FOTO. Militari din Batalionul 136 GENIU “APULUM” vor participa la exercițiul multinațional “CAPABLE LOGISTICIAN 2019” din Polonia

Astăzi 24 mai 2019, în Piața Cetății din Alba Iulia, a avut loc ceremonialul militar dedicat plecării detașamentului Batalionului 136 Geniu ”Apulum”, format din 29 de militari  și  9 mijloace tehnice, la exercițiul multinațional ”Capable Logistian 2019” ce se va desfășura în Poligonul de antrenament  Drawsko Pomorskie din Polonia.

Geniștii vor reprezenta Statul Major al Forțelor Terestre prin structura IEL MILU (Structură Multinaţională de Integrare Logistică cu Sprijin de Geniu). Această structură este formată în baza unui memorandum de înţelegere între patru state (Bulgaria, Croaţia, Georgia şi România, în calitate de națiune lider), înființată în anul 2007. Trebuie menționat faptul că militarii din Batalionului 136 Geniu au participat și la precedentele exerciții de acest tip organizate în Slovacia – anul 2013 și Ungaria – anul 2015.

În cele 3 săptămâni ale exercițiului, detașamentul va asigura sprijinul de geniu al structurilor luptătoare din cadrul Diviziei 12 Mecanizată poloneză (aproximtiv 2000 militari și 555 mijloace și instalații tehnice militare) dar şi al subunităților de sprijin logistic.

Sprijinul de geniu planificat se va concretiza în construcţia și repararea unui drum militar, realizarea unor rampe de acces la cursul de apă, operaţiuni de îmbarcare-debarcare, construcţie de platforme şi alte lucrări de construcţie pe orizontală.

Unul din cele mai importante obiective ale exerciţiului este testarea nivelului de interoperabilitate între statele participante (membre NATO, PfP sau non-NATO), în ceea ce priveşte tehnica, tacticile şi procedurile de acţiune, însă în paralel cu acestea, aşa cum susţine comandantul detaşamentului românesc, maiorul Păcurar Marius, un accent important îl reprezintă și armonizarea metodelor de lucru, gândire şi analiză, care de multe ori se realizează prin dezvoltarea coeziunii între militari, trecând peste difenţele de limbaj şi percepţie.

Exercițiul ,,CAPABLE LOGISTICIAN 2019” este un important şi complex exerciţiu în domeniul logistic planificat și organizat de SHAPE, coordonat de Centrul Multinațional de Coordonare Logistică (MLCC) fiind deschis participării tuturor statelor membre NATO și partenere.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...