FOTO. Lucrările de reabilitare a Câmpiei Libertății din Blaj vor fi finalizate în primăvară. Pavajul de piatră, executat 70%
Lucrările la Câmpia Libertății din Blaj vor fi finalizate anul viitor, în primăvară, a scris, vineri, primarul Gheorghe Valentin Rotar pe Facebook.
”După ce au fost oprite pentru a face loc festivalului Blaj Alive, lucrările la Câmpia Libertăţii au fost reluate. Pavajul de piatră a fost executat pe o suprafaţă de 70%, iar deja se lucrează la împrejmuirile, pasajul şi celelalte obiecte din lemn, ce vor fi montate în acest an, urmând ca, în cel mai scurt timp, să se organizeze licitaţiile pentru regazonare şi irigare. Lucrările de reabilitare vor fi gata în primăvara anului viitor, când Câmpia Libertăţii se va prezenta la cel mai înalt nivel, care îmbină istoria cu prezentul, într-un an festiv, în care aniversăm 170 de ani de la Marea Adunare Naţională de la Blaj şi 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia!”, a scris primarul.
Câmpia Libertăţii, locul unde în 1848, la Marea Adunare Naţională, circa 40.000 de români au strigat ”Noi vrem să ne unim cu ţara!”, este reabilitată în cadrul unui proiect ân valoare de 5,2 milioane de lei, mai bine de jumătate din bani provenind de la Consiliul Judeţean Alba, iar restul de la Primăria Blaj.
Pe Câmpia Libertăţii se desfăşoară, din 2013, Blaj aLive, unul dintre cele mai mari festivaluri din judeţul Alba.
Ultimele îmbunătăţiri ale acestui obiectiv au fost realizate în anul 1998, la vizita fostului preşedinte Emil Constantinescu.
Câmpia Libertăţii este situată în lunca Târnavei Mari, în spatele catedralei şi a şcolilor, aici având loc Marea Adunare Naţională din mai 1848. Obiectivul a primit acest nume după ce 40.000 de persoane au strigat, aici, ”Noi vrem să ne unim cu ţara!”. Istoria spune că tot aici, în 1911 s-au ţinut serbările semicentenarului ASTREI la care au luat parte oameni de ştiinţă şi cultură, în timp ce Aurel Vlaicu zbura cu propriul avion deasupra mulţimii. Pe această câmpie a aterizat şi avionul care aducea vestea reintrării României în război, pentru eliberarea Transilvaniei. În 1973, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la Revoluţia din 1848, aici au fost dezvelite 24 de busturi ale unor personalităţi ale istoriei şi culturii româneşti. În prezent sunt 26 de statui.
În 1977, pe Câmpia Libertăţii a fost ridicat Ansamblul monumental ”Gloria”, un monument de piatră, înalt de 18 metri.
[nggallery id=4233]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești
ACCIDENT rutier în Alba Iulia: O persoană rănită, după coliziunea dintre două mașini, la Micești Un accident rutier a avut loc miercuri, 22 ianuarie 2025, în Alba Iulia. O persoană a fost rănită după coliziunea între două mașini la Micești. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un autoturism a lovit o țeavă […]