Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: La sfârșitul săptămânii trecute, în Apuseni, la Negrileasa, s-a desfășurat Serbarea Narciselor și etapa pe Apuseni a Festivalului – concurs ”Cultură pentru cultură – 2015”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În acest an, Serbarea Narciselor de la Negrileasa – un eveniment câmpenesc ce se organizează de foarte mult timp în jurul datei de 20 mai, mult așteptat de locuitorii din Apuseni și de iubitorii de natură – s-a desfășurat cu câteva zile mai devreme ca de obicei, tocmai pentru a coincide cu prima etapă a celei de-a X-a ediție a Festivalului – concurs județean „Cultură pentru Cultură – 2015”. Ambele evenimente au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute în Poiana Narciselor de la Negrileasa, o poiană înconjurată de păduri, situată la o altitudine de peste 1.100 metri în Munții Trascăului, la limita comunelor Bucium și Mogoș.

sarbatoarea narciselor094”Serbarea Narciselor” a debutat sâmbătă după-amiază cu un program artistic de dansuri populare cu formația ”Stejărelul” din Luncoiu de Jos – județul Hunedoara și prezentarea unui obicei popular denumit ”Târgul nevestelor” de la Hălmagiu, pus în scenă de către elevii Andreea Maria Cor, Andrei Petruț și Nicolae Boc sub îndrumarea profesorilor Mirela Cârsnic și Corina Oros. Seara a continuat cu muzică populară interpretată de o formație locală, cu muzică etno interpretată de trupele Hora și Haiducii, încheindu-se cu un spectacol susținut de fachirii Duo Ianis și Anda, dar și cu discotecă la care s-au distrat tinerii prezenți.

Duminică dimineață, începând cu ora 10:30, pe scena amenajată de organizatori – Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba, Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local Bucium – s-a desfășurat etapa pe Apuseni a Festivalului–concurs județean „Cultură pentru Cultură – 2015”. În acest an, festivalul a suferit mai multe modificări adoptate de consilierii județeni la sfârșitul lunii aprilie, elementul de noutate fiind faptul că premiile cuprinse între 100-4500 lei sunt acordate direct artiștilor, meșterilor și gastronomilor participanți, fără a mai fi acordat un singur premiu mare în bani căminelor culturale din localitățile participante. O altă noutate este și faptul că în acest an concursul a debutat cu etapa de la Poiana Narciselor unde au concurat 6 comune din Apuseni: Avram Iancu, Bucium, Horea, Ocoliș, Sălciua și Sohodol, iar câștigătorii locului I de la fiecare probă s-au calificat pentru finala concursului ce se va desfășura ca de obicei în comuna Avram Iancu, în data de 18 iulie 2015, cu ocazia ”Târgului de Fete de pe Muntele Găina”.

Și în acest an, juriul a fost prezidat de doamna Gheorghița Nicolae – realizator de televiziune, ceilalți membri ai juriului fiind Alina Nemeș, Coriolan Honcaș, Leontina Farcaș, Marinela Popa, Romi Adam, Daniela Floroian și Vasile Crișan – cu toții specialiști în folclorul, meșteșugurile și gastronomia tradițională a județului nostru, aceștia urmărind cu atenție evoluția tuturor concurenților, pe secțiuni.

Festivitatea de premiere a fost făcută de către doamnele Gheorghița Nicolae și Daniela Floroian, Cornel Napău – primarul comunei Bucium, Florin Roman și Alin Cucui – vicepreședinții Consiliului Județean Alba, aceștia oferind diplome de participare și premii tuturor comunelor, chiar dacă Horea a fost reprezentată de doar doi meșteri tradiționali, vicepreședintele Florin Roman remarcând cu ironie că poate locuitorii de acolo au fost ocupați cu mitingurile împotriva tăierilor ilegale de pădure.

După premierea concurenților pe toate secțiunile, clasamentul final pe comune alcătuit prin acumularea tuturor punctelor obținute se prezintă astfel: Căminul cultural Bucium – locul al III-lea; Căminul cultural Sohodol – locul al II-lea, iar Căminul cultural Sălciua a fost declarat câștigătorul acestei prime etape.

Nici chiar ploaia scurtă care s-a abătut în două reprize asupra poienii nu a stricat cheful de petrecere al multor participanți, spectacolul folcloric continuând după-amiaza cu artiștii Ansamblului folcloric al județului Alba dirijat de Alexandru Pal, dar și cu două interprete de muzică de petrecere din alte părți ale țării ce s-au bucurat de multă atenție din partea publicului: Claudia Ionaş însoțită de formație și Mihaela Belciu care a întârziat față de ora stabilită în program.

Din păcate, în acest an, mulți participanți nu au mai reușit să admire frumusețea narciselor de la Negrileasa, să se bucure de parfumul acestora și să culeagă un buchet pentru acasă. Cei care au amânat până după-amiază să meargă în poiană, nu au mai găsit narcise din cauza faptului că nu au înflorit așa devreme, multe au fost culese de primii veniți și altele au fost culcate la pământ de ploaie, unii culegându-le chiar și pe cele neînflorite. Rezervaţia botanică ”Poiana cu narcise” de la Negrileasa este arie protejată încă din 1995, se află în custodia Asociaţiei de Turism şi Ecologie Trăscău-Corp Zlatna, aceasta având și de această dată personal delegat să vegheze ca toate lucrurile să urmărească protecția mediului.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=455]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir, acțiune de ecologizare pe Râul Mare, Râul Mic și Valea Grușerii: ”De la an la an tot mai puțin gunoie” Motocicliștii ”Lupii Sigidavei” din Cugir au organizat duminică, 21 aprilie 2024, o nouă acțiune de ecologizare, în mai multe zone din oraș. Spre surprinderea bikerilor, în zonele pe care aceștia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea