Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: La Aiud s-a deschis Târgul de Crăciun

Ziarul Unirea

Publicat

în

Joi, 10 decembrie, la ora 17.30, Moș Crăciun și primarul municipiului Aiud au deschis dea de a IV-a ediție a Târgului de Crăciun. 

Citește și:  mesaje de Crăciun și mesaje de Anul Nou

Sute de aiudeni „au dat năvală” în fața scenei special amenajate în apropierea parcului de joacă pentru copii din strada Iului Maniu, pentru a-și vedea copiii sau nepoții colindând pe Moș Crăciun, care darnic fiind a răsplătit cu câte un cadou fiecare mic colindător.

Îmbrăcat în „haine” de sărbătoare şi iluminatul festiv prin grija Consiliului Local și al Primăriei Municipiului Aiud, parcul de joacă a găzduit și va găzdui în această lună câteva căsuțe în care elevii din școlile și grădinițele municipiului și-au expus spre vânzare orntarg craciun aiud006amentele pentru pomul de iarnă.

Potrivit organizatorilor la ediția din acest an, pe lângă expoziţiile cu vânzare de ornamente şi cadouri de Crăciun confecţionate de elevi, vor participa și diverși comercianți care oferă celor prezenți mărfuri tradiţionale, prăjituri și colaci.

Joi, cei prezenți la deschiderea oficială a târgului au putut să asiste la un spectacol de colinde, oferit de copiii de la grădinițele și școlile aiudene și lansări de confetti.

Edilii spun că serile de colinde vor continua în 12 decembrie, la Biserica Romano-catolică, cu începere de la ora 19.00, cu concertul de Crăciun ”Voi, zuori de ziuă”, iar în 17 decembrie, de la ora 17.30, pe scena din strada Iuliu Maniu, vor susține un spectacol copiii de la școlile aiudene, Ansamblul de Dansuri Populare Maghiare – Aiud și Ansamblul Folcloric ”Doina Aiudului”.

Tot în cadrul acestui eveniment, pe 18 decembrie, de la ora 18.00, Centrul Cultural ”Liviu Rebreanu” va găzdui un tradițional concert de colinde.

Reamintim, pentru cei interesați programul și orarul gândit de organizatori:

Sâmbătă, 12 decembrie

Biserica Romano-Catolică Aiud

Ora 19.00 Concert de Crăciun „Voi, Zuori de ziuă”

Marţi, 15 decembrie

Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”

Ora 13.00 Expoziția lucrărilor de la atelierele de creație

Joi, 17 decembrie

Piața Dr. Constantin Hagea

Ora 17. 30 Seară de colinde – copiii școlilor aiudene Ansamblul de Dansuri Populare Maghiare – Aiud Ansamblul Folcloric „Doina Aiudului”

Vineri, 18 decembrie

Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”

Ora 18.00 Concert de colinde

Dorel Lazăr

[nggallery id=1397]


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

În decembrie: Expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica”, Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul Municipal „Ioan Raica”, din cadrul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeş, vă invită să vizitați, în grădina muzeului, până la sfârșitul lunii decembrie, expoziția documentară „Sebeșenii și Unirea de la 1 Decembrie 1918″.

Citește și: PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2023, Ziua Națională, la Alba Iulia

Prin tema aleasă, organizatorii vă propun o rememorare a evenimentelor petrecute la sfârșitul lui 1918 și în primele luni ale anului următor. Expoziția debutează cu prezentarea evenimentelor din perioada anterioară Unirii, în care ardelenii au fost angrenați în vâltoarea Primului Război Mondial, plătind tributul de sânge pe fronturile din Italia, Galiția și în Munții Carpați, în armata unui imperiu care intra în disoluție. În același timp, se impunea cunoașterea sacrificiilor pe care le-au făcut sebeșenii în Primul Război Mondial, reconstituirea lor fiind posibilă cu ajutorul tabelelor cu participanții români din Sebeș la marea conflagrație, întocmite de Astra și păstrate, în prezent, la Serviciul Județean Sibiu al Arhivelor Naționale ale României.

Urmând firul evenimentelor s-a surprins momentul constituirii Consiliului Național Român și a Gărzii Naționale Române din Sebeșul Săsesc, în contextul tulburărilor „revoluționare” care au avut loc în oraș, precum și contribuția acestor două structuri la reinstaurarea unui climat de liniște și ordine publică, într-o atmosferă caracterizată de tensiune și de nesiguranță.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023

În acest context, au fost evocate două dintre personalitățile marcante ale orașului, care și-au pus amprenta asupra evoluției evenimentelor în perioada de la cumpăna anilor 1918 și 1919, din postura lor de președinți ai CNR Sebeș. Este vorba de protopopul greco-catolic Ioan Simu și de omologul său ortodox, Sergiu Medean, care și-au asumat responsabilitatea gestionării vieții urbei în momentele dificile din preajma Unirii. Cei doi au avut o contribuție importantă și la pregătirea participării sebeșenilor la Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie, de la alegerea delegaților și întocmirea credenționalelor, la deplasarea delegației orașului la Alba Iulia.

Atmosfera din sânul delegației este cunoscută în special datorită relatărilor lui Lucian Blaga, participant și el, alături de fratele său, Lionel, la marele eveniment. El a surprins bucuria și implicarea concetățenilor, sebeșenii intonând la Alba Iulia „Imnul Unirei”, compus special pentru acest eveniment de Ion Băilă.

Citește și: LIVE VIDEO| 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia: Marșul Unirii a dat startul zilei. Oameni din toate colțurile țării, dar și din Diaspora au sosit în Cealaltă Capitală

După înfăptuirea Unirii s-a urmărit consolidarea poziției administrației românești, proaspăt instituită, surprinzând activitatea primilor primari români după 1918, dr. Lionel Blaga, dr. Ioan Cușută și dr. Danil Tecău, ultima parte a expoziției evocând intrarea armatei române în Sebeș, la 1 ianuarie 1919.

Derularea evenimentelor premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia a fost surprinsă folosindu-se literatura de specialitate existentă, dar și numeroase surse inedite aflate în fondurile Serviciului Județean Alba al Arhivelor Naționale ale României, în colecțiile Muzeului Național al Unirii Alba Iulia și ale Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș.

Vineri, 1 Decembrie, accesul în toate expozițiile muzeului este gratuit.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare