar în 1838 după o cercetare de aproape 20 de ani ,,Dizertatie despre tipografiile românești în Transilvania și în învecinatele țări romane de la începutul lor și până în zilele noastre”. În 1829 a fost numit medic la Zlatna, aici a întreprins o vastă activitate de înbunătățire a sănătății mai ales a minerilor și a propus înființarea unor servicii medicale sătești. Pe linie culturală a influențat viața Zlatnei și a întregii Transilvanii, el fiind principalul sfătuitor al lui George Baritiu în legătură cu orientarea ortografică si politică a ziarelor sale de la Brasov (Foaia pentru minte, Inima si literatura, Gazata de Transilvania).
– Emanoil Besa – un mare luptător pentru drepturile românilor, cumnat cu memorandistul S. Albini. A fost întemnițat, bătut și chinuit permanent pentru că a cerut drepturile românilor.
– învățătorul Scrobote – a lăsat prin tesatament o clădire în centrul orașului (acum Primăria) să se foloseasca drept școală pentru luminarea românilor.
– Giorgie Damian – tribun al lui Avram Iancu din 1848. A participat la adunările de la Blaj și s-a încadrat în legiunea Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. A luat parte la luptele de apărare împotriva atacurilor date de detasamentele nobiliate maghiare, care încercau să pătrundă în zona Munților Apuseni.
Activitatea noastră are ca scop reamintirea valorilor locale în pragul zilei naționale a României, cât și implicarea locală a tinerilor în proiecte culturale.
Tudor Ponoran, consilier judetean PNL
[nggallery id=4909]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan