Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO: La Alba Iulia, au început să se emită BONURI fiscale pentru BACȘIȘ. Cum arată și ce spun clienții despre noua ”invenție” a Statului

Alexandra Mates

Publicat

în

Comercianții din Alba Iulia s-au conformat noilor prevederi și au început să emită bonuri fiscale cu bacșiș. Printre primele locații din oraș, care și-au implementat noul sistem și au emis deja astfel de bonuri, se numără Carolina Cafe din Cetatea Alba Carolina, iar până și clienții care i-au călcat pragul au fost luați prin susprindere când au primit un al doilea bon. Bonul de bacșiș se dă separat, după cel în care este trecută consumația.

bon fiscal bacsis06

Una dintre clientele localului mai sus menționat a rămas uimită când, după ce a achitat consumația, a primit un al doilea bon, separat, pe care era trecut bacșișul: ”În cei 55 de ani ai mei, asta mi se pare cea mai mare tâmpenie pe care a putut să o inventeze Statul. Dacă s-a ajuns ca și bacșișul să fie impozitat, nu o să mai las niciun leu în plus de acum încolo ”, a declarat aceasta.

Nu a fost singurul client luat prin surprindere de noua lege: ”Ciubucul, din punctul meu de vedere, era adresat exclusiv celui care mă servea și îl lăsam în funcție de comportamentul lui și felul în care mă servea”, a declarat un alt client.

bon fiscal bacsis03

Angajatul Carolina Cafe consideră de asemenea că această lege nu își are locul. ”Mi se pare o prostie să fac ochi frumoși clienților pentru…Stat. Mulți dintre ospătari se bazează pe bacșiș, și asta  pentru că salariile sunt destul de mici în acest domeniu”.

În ceea ce privesc chelnerii, potrivit noii ordonanțe aceștia își vor putea lua bacșișul doar la sfârșitul lunii.

Dacă până acum chelnerul își lua bacșișul în fiecare zi, la finalul programului de lucru, de acum încolo, conform noii legi, acesta ar trebui să-și ia bacșișul la final de lună, pe statul de plată.

Bonurile fiscale pentru sumele lăsate de clienţi drept recompensă pentru serviciile oferite nu includ TVA, ele se emit la aceeaşi casă de marcat, iar acest lucru este posibil printr-o modificare a softului aparatului. Banii încasaţi drept bacşiş ajung în casa de marcat şi se constituie ulterior, la alegerea agentului economic, venit al angajatului sau al angajatorului. Acesta va fi impozitat cu 16%.

Menționăm că Ordonanța 8/2015, privind bacșișul, a intrat în vigoare la data de 1 Mai, însă comercianții mai au la dispoziție încă câteva zile pentru a-și implementa noul sistem de emitere a bonurilor fiscale pentru bacșiș, și anume, până în 8 mai.

De asemenea, până în 18 mai, toți cei care utilizează casa de marcat ar trebui să aibă un registru de evidență a banilor personali.

Angajaţii magazinelor, restaurantelor şi ai tuturor operatorilor care sunt obligaţi să utilizeze case de marcat fiscale îşi vor declara banii în fiecare zi înaintea începerii programului de lucru, într-un registru de bani personali, cu paginile numerotate, completat fără ştersături sau modificări.

Astfel de operatori sunt obligaţi să constituie registrul de bani personali pentru fiecare unitate de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, care va fi păstrat în locaţia respectivă pentru a fi prezentat la control inspectorilor fiscali. Orice sumă de bani înregistrată în plus faţă de suma înregistrată la ora începerii programului de lucru nu reprezintă sumă justificată. Astfel, inspectorii Antifraudă pot demonstra numai cu acest registru că banii găsiţi în plus în gestiune reprezintă sume încasate nefiscalizate – fie ele contravaloarea bunurilor/serviciilor sau bacşiş.

Potrivit noii legi, suspendarea activităţii operatorului economic nu se mai realizează de la prima constatare a încălcării legislaţiei pentru casele de marcat fiscale, ci de la a doua abatere constatată într-o perioadă de 24 luni, în anumite situaţii.

În cazul suspendării activităţii, aceasta încetează de drept în termen de 24 ore de la dovada plăţii dacă se achită o sumă de 10 x amenda aplicată.

Amenzile pornesc de la 3.200 de lei, dacă suma nejustificată rezultată din săvârșirea contravenției este de până la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat până la data și ora controlului, ori la sfârșitul zilei, dacă fapta a fost săvârșită anterior datei controlului, și pot ajunge la 27.500 lei în cazul în care suma nejustificată care rezultă din săvârșirea contravenției este mai mare de 1.000 lei și depășește 3% din valoarea înregistrată în casa de marcat.

Citiți și Taxarea bacșișului intră în vigoare din 9 mai. Ordonanța de Urgență care stabilește „evidențierea bacșișului” pe bonul fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial

Conform Ordonantei 8/2015, prin bacșis se înțelege orice suma de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar“.

[nggallery id=428]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea