Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului sărbătorit la Oarda de Jos cu plăcinte, un pahar cu vin și colinde

Mădălina Opriș

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Astăzi este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Păstrând tradiția conform căreia la Lăsatul Secului creştinii trebuie să petreacă alături de familie şi de cei apropiaţi, locuitorii din cartierul Oarda de Jos din Alba Iulia se adună laolaltă la Căminul Cultural pentru a se desfăta cu plăcinte gustoase, un pahar cu vin și pentru a cânta primele colinde din acest an.

În lumea satului românesc, de Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, creștinii petrec alături de familie, iar la masă se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Din dorința de a fi continuatori ai tradițiilor românești, locuitorii cartierului albaiulian se reunesc în jurul mesei și chiar dacă şezătorile nu mai au forţa de odinioară, postul Crăciunului stă sub semnul lor, al momentului în care iarna “bate la uşă”, al colindelor şi ne vestesc apropierea marii sărbători a Naşterii Domnului Iisus Hristos.

La Oarda de Jos tradiția de Lăsatul Secului a început prin anul 1945, în vâltoarea războiului, când două, trei familii se adunau într-o casă și acolo, cu geamurile blocate pentru a nu se vedea afară lumina de la lampa cu petrol, mâncau plăcinte și cântau colinde. Pentru a duce mai departe acest obicei, din 14 noiembrie 1999, intrarea în Postul Crăciunului îi găsește pe ordeni la Căminul Cultural, unde șase femei se ocupă de făcutul plăcintelor. Unele aduc cartofi, altele varză, bărbații vin și țuică, fiecare contribuind cu ceva. Preoții fac dezlegarea mesei în mod creștinesc, toată lumea cântă colinde, se servesc plăcintele și se povestește.

Anul acesta au participat în jur de 200 de locuitori din Oarda de Jos, Oarda de Sus, cunoștințe și prieteni, dar și primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, viceprimarii Paul Voicu și Gabriel Pleșa, consilieri locali.

”Mi-am dat seama că e foarte potrivit ca noi, cei credincioși să fim înaintașii celor care s-au dus dintre noi și ne-au lăsat nouă această tradiție”, povestește consilierul local Pavel Popa (Pistol), unul dintre organizatori.

[nggallery id=2981]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Arhimandriţii Dometie Manolache şi Serafim Popescu, propuşi pentru canonizare. Ce legătura au cu județul Alba Doi dintre cei 15 cuvioși și mărturisitori români propuși spre canonizare, proclamarea urmând să aibă loc anul viitor, când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie, au legătură cu judeţul Alba: arhimandritul Dometie Manolache, duhovnic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea