FOTO: „MARE NOSTRUM” – Spectacol de teatru antic cu umor şi…skepsis în Grădina Romană, la prima ediţie a Festivalului Roman Apulum
Grupul de teatru albaiulian „Skepsis” a prezentat duminică, 30 iunie, în cadrul primei ediţii a Festivalului Roman Apulum, spectacolul original “Mare Nostrum”. Piesa s-a jucat în aer liber, în Grădina Romană de pe latura nordică a Şanţurilor Cetăţii Alba Carolina, în prezenţa a câtorva zeci de spectatori.
Bazat pe dramatizarea nuvelei “Moartea lui Arhimede” aparţinând lui Karel Capek, spectacolul prezintă o concepţie originală cu caracter satiric asupra conjuncturilor care au condus la moartea marelui om de ştiinţă după cucerirea Siracusei de către romani.
Dialogul imaginar dintre Arhimede şi legionarul roman trimis să-l captureze aduce în prim plan binecunoscuta expresie “mare nostrum” (marea nostră) folosită de romani pentru Marea Mediterană – expresie care a devenit un principiu politic pe baza căruia s-a fundamentat Imperiul.
S-au prezentat în faţa publicului personaje celebre (precum Arhimede sau generalul Marcelus), dar şi imaginare (Arhidamos, istoricul Cato, legionarul Lucius Publius), care au dat viaţă unui episod istoric apocrif plin de umor, satira şi…skepsis.
Spectacolul a fost pe placul albaiulienilor, care la final i-au aplaudat minute în şir pe talentaţii actori.
În rolurile principale: Lucius Publius – Vasile Dinga, Arhimede – Viorel Cioflică, Arhidamos – Gabriel Mihail, Marceluş – Răzvan Cociobea, Cato – Bogdan Berar.Regia: Viorel Cioflica.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 2 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri