Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: Mormintele unor personalități istorice ale orașului Zlatna, curățate de un grup de tineri. Acțiune TNL, pentru reamintirea valorilor locale în pragul Zilei Naționale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În prag de sărbătoare națională, un grup de tineri din organizația de tineret a PNL Zlatna au decis să cinstească memoria unor oameni de cultură din oras, prin curățarea mormintelor monumente funerare ale unor personalități de seamă ale perioadei 1848. La acțiune au participat doamna economist Melania Forosigan și preoții parohi a celor două biserici ortodoxe din Zlatna.

Scurta prezentare a personalităților ale căror morminte au fost curățate:

– Gheorghe Anghel – profesor la gimnaziul din Zlatna unde a învățat 4 ani marele nostru erou Avram Iancu. Profesorul a avut mai mulți copii printre care mentionăm pe fiul avocat, Gheorghe Anghel cu activitate impresionantă în Revolutia din 1848 în Zlatna.

– Domsa Clemntina – prima educatoare care le-a vorbit copiilor în limba română.

– Vasile Popp – între anii 1830-1842 Zlatna a fost dominată din punct de vedere stiintific si cultural de medicul Vasile Popp ,,părintele bibliografiei romane,, doctor în filosofie și medic de la Viena. În tinerete a fost medic în Brașov, și profesor la Iasi. În 1821 publica la Brașov una din primele scrieri medicale în limba română ”Despre apele minerale de la Arpatac”, iar în 1838 după o cercetare de aproape 20 de ani ,,Dizertatie despre tipografiile românești în Transilvania și în învecinatele țări romane de la începutul lor și până în zilele noastre”. În 1829 a fost numit medic la Zlatna, aici a întreprins o vastă activitate de înbunătățire a sănătății mai ales a minerilor și a propus înființarea unor servicii medicale sătești. Pe linie culturală a influențat viața Zlatnei și a întregii Transilvanii, el fiind principalul sfătuitor al lui George Baritiu în legătură cu orientarea ortografică si politică a ziarelor sale de la Brasov (Foaia pentru minte, Inima si literatura, Gazata de Transilvania).

– Emanoil Besa – un mare luptător pentru drepturile românilor, cumnat cu memorandistul S. Albini. A fost întemnițat, bătut și chinuit permanent pentru că a cerut drepturile românilor.

– învățătorul Scrobote – a lăsat prin tesatament o clădire în centrul orașului (acum Primăria) să se foloseasca drept școală pentru luminarea românilor.

– Giorgie Damian – tribun al lui Avram Iancu din 1848. A participat la adunările de la Blaj și s-a încadrat în legiunea Auraria Gemina condusă de Avram Iancu. A luat parte la luptele de apărare împotriva atacurilor date de detasamentele nobiliate maghiare, care încercau să pătrundă în zona Munților Apuseni.

Activitatea noastră are ca scop reamintirea valorilor locale în pragul zilei naționale a României, cât și implicarea locală a tinerilor în proiecte culturale.

Tudor Ponoran, consilier judetean PNL

[nggallery id=4909]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea