FOTO. La 30 de kilometri de Alba, Romgaz construiește o mare centrală termoelectrică, în valoare de 269 de milioane de euro – cea mai mare investiție a statului român

La 30 de kilometri de Alba, la Iernut, județul Mureș, Romgaz construiește o mare centrală termoelectrică, în valoare de 269 de milioane de euro. Suma reprezintă cea mai mare investiție din bani publici, iar centrala va funcționa cel puțin 30 de ani.

Directorul sucursalei de producere a energiei electrice Iernut, Călian Dorel, a declarat, marţi, în timpul unei vizite la noua centrala termoelectrică de la Iernut, că acesta este cel mai important proiect al Romgaz, atât din punct de vedere al valorii investiţiei, cât şi al complexităţii lucrărilor.

”În primul rând noua investiţie e una benefică pentru Romgaz pentru că Romgaz are posibilitatea accesării pieţelor de energie electrică şi, totodată, această centrală e şi de importanţă strategică şi pentru sistemul energetic naţional. Este o centrală nouă, modernă, o centrală de reglaj, care va contribui la o mai bună stabilitate a sistemului energetic, cel puţin în zona Ardealului şi nu numai. Poate să aducă beneficii importante Romgazului şi, mai departe, Romgaz poate fi un jucător competitiv pe piaţa de electricitate în România şi chiar în zona ţărilor vecine”, a spus Călian Dorel.

Termenul de finalizare a lucrărilor este ianuarie 2020.

”Noi considerăm că această centrală va funcţiona cel puţin 30 de ani pe pieţele energetice din România”, a mai spus Călian Dorel.

La rândul său, directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru, a spus, în cadrul prezentării investiţiei CTE Iernut, că până în prezent a fost o muncă foarte grea, însă construcţia este necesară sistemului energetic românesc.

De asemenea, Balazs Bela, managerul de proiect, a declarat că centrala aflată în construcţie are o putere instalată de 430 demegawaţi, fiind un proiect important atât pentru Romgaz, cât şi pentru sistemul energetic naţional.

”Venim cu un aport de putere într-o zonă deficitară a nord-vestului României. Este un proiect care în mare măsură înlocuieşte un echipament şi o centrală veche de peste 50 de ani cu o tehnologie foarte modernă (…) Aş putea să spun că tradiţia energetică de la Iernut va fi continuată pentru următorii 30-40 de ani, ceea ce este un lucru foarte important, nu numai pentru Romgaz, ci pentru toată România”, a spus Balazs Bela.

În timpul vizitei de la Iernut, a fost prezentată atât centrala aflată în construcţie, cât şi cea veche, preluată în anul 2012 de Romgaz, în urma unei datorii.

În anul 2016 Romgaz a desfăşurat o procedură de atribuire prin licitaţie deschisă în urma căreia a încheiat cu ofertantul câştigător, o asociere româno-spaniolă, un contract de lucrări ce are ca obiectiv realizarea ”la cheie” a proiectului de dezvoltare şi modernizare a termocentralei Iernut, respectiv proiectarea, livrarea echipamentelor, execuţia lucrărilor necesare şi punerea în funcţiune.

Valoare investiţiei este de circa 269 milioane de euro fără TVA. 75% din bani provin din fondul Romgaz, iar 25% reprezintă finanţare nerambursabilă din Planul Naţional de Investiţii.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

1 comentariu

penelist 6 septembrie 2018 at 8:41

Numai niste nebuni ar putea construi in anul 2018 o centrala termoelectrica care sa arda gaz scump si sa produca curent electric ieftin… Pe ce lume traim fratilor ??? Curentul se produce hidro/eolian sau atomic(asta daca ai tehnologie si iti permiti) ca sa-l poti vinde ieftin.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...