Rămâi conectat

Actualitate

FOTO: „Mica Unire”, celebrată printr-un spectacol susținut de instituțiile de învățământ, la Casa de Cultură din Cugir

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Casa de Cultură din Cugir a găzduit vineri, 23 ianuarie, un spectacol dedicat împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută și sub numele de „Unirea Mică”. Aproape 200 de participanți au fost prezenți la eveniment.

Citeşte şi 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

În debutul manifestării a vorbit viceprimarul Cugirului, profesorul de istorie Horia Rotche, care le-a amintit celor prezenți contextul istoric în care a avut loc actul istoric de la 24 Ianuarie 1859 și a subliniat importanța majoră și rolul strălucit jucat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în împlinirea marelui deziderat de unire a tuturor românilor.

,,Din ziua Unirii Moldovei cu Ţamica unire sarbatorita la cugir21ra Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar roman”, a subliniat profesorul Rotche.

A urmat un moment special, constând într-un program artistic în cadrul căruia au evoluat formațiile unităților de învățământ din oraș și cercurile cultural–artistice aparținând Casei de Cultură. Spectacolul a fost deschis de Școala Gimnazială ,,Iosif Pervain”, cu sceneta, ,,Moș Ioan Roată și Vodă Cuza”(învățător Felicia Trif), după care a urmat un program coral unde elevi din clasele V-VIII pregătiți de învățătorul Marcel Cibu și profesoara Aurora Andriuc, au interpretat cântecele: ,,Doamne ocroteșt-i pe Români”, ,,Ardeal pământ românesc”, ,,Dac-am plecat Ardealule din tine”. Au intrat pe scenă membrii grupului ,,Mlădițe Cugirene”, aparținâmd Școlii Gimnaziale nr.3 și Școlii ,,Ioan Mihu” din Vinerea. Ei au interpretat melodii de o puternică vibrație patriotică, precum: ,,Transilvanie frumoasă”, ,,Treceți batalioane române Carpații” și ,,Hora Unirii”.

Citește și: Moș Ion Roată și Unirea – cum s-a făcut Mica Unire de la 1859 sau povestea ţăranului „cu un car de minte”

Frumusețea spectacolului a crescut odată cu prestația extraordinară a ,,Cercului de canto, pian și chitară” al Casei de Cultură (profesor Corina Băcăințan), precum și a Grupului folk al Colegiului Național ,,David Prodan” (professor Călin Furdui), care au cântat piesele: ,,Cuvântul lui Roată către Divan”, ,,Pământul deocamndată” și ,,Așa-i românul”, moment care a și încheiat manifestarea susținută la Cugir.

Constantin PREDESCU

[nggallery id=1539]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea