FOTO: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului sărbătorit la Oarda de Jos cu plăcinte, un pahar cu vin și colinde
Astăzi este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Păstrând tradiția conform căreia la Lăsatul Secului creştinii trebuie să petreacă alături de familie şi de cei apropiaţi, locuitorii din cartierul Oarda de Jos din Alba Iulia se adună laolaltă la Căminul Cultural pentru a se desfăta cu plăcinte gustoase, un pahar cu vin și pentru a cânta primele colinde din acest an.
În lumea satului românesc, de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, creștinii petrec alături de familie, iar la masă se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Din dorința de a fi continuatori ai tradițiilor românești, locuitorii cartierului albaiulian se reunesc în jurul mesei și chiar dacă şezătorile nu mai au forţa de odinioară, postul Crăciunului stă sub semnul lor, al momentului în care iarna “bate la uşă”, al colindelor şi ne vestesc apropierea marii sărbători a Naşterii Domnului Iisus Hristos.
La Oarda de Jos tradiția de Lăsatul Secului a început prin anul 1945, în vâltoarea războiului, când două, trei familii se adunau într-o casă și acolo, cu geamurile blocate pentru a nu se vedea afară lumina de la lampa cu petrol, mâncau plăcinte și cântau colinde. Pentru a duce mai departe acest obicei, din 14 noiembrie 1999, intrarea în Postul Crăciunului îi găsește pe ordeni la Căminul Cultural, unde șase femei se ocupă de făcutul plăcintelor. Unele aduc cartofi, altele varză, bărbații vin și țuică, fiecare contribuind cu ceva. Preoții fac dezlegarea mesei în mod creștinesc, toată lumea cântă colinde, se servesc plăcintele și se povestește.
Anul acesta au participat în jur de 200 de locuitori din Oarda de Jos, Oarda de Sus, cunoștințe și prieteni, dar și primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, viceprimarii Paul Voicu și Gabriel Pleșa, consilieri locali.
”Mi-am dat seama că e foarte potrivit ca noi, cei credincioși să fim înaintașii celor care s-au dus dintre noi și ne-au lăsat nouă această tradiție”, povestește consilierul local Pavel Popa (Pistol), unul dintre organizatori.
[nggallery id=2981]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Târg de Crăciun la LPS „Florin Fleșeriu” Sebeș: Standuri cu produse specifice sărbătorilor de iarnă, organizat de fiecare clasă
Târg de Crăciun la LPS „Florin Fleșeriu” Sebeș: Standuri cu produse specifice sărbătorilor de iarnă, organizat de fiecare clasă Pentru Liceul cu Program Sportiv “ Florin Fleșeriu “ Sebeș a fost o zi specială, luni: a început Săptămâna Altfel. Și cum altfel putea să debuteze, dacă nu cu cel mai frumos Târg de Crăciun 2024, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun