FOTO: lansare de carte încărcată de emoţii la Alba Iulia | Nicolae Ota – dascălul nonconformist ale cărui memorii ne-au cucerit
Sala profesorală a Colegiului Naţional „H.C.C.” din Alba Iulia a fost înţesată de lume venită să asiste la lansarea cărţii „Paranteze. Memoriile unui dascăl nonconformist”.
Autorul ei, prof. Nicolae Ota, şi-a strâns în jur cu acest prilej membrii familiei, prieteni, foşti colegi în activitatea didactică şi foşti elevi, la a căror formare morală şi profesională a contribuit de-a lungul prodigioasei activităţi pedagogice.
Valer Cerbu, directorul instituţiei gazde a evenimentului, a mărturisit că primele sfaturi privind cariera didactică le-a primit de la Nicolae Ota –”un om extraordinar, ale cărui resurse intelectuale şi morale sunt imense, de aceea şi-l simte apropiat sufleteşte. A fost deopotrivă profesor şi director al prestigiosului colegiu albaiulian, în ambele calităţi fiind dornic să cizeleze caractere şi minţi, să îndrume acţiuni şcolare şi să dea poveţe celor tineri. Pentru abnegaţia cu care şi-a pus priceperea în slujba şcolii a fost răsplătit, între altele, în 2014, de către preşedintele României, cu Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de comandor”.
Ironim Muntean a rememorat anii în care colaborat cu autorul. Despre produsul editorial lansat a precizat că „este din sfera cărţilor de învăţătură ce cuprinde multă înţelepciune. Se încadrează în literatura de frontieră, prin ea conturându-se imaginea unei personalităţi cu multe faţete, între ele dominantă fiind cea a omului Nicolae Ota. Dacă prima parte constituie un roman al formării – copilăria, casa părintească, satul, adolescenţa, studiile, familia, oraşul, ţara – a doua e axată pe relatarea activităţii de profesor şi director. Paginile scrise îi redau autorului calităţile (inteligenţa, simţul umorului, pigmentul ironic) şi hobby-urile (cititul, şahul, fotbalul)”.
Gheorghe Jurcă l-a caracterizat pe Nicolae Ota ca „un profesor de excepţie, pentru care cuvântul scris este o magie fascinantă. Are un cult al lecturării cărţilor cu mare adâncime filosofică şi sociologică, iar când scrie o face cu emoţie. Nu duce lipsă nici de calităţi de jurnalist, sub peniţa lui cuvântul fiind asemeni unei nestemat în mâna unui bijutier. În munca de la catedră a ştiut totdeauna că trebuie să aibă o cheiţă cu care să deschidă sufletul elevului, iar ca director a fost matusalemic”.
Venindu-i rândul să se adreseze celor de faţă, Nicoale Ota a rostit cu o retorică impecabilă: „Nu mi-am imaginat că am aşa mulţi prieteni. Faptul că văd atâta lume adunată, mă umple de bucurie. Am ales acest titlu, căci viaţa omului e făcută din paranteze. Totul este să ştii să le închizi la momentul potrivit. Cartea, scrisă sub presiunea bolii şi a timpului, conţine memoriile mele de dascăl. Ca om sunt un nonconformist pozitiv – resping nonvalorile. Scrisul la început e o aventură, se transformă într-o amantă, ajunge stăpân, iar în final devine un tiran. Am redat în carte experienţe şi chipuri de oameni dragi, iar la final am constatat că e incompletă, deoarece informaţia din memorie nu dispare, ci se rătăceşte şi apoi revine. Din acest motiv am început deja treaba la o nouă carte prin care s-o completez pe prima. Trebuie să le mulţumesc tuturor celor ce au făcut posibilă apariţia acesteia – fiilor, soţiei, celor ce mi-au donat sânge, foştilor elevi, medicilor ce m-au încurajat să lupt cu suferinţa, colegilor de profesie”.
La finalul acestor consideraţii nu putem decât să-i fim recunoscători lui Nicolae Ota pentru privilegiul de-a ne fi pus în mână o astfel de carte. Ea denotă că un dascăl e „un strop de dumnezeire căzut pe Pământ”.
Sperăm, domnule profesor, că toţi cei care vă cunoaştem am ştiut să gustăm acest strop ca să ne îmbogăţim spiritual. Iar dumneavoastră v-aţi împlinit menirea de a face din copii – oameni ce acum vă poartă în atitudini pecetea valorilor pe care le-aţi promovat o viaţă.
Ioan Adrian POPA
[nggallery id=1690]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ
Șomajul în scădere, în Alba: Câte persoane fără loc de muncă erau la sfârșitul lunii august 2024, în județ Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii august 2024 în Regiunea Centru a fost de 31813 persoane, reprezentând 12,9% din numărul total al şomerilor înregistraţi la nivel national (246382 persoane), informează Institutul Național de Statistică, Direcția Regională […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba