Rămâi conectat

Politică Administrație

FOTO La Alba Iulia s-a desfășurat prima dezbatere a campaniei naționale ”Nu agresați cadrele medicale”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Prim-vicepreședintele Federației SANITAS, Marius Sepi, a spus, marți, la Alba Iulia, în cadrul primei dezbateri a campaniei ”Nu agresați cadrele medicale”, că studii recente au arătat că aproximativ 85% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% este agresat fizic.

Nu agresati cadrele medicale26”Studii recente au arătat că aproximativ 85% din personalul medical chestionat este agresat verbal la locul de muncă, iar 10,2% este agresat fizic. Timpul de așteptare sau refuzul de a accepta diagnosticul pus sunt doar două dintre motivele pentru care angajații din sistem sunt agresați, potrivit unui studiu realizat de Colegiul Medicilor București. Din păcate, foarte puțini depun plângeri”, a afirmat Marius Sepi.

Campania ”Nu agresați cadrele medicale!” are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical și care să descurajeze violența de orice natură – fizică sau verbală.

Lipsa de protecție a corpului medical la locul de muncă și agresiunile, din ce în ce mai dese, indică necesitatea adoptării unui cadru legislativ care să apere angajații din sistemul sanitar împotriva agresiunilor verbale și fizice. În vederea realizării acestui lucru, Federația SANITAS organizează o serie de dezbateri cu reprezentanții autorităților statului, manageri de spitale și angajați din sistem pentru identificarea tuturor situațiilor conflictuale care conduc la acte de violență și a posibilelor soluții pentru prevenirea acestora sau pedepsirea lor.

”Angajații din sistemul sanitar trebuie să se simtă în siguranță la locul de muncă. Nu poți desfășura o activitate medicală în condiții de stres și să ai rezultate. Este nevoie ca personalul sanitar să fie protejat, iar în cazul în care se întâmplă să fie agresat, să depună plângere. Pacienții trebuie să înțeleagă că avem nevoie de cooperare, limbaj și comportament decent atunci când ne desfășurăm profesia. Agresiunile verbale și fizice creează o atmosferă tensionată care nu face decât să îngreuneze actul medical, lucru care nu este în avantajul pacientului”, a conchis Marius Sepi.

Prima dezbatere a avut loc la Alba Iulia urmând ca la sfârșitul lunii februarie să se organizeze la Cluj, Constanța și Iași, iar pe 1 martie va avea loc o conferință de prezentare a concluziilor și propunerilor privind identificarea și soluționarea situațiilor conflictuale cel mai des întâlnite în unitățile sanitare.

Comisarul Ciugudean Marius, adjunct al șefului poliției Alba Iulia, a spus că în anul 2015 politia județeană Alba a fost sesizată cu privire la o singură faptă de amenințare comisă asupra unui cadru medical.

Prezent la dezbatere, deputatul PSD de Alba Călin Potor, membru în comisia de sănătate și familie, a spus că România este o țară violentă, în spitale existând cazuri, ”și nu puține”, în care medicii s-au agresat între ei.

”România este din punctul meu de vedere o țară violentă, violență legată de felul nostru de a fi, de felul de educație pe care îl avem (…) Ne creștem copiii în violență, fie că este fizică, fie că este verbală, nu este nicio nenorocire din păcate că noi, românii, ne mai batem copiii, îi urechem, le mai rupem două pagini din caietul de matematică pentru că nu și-au făcut bine tema, zbierăm pe ei, mai zbiară și dascălii (…) Revin la violența internă. Au fost cazuri, și nu puține, în care s-au agresat medici între ei. Inclusiv agresiune fizică, nu doar verbală, în care medici au agresat asistente sau alt personal al spitalului și aici vorbesc din experiență proprie”, a afirmat Călin Potor.

Deputatul a mai precizat că la Unitatea de Primiri Urgențe ”întotdeauna se vor întâmpla mai multe acte de violență decât pe secțiile cu paturi”.

Campania ”Nu agresați cadrele medicale” a fost lansată în 25 ianuarie la Comisia de sănătate din Parlamentul României a Federației SANITAS după ce un pacient internat în secția de neurologie a Spitalului Elias din București a agresat fizic două asistente.

La dezbatere au mai fost prezenți prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, președintele consiliului județean Alba, Ion Dumitrel, inspectorul școlar general al IȘJ Alba, Marcela Dărămuș, directorul DSP Alba, Cornel Pițu, managerul Spitalului din Alba Iulia, Nicoleta Coșarcă și manageri de spitale din județul Alba.

[nggallery id=1575]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament

Ziarul Unirea

Publicat

în

Florin Roman, președinte al Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă, în noul Parlament Florin Roman va ocupa în perioada următoare funcția de președinte a Comisiei de Administrație Publică a Camerei Deputatilor și vicelider al grupului PNL în Comisia de Muncă. Citește și: Cum şi-au împărţit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea