Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

FOTO. Militarii Unității Militare 01585 Petrești în vizită la ultimul veteran de război locuitor pe Valea Sebeșului

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Militarii Unității Militare 01585 Petrești în vizită la ultimul veteran de război locuitor pe Valea Sebeșului

Aflând de decesul domnului Gheorghe Ghibescu, ultimul veteran de război din comuna Șugag și aflându-ne în apropierea zilei de 25 Octombrie-Ziua Armatei române, domnul colonel Dorel Șimandan, comandantul Unității Militare 01585 Petrești, a preluat inițiativa și a ordonat executarea demersurilor necesare pentru efectuarea unei vizite ultimului veteran de război locuitor pe Valea Sebeșului-Valea Frumoasei, așa cum obișnuia să o descrie Mihail Sadoveanu în scrierile lui.

Astfel, în ziua de 16 octombrie, o zi însorită, precum sufletul acestui om, l-am vizitat pe domnul Gheorghe Radu din localitatea Săsciori.

Pe domnul Gheorghe Radu, ultimul veteran de război din zonă, l-am găsit odihnindu-se puțin, după ce a terminat o parte din treburile gospodărești. Ne aștepta.

Încă de la poarta casei acestuia, ne-am dat seama că este un om gospodar, care a realizat tot ce și-a dorit în viață. Apoi i-am cunoscut familia: pe soția Maria și pe două din cele patru fiice ale dânsului: Felicia și Veronica.

Stând de vorbă cu domnul Gheorghe Radu, acesta ne-a împărtășit din întâmplările petrecute “în numa’ 2 ani jumate” în care, chemat la arme fiind, nu a ezitat să-și apere valorile după care s-a ghidat în viață: familia și țara. Am aflat că a luptat “pe unde o fost nevoie de mine”, insistând pe perioada cât a fost la Ploiești.

În relatările sale, pe domnul Gheorghe Radu îl încearcă un mozaic de sentimente: necazul și tristețea cu care descrie distrugerile, zgomotul infernal al războiului și pierderea camarazilor din Bateria 966 Tununi, dar și bucuria cu care a raportat superiorilor “Misiune îndeplinită” prin combaterea avioanelor care atacau. A fost “antiaerian”, după cum ne povestea dânsul.

Ne-a povestit multe și l-am mai fi ascultat, dar timpul s-a scurs rapid, ca la orice întâmplare sau eveniment plăcut. Apoi ne-am dat seama că domnul Gheorghe Radu mai are de muncă.

Așa că ne-am luat la revedere de la dânsul, mulțumindu-i pentru modul în care ne-a primit, dar nu înainte de a-i înmâna o diplomă și un fanion cu tricolor prin care ne-am exprimat respectul și recunoștința pentru acest om deosebit.

De asemenea, domnul colonel Dorel Șimandan și-a luat angajamentul de a-l vizita din nou pe veteranul nostru de război pe data de 4 decembrie pentru a sărbători împreună împlinirea venerabilei vârste de 96 ani.

Mulțumim domnului viceprimar al comunei Săsciori, domnul lt.col. (rz) Dumitru Drăghici (Mitruț) atât pentru sprijinul acordat în demararea acestei inițiative, cât și pentru promisiunea asumată de a ne a acorda sprijininul necesar pentru viitoarele astfel de activități pe care le vom desfășura.

În încheiere, MULȚUMIM domnule veteran de război Gheorghe Radu pentru modul în care ne-ați primit, pentru timpul acordat și pentru faptul că oferiți un exemplu demn de urmat pentru noi militarii și pentru întreaga comunitate.

Semnează maior Petra Sorin, fiu al satului Săsciori


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Incendiu de vegetație în Lopadea Nouă: Detașamentul de pompieri Aiud intervine alături de SVSU Lopadea

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Incendiu de vegetație în Lopadea Nouă: Detașamentul de pompieri Aiud intervine alături de SVSU Lopadea Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru stingerea unui incendiu de vegetație, alături de SVSU Lopadea, cu 1 APIC ca forță alocată, reiese din primele informații transmise de ISU Alba. Citește și: Ajutoare de urgență și comunitare pentru persoane. Ce sume […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea