FOTO, LIVE VIDEO| Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, comemorat la Alba Iulia, la 235 de ani de la eveniment. Depuneri de coroane la Obelisc și ceremonial religios pe Dealul Furcilor

Martiriul lui Horea, Cloşca şi Crişan, marii eroi ai moţilor, conducători ai Răscoalei ţărăneşti din anul 1784 din Transilvania, a fost comemorat vineri, 28 februarie, la Alba Iulia, la 235 de ani de la eveniment, printr-un ceremonial de depuneri de coroane şi jerbe la Obeliscul lui „Horea, Cloşca şi Crişan” din Cetate şi un ceremonial religios pe Dealul Furcilor, locul în care s-a desfăşurat supliciul din 28 februarie 1785.

ELIT

La eveniment au participat reprezentanți ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă Română, Unitățile militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcția Județeană de Informații Alba, Oficiul Județean de Telecomunicații Speciale Alba, Cercul Militar Alba Iulia, Asociația Veteranilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Servicii și instituții publice din județul Alba, partide politice și reprezentanți mass-media. Citește și: Înfrângerea răscoalei și execuția din 28 februarie: Crișan s-a spânzurat iar Horea și Cloșca au fost uciși prin lovituri sângeroase

Ceremonialul a început cu intonarea Imnului de stat, urmat de rostirea de alocuțiuni privind semnificația evenimentului și depuneri de coroane, jerbe, buchete de flori, atât la Obeliscul lui „Horea, Cloşca şi Crişan” din Cetate, cât și pe Dealul Furcilor. Un ceremonial religios a avut loc la cea de-a doua locație.

Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan este o răscoală ţărănească izbucnită în anul 1784, a iobagilor români din Munţii Apuseni, care a fost condusă de Horea, Cloșca și Crișan. Horea și Cloșca au fost martirizați la 28 februarie 1785, pe platoul „La furci” lângă Alba Iulia. După execuția celor doi martiri ai Transilvaniei și ai neamului romanesc, execuția prin tragere pe roata a fost abolită din codul penal austriac.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...