Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO Militari ai Batalionului Geniu Alba Iulia participă la exercițiul ”Capable Logistician 2015” în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forțelor Armate Ungare Bakony

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un detaşament de 25 militari români împreună cu peste 1000 de militari din Bulgaria, Croaţia şi Ungaria participă la exerciţiul multinaţional “CAPABLE LOGISTICIAN 2015” care se desfăşoară în perioada 02 -20 iunie 2015,  în Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Armate Ungare Bakony, potrivit unui comunicat de presă. 

militari02Exerciţiul multinaţional „CAPABLE LOGISTICIAN 2015” este planificat şi coordonat de  către Centrul Multinaţional de Coordonare Logistică (MLCC) şi se desfăşoară cu sprijinul naţiuni gazdă Ungaria.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Scopul exerciţiului este, crearea condiţiilor de antrenare a personalului naţiunilor implicate în vederea desfăşurării exerciţiului „TRIDENT JUNCTURE 2015 (TRJE15)”, având în centrul atenţiei ca principalele căi de abordare a problemelor de logistică multinaţională să fie în acord cu prevederile impuse de situaţii deosebite, crearea unităţilor de tip MILU în subordinea JLSG, evaluarea şi certificarea comandamentului JLSG, antrenarea în conformitate cu standardele NATO.

„CL-15”, este unul dintre cele mai importante şi complexe exerciţii în domeniul logistic, organizate regional în ultimul deceniu şi în conformitate cu aprobarea ministrului apărării naţionale, Armata Română participă anul acesta cu un grup de 25 specialişti în arma geniu.

Batalionul 136 Geniu „APULUM” din municipiul Alba Iulia, unitate militară care anul trecut a organizat exerciţiul multinaţional “IEL MILU 2014”, participă de această dată cu un grup de 13 specialişti format din: maior Hişu Mihai, căpitan Diaconescu Dan, căpitan dr. Reghian Daniel, căpitan Gorun Iulian, plutonierii majori Şoşa Vasile, Popa Sebastian, Maghiar Gheorghe, Florea Nicu, sergent major Tuhuţ Ioan şi caporalii Mihăilă Florin, Paşcu Cristian, Bendea Petru, conduşi de către maior Păcurar Marius, un veteran al acestor tipuri de misiuni.

Vineri 12.06.2015 detaşamentul romanesc din cadrul IEL MILU a primit vizita fostului ministru al Apărării Naţionale, domnul Ioan-Mircea Paşcu, actualmente vicepreşedinte al Parlamentului European. Acesta a fost însoţit de către ataşatul militar al României în Ungaria, domnul colonel Iuliu Lucaci.  Întâlnirea cu militarii români a fost una informală şi a avut loc la iniţiativa oficialilor din cadrul Smart Energy MILU (un consorţiu format din 14 companii private şi 2 agenţii naţionale din domeniul apărării prezente la exerciţiu cu echipamente si personal specializat).

În data de 15.06.2015 a avut loc “Ziua invitaţilor” în care, mai multe grupuri de vizitatori, militari si civili au fost întâmpinaţi de către comandantul IEL MILU, maior Păcurar Marius acestora, li s-au prezentat capabilităţile si obiectivele IEL MILU. Vizitatorii au putut observa activităţile desfăşurate în punctul de comandă al IEL MILU, tehnica militară de sprijin de geniu prezentă la exerciţiul demonstrativ şi la lucrările de amenajare din zona de responsabilitate.

A urmat “Ziua distinşilor vizitatori” la care a participat, o echipa din Direcţia Logistica a Statului Major General, condusă de către domnul general de brigada Dan Lapadat,  şi comandantul Brigăzii 10 Geniu „DUNĂREA DE JOS”, domnul colonel Gheorghe Soare.

Distinşii vizitatori au participat la exerciţiul demonstrativ organizat de naţiunea gazdă în care au fost prezentate acţiuni şi capabilităţi specifice structurilor/unităţilor multinaţionale logistice integrate (MILU) într-o concepţie unitară de conducere.

Detaşamentul nostru a fost introdus în cadrul exerciţiului demonstrativ cu un pluton de drumuri, care a avut misiunea de asigurare a mobilităţii forţelor proprii prin refacerea profilului a doua sectoare de drum distruse cu ajutorul utilajelor din dotare.

La finalul exerciţiului demonstrativ, participanţii au vizitat o expoziţie de tehnică militară, echipamente şi armament ale principalelor companii ungare de profil.

Nu în ultimul rând, domnul general de brigada Dan Lapadat, însoţit de către comandantul Brigăzii 10 Geniu, domnul colonel Gheorghe Soare au vizitat tabăra românească instalata în Camp English din poligonul Bacony.

Ceremonia militară de deschidere a exerciţiului a avut loc marţi 16 iunie, pe Platoul din faţa Centrului de Instruire Bakony.

Aflat la a opta ediţie, exerciţiul reprezintă materializarea unei iniţiative regionale a patru state, pentru formarea unei structuri multinaţionale de integrare logistică cu sprijin de geniu, în scopul amenajării şi întreţinerii căilor de comunicaţii în teatrele de operaţii, cu asigurarea măsurilor de protecţie a forţelor.

Până în prezent, exerciţiile de acest tip a fost organizate şi desfăşurate astfel:

  • 2008 şi 2009 – Buzău/ROMÂNIA;
  • 2010 – Bucureşti/ROMÂNIA – a avut loc certificarea şi afirmarea structurii;
  • 2011 – Pozega/CROAŢIA;
  • 2012 – Alba Iulia/ROMÂNIA;
  • 2013 – Exerciţiu multinaţional „CL-13” – Lest/SLOVACIA – a avut loc certificarea şi afirmarea comandamentului structurii;
  • 2014 – Exerciţiu multinaţional “IEL MILU 2014” Plovdiv/Bulgaria şi Alba Iulia/România (la sediul Batalionului 136 Geniu „APULUM”).

Exerciţiul multinaţional a fost precedat de o pregătire academică prin care specialiştii în domeniu au reconfirmat necesitatea unităţii multinaţionale logistice integrate cu specific de geniu în contextul militar actual.

Colonel dr. Corneliu Dinco, în calitate de comandant al Batalionului 136 Geniu „APULUM” menţine permanent legătura cu detaşamentul, susţine participarea militarilor la astfel de exerciţii, care în opinia sa contribuie la completarea pregătirii personalului în mediul internaţional în vederea participării la misiuni specifice NATO şi, le urează succes. (V.N.)

[nggallery id=669]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Amplasarea RADARELOR în primele două zile de Paște 2024, în județul Alba. Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 5-6 aprilie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Amplasarea RADARELOR în primele două zile de Paște 2024, în județul Alba. Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 5-6 aprilie Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 5-6 aprilie 2024. Citește și: Paște fericit • Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea