Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: lansare de carte încărcată de emoţii la Alba Iulia | Nicolae Ota – dascălul nonconformist ale cărui memorii ne-au cucerit

Dan HENEGAR

Publicat

în

Nicolae Ota carte paranteze 23 Sala profesorală a Colegiului Naţional „H.C.C.” din Alba Iulia a fost înţesată de lume venită să asiste la lansarea cărţii „Paranteze. Memoriile unui dascăl nonconformist”.

Autorul ei, prof. Nicolae Ota, şi-a strâns în jur cu acest prilej membrii familiei, prieteni, foşti colegi în activitatea didactică şi foşti elevi, la a căror formare morală şi profesională a contribuit de-a lungul prodigioasei activităţi pedagogice.
Valer Cerbu, directorul instituţiei gazde a evenimentului, a mărturisit că primele sfaturi privind cariera didactică le-a primit de la Nicolae Ota –”un om extraordinar, ale cărui resurse intelectuale şi morale sunt imense, de aceea şi-l simte apropiat sufleteşte. A fost deopotrivă profesor şi director al prestigiosului colegiu albaiulian, în ambele calităţi fiind dornic să cizeleze caractere şi minţi, să îndrume acţiuni şcolare şi să dea poveţe celor tineri. Pentru abnegaţia cu care şi-a pus priceperea în slujba şcolii a fost răsplătit, între altele, în 2014, de către preşedintele României, cu Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în grad de comandor”.

Ironim Muntean a rememorat anii în care colaborat cu autorul. Despre produsul editorial lansat a precizat că „este din sfera cărţilor de învăţătură ce cuprinde multă înţelepciune. Se încadrează în literatura de frontieră, prin ea conturându-se imaginea unei personalităţi cu multe faţete, între ele dominantă fiind cea a omului Nicolae Ota. Dacă prima parte constituie un roman al formării – copilăria, casa părintească, satul, adolescenţa, studiile, familia, oraşul, ţara – a doua e axată pe relatarea activităţii de profesor şi director. Paginile scrise îi redau autorului calităţile (inteligenţa, simţul umorului, pigmentul ironic) şi hobby-urile (cititul, şahul, fotbalul)”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Gheorghe Jurcă l-a caracterizat pe Nicolae Ota ca „un profesor de excepţie, pentru care cuvântul scris este o magie fascinantă. Are un cult al lecturării cărţilor cu mare adâncime filosofică şi sociologică, iar când scrie o face cu emoţie. Nu duce lipsă nici de calităţi de jurnalist, sub peniţa lui cuvântul fiind asemeni unei nestemat în mâna unui bijutier. În munca de la catedră a ştiut totdeauna că trebuie să aibă o cheiţă cu care să deschidă sufletul elevului, iar ca director a fost matusalemic”.
Venindu-i rândul să se adreseze celor de faţă, Nicoale Ota a rostit cu o retorică impecabilă: „Nu mi-am imaginat că am aşa mulţi prieteni. Faptul că văd atâta lume adunată, mă umple de bucurie. Am ales acest titlu, căci viaţa omului e făcută din paranteze. Totul este să ştii să le închizi la momentul potrivit. Cartea, scrisă sub presiunea bolii şi a timpului, conţine memoriile mele de dascăl. Ca om sunt un nonconformist pozitiv – resping nonvalorile. Scrisul la început e o aventură, se transformă într-o amantă, ajunge stăpân, iar în final devine un tiran. Am redat în carte experienţe şi chipuri de oameni dragi, iar la final am constatat că e incompletă, deoarece informaţia din memorie nu dispare, ci se rătăceşte şi apoi revine. Din acest motiv am început deja treaba la o nouă carte prin care s-o completez pe prima. Trebuie să le mulţumesc tuturor celor ce au făcut posibilă apariţia acesteia – fiilor, soţiei, celor ce mi-au donat sânge, foştilor elevi, medicilor ce m-au încurajat să lupt cu suferinţa, colegilor de profesie”.
La finalul acestor consideraţii nu putem decât să-i fim recunoscători lui Nicolae Ota pentru privilegiul de-a ne fi pus în mână o astfel de carte. Ea denotă că un dascăl e „un strop de dumnezeire căzut pe Pământ”.

Sperăm, domnule profesor, că toţi cei care vă cunoaştem am ştiut să gustăm acest strop ca să ne îmbogăţim spiritual. Iar dumneavoastră v-aţi împlinit menirea de a face din copii – oameni ce acum vă poartă în atitudini pecetea valorilor pe care le-aţi promovat o viaţă.
Ioan Adrian POPA

[nggallery id=1690]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Exproprieri în vederea modernizării mai multor străzi din Alba Iulia: Care este valoarea de piață a terenurilor

FURDUI Alexandru

Publicat

în

Exproprieri în vederea modernizării mai multor străzi din Alba Iulia: Care este valoarea de piață a terenurilor

Un proiect de hotărâre privind aprobarea declanșării procedurii de expropriere a unor terenuri situate în Alba Iulia, afectate de modernizarea străzilor Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Alexandru Odobescu și Arieșului, se află pe ordinea de zi a ședinței de marți 27 septembrie a Consiliului Local Alba Iulia.

Printr-o hotărâre din anul 2020 a Consiliului Local s-au aprobat documentația tehnico-economică – faza Studiu de Fezabilitate si indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții: “Modernizare străzi zone de dezvoltare Municipiul Alba Iulia Lot 3 – Emil Racoviță, Grigore Antipa, Petre Ispirescu, Dimitrie Bolintineanu, Simion Mândrescu, Alexandru Odobescu și Arieșului”.

Circulația pe aceste drumuri se desfășoară în prezent în condiții grele, nefiind asigurate condițiile minime de siguranță și confort, din pricina deteriorării părții carosabile. Întrucât se impune realizarea, respectiv modernizarea tramei stradale, autoritatea locala a contractat serviciul de elaborare a unui studiu de fezabilitate în acest sens.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul studiului de fezabilitate a fost analizat și culoarul de expropriere, inclusiv valoarea împrejmuirilor ce limitează actualmente proprietățile și care intră sub incidența măsurilor propuse prin proiect.În vederea efectuării exproprierilor s-a încheiat un contract de prestare servicii. Suprafața totală a terenurilor de expropriat prin proiect este de peste 10 mii de metri pătrați. Valoarea de piață estimată a terenurilor s-a stabilit ca fiind 88 lei/mp pentru terenurile amplasate în zona C și 120 lei/mp pentru terenurile amplasate în zona B. Conform documentației de expropriere sunt afectate 251 de proprietăți (terenuri).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Colegiul Medicilor Veterinari Alba și-a ales conducerea pentru următorii trei ani. Cine este noul președinte

FURDUI Alexandru

Publicat

în

FOTO| Colegiul Medicilor Veterinari Alba și-a ales conducerea pentru următorii trei ani. Cine este noul președinte

În cursul zilei de vineri, 23 septembrie, Colegiul Medicilor Veterinari Alba și-a ales conducerea pentru următorii trei ani. Dr. Ioan Tomușcă a predat ștafeta de președinte către Dr. Horia Moruțan.

„Ieri, Colegiul Medicilor Veterinari Alba și-a ales conducerea pentru următorii trei ani. Prietenul meu, Dr. Ioan Tomușcă, transferă ștafeta după trei mandate de succes la conducerea CMV Alba, dar rămâne în echipă.

Noul președinte al Colegiului Medicilor Veterinari Alba este Dr. Horia Moruțan. Absolvent al Facultății de Medicină Veterinară din Cluj Napoca, acesta este și președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din județul Alba.

Elit - Gustul Desăvârșit

Succes colegilor mei!Vivat medicina veterinaria!”, a scris pe facebook fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Noi pași pentru realizarea skatepark-ului de la Aiud: Ce valoare are proiectul de amenajare a două zone de agrement

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi pași pentru realizarea skatepark-ului de la Aiud: Ce valoare are proiectul de amenajare a două zone de agrement

La Aiud s-au făcut noi pași importanți pentru realizarea skatepark-ului din municipiu. Primul transport al rampelor pentru platforma de skateboard a sosit, urmează încă două transporturi și apoi amenajarea propriu-zisă.

Skatepark-ul de la Aiud este edificat pe strada Avram Iancu, în zona fostului cartodrom. Asta în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, care prevede amenajarea a două zone de agrement în municipiul Aiud – pe strada Avram Iancu, dar și pe strada Ecaterina Varga.

Suprafața zonelor verzi din municipiul Aiud va crește, grație acestui proiect, cu 1,3 hectare. Vor fi create spații publice de agrement și recreere dotate într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg și celui cu dizabilități diverse, cu următoarele categorii de mobilier urban: suporți pentru biciclete, cișmele de apă potabilă, ecran de proiecție, zonă de labirint, pistă pentru role, patinoar, scenă, pistă skate, pistă bicicliști, loc de joacă pentru copii, sistem artezian, bănci și WIFI.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 -2020 și are o valoare totală de peste 6.8 de milioane de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea