FOTO: Mihnea Costachi – puştiul minune al şahului albaiulian *Un copil precoce, elev de nota 10, multiplu campion naţional!
TOTUL a început ca o joacă cu copilul meu …
Acesta este REGELE, stăpânul, căutat de adversar … pentru a fi învins.
Aceasta este REGINA, se duce unde vrea … cum vrea, cucereşte şi stăpâneşte toată tabla.
Acesta este un NEBUN, face totul pe diagonale.
Acesta este un CAL, e frumos … şi periculos tocmai pentru că poate să sară peste piese, astfel încât să formeze litera L.
Aceasta este TURA, este puternică, se mişcă în linie dreaptă, în sus, în jos, în stânga, în dreapta.
Acesta este un PION …. soldatul REGELUI şi al REGINEI. Atunci când este nevoie el poate salva întreg imperiul.
De aici până la a-i oferi prima tablă de şah nu a fost decât un pas. Apoi … pentru copilul meu a început fascinaţia”. Aşa îşi aminteşte Mugur Costachi, tatăl lui Mihnea Costachi, primul contact cu şahul al viitorului campion, astăzi cel mai galonat şahist al judeţului Alba şi unul dintre cele mai bune produse ale şahului juvenil românesc din ultimii ani.
*A început “sportul minţii” cu regretatul Mihail Breaz
La vârsta de 5 ani, Mihnea trecea pragul clubului municipal de şah din Alba Iulia. “Prima dată tatăl meu m-a dus la tenis de câmp, dar antrenorul nu mă băga deloc în seamă. Jucam foarte puţin, mai mult mă lăsa pe margine să mă uit la alţii cum joacă. I-am spus tatălui meu că nu mai vreau să merg la tenis şi mi-a propus să merg la clubul de şah”, şi-a amintit puştiul ce a împlinit 14 ani în 23 martie. Şansa sa a fost să dea aici peste un antrenor extraordinar, regretatul maestru Mihail Breaz, care încă de la primele lecţii i-a insuflat dragostea pentru sportul minţii.
*Munca, soră cu succesul, sub tutela lui Marius Ceteraş
Un an mai târziu, în paralel cu lecţiile regulate de la club, a început să studieze şi cu maestrul FIDE Marius Ceteraş, care are doar cuvinte de laudă despre elevul său. “Era extrem de serios la pregătire. Nu voi uita niciodată ziua în care a câştigat primul său titlu de campion naţional la categoria copii sub 8 ani, deşi avea doar 7 ani. Avea nevoie doar de remiză în ultima partidă pentru a deveni campion. A început în forţă partida, a obţinut avantaj clar, însă într-un moment de relaxare a făcut o greşeală gravă care l-a dus într-o situaţie dezavantajoasă. În cele din urmă a reuşit să obţină remiza şi titlul de campion. Cum în acea zi alţi doi juniori ai clubului Tudor Sfârlog şi Adrian Sechereş obţinuseră medaliile de aur, respectiv argint, la categoriile lor de vârstă, sărbătoream succesele împreună cu domnul Breaz, copiii şi părinţii lor, când am sesizat ca Mihnea lipseşte din mijlocul nostru, aşa că am plecat să îl caut în camera sa de la hotel. Era singur, cu tabla de şah în faţă şi îşi analiza partida pe care tocmai o terminase, nemulţumit că nu a reuşit să câştige şi căutând să afle unde a greşit. Atunci am fost sigur că e doar primul mare succes şi că vor urma multe altele”, a dezvăluit Marius Ceteraş, şi el un remarcabil produs al şcolii de şah din Cetatea Marii Uniri
Iar rezultatele de marcă nu s-au lăsat aşteptate, în ciuda vârstei fragede. În anii următori au venit numeroase alte titluri de campion naţional de juniori, titlul de campion de juniori sub 8 ani al Uniunii Europene în 2008, două medalii de argint şi una de aur la Campionatele Europene de şah rapid pentru juniori, clasări meritorii la Campionatele Mondiale de juniori, precum şi multiple premii obţinute în concursurile de juniori şi seniori. În present, Mihnea deţine titlul de candidat de maestru şi un coeficient ELO de 2219 care îl plasează pe locul doi în ierahia jucătorilor de şah activi din judeţul Alba, după antrenorul său Marius Ceteraş. “E doar o chestiune de timp ca Mihnea să mă depăşească. Sunt convins că în acest an va obţine titlul de maestru al sportului, probabil şi pe cel de maestru FIDE, iar în anii următori va deveni mare maestru internaţional”, a adăugat Ceteraş.
*Căpitan la 13 ani, antrenor la 14 ani!
Anul trecut, după o perioadă de 3 ani în care a reprezentat CSŞ 1 Timişoara şi AEM Luxten Timişoara, Mihnea s-a transferat la CSU Alba Iulia şi i-a convins pe Marius Ceteraş, Tudor Sfârlog şi Cristian Câmpian să revină în activitate pentru a participa împreună cu el şi Florin Ungurean la campionatul naţional pe echipe, competiţie la care şahul albaiulian lipsise în ultimii 5 ani. Numit căpitan de echipă de către colegii săi, Mihnea a condus CSU Alba Iulia spre promovarea în Divizia A câştigând toate partidele din turneul respectiv. De la rolul de căpitan de echipă până la cel de antrenor nu a fost decât un singur pas, mai ales că avea ceva experienţă acumulată din pregătirea colegilor de clasă pentru participarea la concursurile şcolare pe echipe. Începând din acest an, Mihnea Costachi se ocupă în mod regulat alături de Marius Ceteraş de pregătirea altor doi talentaţi juniori albaiulieni Radu Ţâmpea (8 ani) şi Iustin Ciorgovean (12 ani), astfel că finala campionatelor naţionale de juniori din această perioadă, de la Căciulata, a fost una inedită pentru el, pe lângă participarea la turneu la categoria sa de vârstă ocupându-se şi de pregătirea colegilor săi mai mici. “Am făcut toţi trei o treabă cât mai bună. Am avut mai multe emoţii pentru partidele lui Răducu şi Iustin, decât pentru ale mele”, explică Mihnea.
*Elev de nota 10
Dacă succesele sale sportive sunt cunoscute publicului albaiulian şi nu numai, puţină lume ştie că Mihnea este şi un elev foarte bun la şcoală. În clasele V-VII şi în primul semestru al clasei a VIII-a tânărul şahist albaiulian a obţinut media generală 10.00, reuşind de asemenea să obţină şi mai multe premii la concursuri şi olimpiade şcolare la diverse discipline.
În acest an, Mihnea a decis să acorde o atenţie sporită participării la olimpiada de limba engleză, mai ales că buna cunoaştere a limbii lui Shakespeare îl poate ajuta atât la pregătirea şahistă, majoritatea cărţilor şi revistelor de specialitate fiind în limba engleză, dar şi în viitoarea carieră de antrenor, deoarece a devenit deja uzuală predarea de lecţii de şah online prin internet unor elevi din străinătate. Deşi s-a pregătit doar trei luni mai intensiv pentru olimpiada de limba engleză, fără a neglija deloc în această perioadă pregătirea şahistă şi activitatea şcolară regulată, Mihnea a reuşit să obţină nota 9,35 la faza judeţeană a olimpiadei şi un loc 5 care însă nu îl mulţumeşte decât parţial. “Este o notă bună în raport cu cât m-am pregătit, dar cred că pe viitor pot să-mi îmbunătăţesc rezultatul. În fond, depinde doar de mine”, povesteşte modest Mihnea.
Elev în clasa a VIII-a al Şcolii gimnaziale “Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, Mihnea urmează să susţină în acest an examenul de capacitate. “Îmi doresc să fiu admis la Colegiul Naţional «Horea, Cloşca şi Crişan» din Alba Iulia aşa că, după naţionalele de juniori, voi mai juca doar la un turneu internaţional pe echipe în Turcia, pentru care am fost selecţionat în echipa naţională de juniori, şi în campionatul naţional de seniori de la Târgu Mureş, urmând ca apoi să mă concentrez pe pregătirea pentru examen. S-ar putea totuşi să nu mă pot abţine să stau departe de tabla de şah timp de două luni şi să mai joc vreun turneu de weekend”, a adăugat puştiul minune.
*”Învăţaţi copiii să joace şah!” este îndemnul campionului
Deşi are doar 14 ani, Mihnea consideră că şahul, pe lângă numeroasele momente de bucurie pe care i le-a oferit, l-a ajutat deja foarte mult şi în viaţa de zi cu zi. De aceea, ori de câte ori are ocazia, participă la acţiuni de promovare a şahului, din dorinţa de a transmite mai departe pasiunea sa pentru acest joc şi altor copii. “Nu ştiu câţi copii citesc ziarul dumneavoastră, aşa că prefer să transmit un mesaj părinţilor care îşi iubesc copiii. Faceţi pentru copiii dumneavoastră ceea ce au făcut părinţii mei pentru mine. Învăţaţi-vă copiii să joace şah şi susţineţi-i dacă vedeţi că le place, deoarece din acest sport au doar de câştigat, nu neaparat pe plan şahist, dar cu siguranţă le va fi mai uşor să se descurce la şcoală şi vor fi mai capabili să ia rapid unele decizii”, a încheiat Mihnea, un model demn de urmat de către toţi, nu doar în privinţa activităţii deja remarcabile pe tabla cu pătrăţele albe şi negre, cât mai ales în privinţa seriozităţii cu care abordează orice segment al vieţii…
[nggallery id=1529]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
CSM Unirea Alba Iulia, victorii pe linie la polo masculin Under 16 Perioadă excelentă pentru echipele de polo ale CSM Unirea Alba Iulia. Astfel, la masculin Under 16, recent, echipa din Cetatea Marii Uniri a câștigat toate cele 5 jocuri susținute în Bazinul „Floreasca”. Rezultatele înregistrate au fost următoarele: 19-2 cu ACS Real Team, 13-7 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii