Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: ”La Conac”, un loc în care istoria, bunul gust și tradiția transilvăneană se simt ca acasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Puțină lume a auzit de „La Conac”, un loc special care și-a deschis porțile în luna septembrie în Alba Iulia, pe strada Decebal. Într-un ambient rafinat, sofisticat și original în același timp, restaurantul „La Conac” reprezintă un izvor nesecat al plăcerilor gastronomice transilvănene.

Cei care au pășit pragul localului au fost surprinși de eleganța și servirea excepțională a celor care lucrează aici. Dorința lor e ca orice client să se simtă ca acasă, aducându-și aminte de clipe demult trecute, petrecute în casa bunicilor sau a străbunicilor.

Locația încărcată de istorie te duce automat cu gândul în perioada interbelică și este un loc în care istoria României, a oamenilor din acele timpuri îți revin automat în minte.

Elit - Gustul Desăvârșit

Localul situat pe strada Decebal, este un nou început în materie de gastronomie în municipiul Alba iulia și este găzduit în una dintre vilele proiectate de renumitul arhitect Radu care a edificat clădirea în jurul anului 1938, dând vilei un aer de conac boieresc, ceea ce a și inspirat numele restaurantului. Refăcută și adaptată pentru a face față noilor cerințe ale unui restaurant modern, clădirea conacului și anexa sa „Șura de la Conac”, oferă condiții deosebite pentru petreceri, servirea mesei și diverse mese oficiale având o capacitate de 200 de persoane.

Dispunând de trei saloane, toate trei fiind aidoma unor expoziții tematice și în același timp istorice, prin gama largă de mâncăruri tradiționale și a personalului său de înaltă calificare, „La Conac” asigură clipe de neuitat celor care-i calcă pragul.

Salonul Porţelanurilor, denumirea acestuia venind de la porțelanurile bavareze și englezești în nuanțe de albastru și roz, aflat imediat în stânga intrării este numai potrivit pentru petreceri restrânse sau, de ce nu, pentru unele întâlniri mai romantice.

Salonul principal, decorat cu sute de fotografii din perioada interbelică, în care oameni din clase sociale diferite, surprinși de ochiul atent al aparatului foto în diferite ipostaze adaptate vremii, oferă un spațiu relaxant si confortabil, în care oricine este binevenit. Tot aici, vizitatorii pot să afla povestea primei femei explorator din România și de ce nu din lume, aiudeanca Florica Maria Sas care, prin căsătoria cu Sir Samuel Baker a devenit Lady Florence Baker. Poveste ei este una dintre cele mai captivante povești de dragoste petrecute în perioada sfârșitului de secol XIX și început de secol XX.

Cel de al treilea salon numit și „Salonul Oliv” este destinat femeilor, în mod special acelor femei care și-au lăsat amprenta pe istoria modernă a României. Aici, cei care vizitează conacul albaiulian, vor face cunoștință cu faptele reginei Maria, întregitoarea României, dar și al altor peste 30 de femei celebre ale perioadei interbelice.

Păstrând tradiția de acum un secol, absolut toate decoraţiunile dau un aer boieresc localului iar „Șura de la Conac”, sala de petreceri din spatele conacului, te primește cu un aer rustic.

Șura este spaţiul în care fără să vrei te întoarce cu gândul la casa bunicilor, decorațiunile constând într-o sumedenie de obiecte și unelte gospodărești strânse pe parcursul anilor, provenite din diverse colecții private printre care și ale colecționarului Costică Saucă. Restaurantul „La Conac” poate găzdui mese festive, în funcție de numărul participanților, atât în cele trei saloane, cât și lângă fântâna arteziană de pe terasa aflată la intrarea în curtea clădirii, punând la dispoziţia clienților peste 100 de locuri. Pe lângă acestea, sala de petreceri „Șura de la Conac” oferă 160 de locuri.

Restaurantul „La Conac” se străduiește să ofere mâncăruri tradiționale românești, în special din arealul transilvănean. Cu toții ne amintim cu drag de gustul unui gulaș din carne de vită sau a unei tocane ardelenești, a unei supe ardelenești, a unui pește bine gătit, toate pregătite cu dragoste de către bunici și părinți. Clienții restaurantului sunt primiți cu platouri cu produse tradiționale, cu pâine de casă, cu untură și cu zacuscă. Inclusiv deserturile sunt neaoşe și românești. Vă mai aduceți aminte de „Laptele de pasăre” pe care-l preparau bunicile noastre? Aici vă este oferit ca desert. De asemenea, mai găsiți: “Crèmeș de casă”, vestitele clătite cu brânză dulce și stafide cu cremă de vanilie la cuptor preparate cu ingrediente naturale 100%, iar prăjiturile și produsele de patiserie și panificație provin de la laboratorul de cofetărie ”Georgia” din Aiud.

Pe lângă tradiția culinară transilvăneană, restaurantul „La Conac” oferă și altfel de preparate culinare, „de import”, cum ar fi câteva feluri de pizza, dar și băuturi din cele mai sofisticate.

„În luna decembrie, lună cunoscută de toată lumea ca fiind „Luna cadourilor”, restaurantul ”La Conac” va face la rândul său un cadou albaiulienilor oferând servicii la prețuri mai mult decât acceptabile. În acest sens, în luna decembrie, punem saloanele la dispoziția firmelor pentru a organiza petreceri de Crăciun. Tot în această lună organizăm masa de „Revelion 2019” unde, pentru numai 300 de lei de persoană se poate petrece o seră de neuitat cu muzică bună și un meniu deosebit de bogat. Printre invitații speciali la această petrecere de Revelion enumerăm pe Robert și Irina, doi profesori de pian care vor încânta audiența cu recitaluri de pian, Denisa Perde și Flavius Pop vor cânta muzică populară, ușoară și romanțe iar DJ Gheorghe va umple ringul de dans cu muzică pe toate gusturile.

[nggallery id=6541]


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajări în armată 2023: MApN scoate la concurs 4.000 de posturi. Cine poate aplica?

Ministerul Apărării Naționale a anunțat începerea unei ample campanii de recrutare în cadrul Armatei Române pentru anul 2023.

Această inițiativă are ca scop ocuparea a peste 4000 de posturi destinate soldaților profesioniști și este în curs de desfășurare în toate garnizoanele țării. Iată mai multe detalii despre această oportunitate de carieră în uniformă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cine poate aplica?

Tinerii interesați să se alăture Armatei Române trebuie să îndeplinească anumite criterii. Pot aplica civili care au absolvit cel puțin 10 ani de studiu și care se încadrează într-un interval de vârstă cuprins între 18 și 45 de ani. Este important de menționat că, odată acceptați în rândurile armatei, noii recruți trebuie să respecte reguli stricte de conduită și înfățișare.

Citește și: Angajări în ARMATA ROMÂNĂ 2023: Cine se poate angaja în MApN • Probe • Salarii în armată

Ce implică procesul de selecție?

Procesul de selecție presupune mai multe etape critice. Înainte de a fi evaluați în probele fizice, tinerii aspiranți la cariera militară sunt supuși evaluărilor psihologice și medicale pentru a se asigura că sunt potriviți pentru această profesie exigență. De asemenea, este important ca candidații să respecte anumite standarde de înfățișare, precum absența bărbii și un aspect fizic îngrijit. Eventualele tatuaje trebuie să fie discrete și să nu fie la vedere.

Ce presupune evaluarea fizică?

Proba sportivă a evaluării fizice include parcurgerea unui traseu militar și alergarea pe o distanță de doi kilometri. Aceste probe sunt menite să evalueze nivelul de pregătire fizică al candidaților și capacitatea lor de a face față cerințelor unei cariere militare.

Salariile pentru tinerii începători

Un aspect important pentru cei care doresc să se alăture Armatei Române este salariul. Potrivit reprezentanților Ministerului Apărării Naționale, tinerii recruți începători pot beneficia de un salariu de pornire de la 2.200 de lei. Aceasta reprezintă o oportunitate atrăgătoare pentru cei care doresc să înceapă o carieră în armată și să contribuie la apărarea țării.

În concluzie, Armata Română oferă în prezent oportunități de carieră semnificative pentru tineri interesați să se alăture forțelor armate. Cu peste 4000 de posturi disponibile și salarii competitive, această campanie de recrutare reprezintă o oportunitate deosebită pentru cei care doresc să își dedice viața apărării țării și servirii în uniformă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii

Gestul șocant la care a recurs o femeie însărcinată din Alba putea să-i aducă chiar și moartea. Tânăra, însărcinată în 15 săptămâni, a încercat să își procure ilegal medicamente pentru provocarea avortului, cu toate că medicul ginecolog i-a explicat că întreruperea sarcinii la cerere, având în vedere vârsta sarcinii, nu se mai poate efectua conform legislației din România.

Femeia s-a prezentat în urmă cu o săptămână la Clinica Gynlife din Alba Iulia, unde a fost consultată și s-a stabilit diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană. Aceasta a solicitat întreruperea sarcinii, medicul primar în obstetrică-ginecologie Ioan Casian Lăncrăjan explicându-i că acest lucru nu mai este posibil, sarcina depășind limita legală admisă în România pentru avortul la cerere: ”Pacienta a solicitat întrerupere de sarcină. I-am explicat că având în vedere vârstă sarcinii, întreruperea sarcinii la cerere nu se mai poate efectua conform legislației din România”, a declarat pentru ziarulunirea.ro medicul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Femeia a fost sfătuită să păstreze sarcina și i s-au prescris ovule pentru secreția vaginală și indicații în vederea controalelor ulterioare. Acțiunile întreprinse de pacientă după ce a părăsit clinica sunt de-a dreptul halucinante. Aceasta se pare că a falsificat rețeta eliberată la clinică, modificând vârsta sarcinii și adăugând medicamentul folosit pentru provocarea avortului medicamentos.

”În data de 27 septembrie 2023, ora 17:30, am fost sunați de la o farmacie din oraș deoarece o rețetă eliberată din Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 ridica suspiciuni în vederea prescripției. În urma verificării am constatat că pacienta a fost consultatală în Clinica Gynlife în data de 22 septembrie 2023 stabilind diagnosticul de sarcină săptămâna 15 în evoluție și colpită bacteriană”, spune ginecologul.

Conform actualului Cod Penal din România, articolul 201, avortul este permis la cerere până în săptămâna a 14-a de sarcină. Medicii care efectuează avorturi după aceasta limită, cu excepția întreruperilor de sarcină terapeutice, riscă amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani.

”Este evident că pacienta a modificat diagnosticul din sarcină săptămâna 15 în sarcina săptămâna 5 și a completat pe rețeta eliberată de noi medicamentul utilizat pentru întreruperea medicamentoasă a sarcinii prezentându-se cu aceasta la farmacie”, spun reprezentanții clinicii.

Medicul primar obstetrica ginecologie și Doctor în Medicină Ioan Casian Lăncrăjan a transmis prin intermediul ziarulunirea.ro și câteva precizări legate de întreruperea medicamentoasă a sarcinii.

Aceasta se poate realiza până la 63 zile amenoree (lipsa menstruație), maxim 9 săptămâni, după confirmarea ecografică a sarcinii intrauterine și stabilirea vârstei gestaționale. Medicația specifică acestei proceduri se eliberează din cabinete de specialitate, pacienta semnând consimțământul și administrând tableta în față medicului, care explică conduita ulterioară și stabilește data controlului ecografic pentru verificarea eficacității medicamentului.

În cazul în care oricare dintre aceste situații nu este îndeplinită, avortul medicamentos poate fi periculos pentru orice pacientă prin riscul de hemoragie masivă, infecții, în cazuri rare chiar deces.

Reprezentanții clinicii Gynlife au semnalat cazul și Colegiului Medicilor Alba. Reprezentanții Colegiului au precizat pentru ziarulunirea.ro că  va fi anunțat Colegiul Farmaciștilor în vederea înștiințării farmaciștilor din județ pentru a acorda o atenție sporită eliberării unor astfel de preparate, orice suspiciune legată de orice prescripție urmând să fie adusă la cunoștința medicului prescriptor.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Șofer MORT DE BEAT, depistat de polițiști pe străzile din Alba Iulia: Ce alcolemie avea bărbatul

La data de 27 septembrie 2023, în jurul orei 17.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 56 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Ferdinand I din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Față de conducătorul auto, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, iar polițiștii l-au reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare