FOTO: Mii de oameni la Sărbătoarea Mierii de la Blaj. Vizitatorii au căutat de zor „albinuţele”
Cel mai mare târg apicol din ţară şi-a deschis porţile, joi, la Blaj. Sute de producători din ţară şi din străinătate au venit să-şi expună sortimentele de miere, diverse aparate de prelucrare dar şi produsele cosmetice pe bază de miere. Cumpărătorii nu s-au lăsat aşteptaţi, şi au venit cu miile şi în acest an. De departe, vedetele târgului au fost Regina Mierii şi albinuţele, care au „zburat” la târg printre cumpărători.
Timp de două zile, Blajul s-a transformat în cel mai dulce oraş al României. Apicultori din toată ţara nu au venit la târg cu mână goală ci au adus cea mai dulce şi mai bună miere. Specialităţi cu miere, faguri, lăptişor de matcă, ceară, polen, lumânări şi figurine din ceară, propolis, stupi, rame, măşti şi costume de protecţie, sunt doar câteva dintre produsele pe care vizitatorii târgului le-au putut găsi la tarabele comercianţilor. Nu au lipsit produsele cosmetice naturale precum creme de faţă, de mâini sau de corp pe bază de miere şi ceară de albine sau propolis, hidratante, regenerante, antirid, anticelulitice sau săpunuri. De asemenea, comercianţii au venit la târg şi cu alte produse naturiste şi tradiţionale: produse de panificaţie şi patiserie, brânzeturi, carne, dulciuri „de casă”, artizanat şi obiecte meşteşugăreşti.
În premieră anul acesta, “Sărbătorea Mierii” are loc într-o nouă locaţie, Piaţa 1848, organizatorii dorind să reînvie o mai veche tradiţie locală de a organiza evenimentele comunităţii în această zonă istorică.
Printre cei prezenţi la deschiderea evenimentului s-au numărat preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, directorul economic CJ Alba, Marian Aitai, primarul Blajului, Gheorghe Rotar, directorul Apidava, Victor Mateş.
“Sărbătoarea mierii” este un eveniment premium pentru noi ca autoritate publică locală. Evenimentul se înscrie în strategia noastră de promovare a oraşului, dar are în plus ca bonus şi o utilitate publică directă atât pentru clienţii industriei mierii dar şi pentru apicultori.
De la an la an, suntem la a VII-a ediţie, acest târg a cunoscut o afluenţă de vizitatori tot mai mare, asta raportat şi la numărul crescut de expozanţi şi de producători care participă la târg, a declarat primarul Blajului, Gheorghe Valentin Rotar.
Un „roi” de „albinuţe”, în frunte cu „Regina Mierii”, au făcut „ravagii” printre cei prezenţi, care „le-au căutat” cu privirea prin mulţime. Costumate şi frumuşele foc, tinerele albinuţe au împărţit vizitatorilor broşuri cu programul târgului.
Astfel, târgul continuă şi astăzi, iar dacă ieri vizitatorii „mai mari” s-au bucurat, pe lângă târgul propriu-zis, de tombole cu premii, dansuri de majorete şi concerte cu Adela Popescu, Dj Project, LevelUp, All 4 Music, Emanuel Cirstea şi trupa The Puzzles, astăzi este o zi dedicată copiilor. Un “Spectacol cu năzdrăvanii pentru părinţi şi copii”, susţinut de Leon Magdan va avea loc special pentru cei mici ce vor vizita târgul.
Anul acesta “Sărbătoarea mierii” găzduieşte peste 150 de expozanţi din România, producători externi, comercianţi de produse apicole dar şi de aparatură modernă de prelucrare din 14 ţări precum :Turcia, Republica Moldova, Spania, Croaţia, Germania, Grecia, Bulgăria, Pakistan, Polonia, Slovenia, Şerbia, Marea Britanie, China şi Olanda.
Organizatorii manifestării sunt la ce-a de-a VII- a ediţie: Apidava, Consiliul Local Blaj şi Consiliul Judeţean Alba.
Iată câteva imagini din cadrul târgului:
[nggallery id=1358]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare
Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare În cadrul ședintei ordinare din 30 ianuarie 2025, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea volumului maxim al masei lemnoase care se va recolta și valorifica în […]