FOTO| Județul Alba, ZERO școli pentru copiii surzi, care sunt nevoiți să studieze în Cluj. Cum îi ajută Asociația Națională a Surzilor din România pe cei mai puțin norocoși
Județul Alba, ZERO școli pentru copiii surzi, care sunt nevoiți să studieze în Cluj. Cum îi ajută Asociația Națională a Surzilor din România pe cei mai puțin norocoși
Pandemia de coronavirus a afectat societatea, așa cum o cunoaștem, până la cele mai adânci rădăcini ale sale. Nici un om, indiferent de „pătura” socială din care acesta provenea sau statutul de care s-a bucurat, nu a scăpat de efectele negative ale acestui virus.
O anumită categorie de persoane, dezavantajată din start din cauza unor aspecte pe care nu le pot stăpâni, a fost, din păcate, printre cele mai grav „lovite” de această pandemie.
Persoanele cu deficiențe de auz din județul nostru sunt, fără îndoială, printre cele mai nedreptățite suflete, al căror mod de viață depinde de cele mai multe ori de ajutorul nostru, al celor mai norocoși.
Deși lumea în care trăiesc aceștia este fără de sunet, „zgomotul” pe care această pandemie l-a provocat le-a întrerupt multe dintre activitățile cu carea aceștia au fost obișnuiți.
Ionele Carmen Monica, Directorul Executiv al Asociației Naționale a Surzilor din România- Filiala Alba și de asemenea și Interpret în Limbaj Mimico-Gestual, a prezentat pentru ziarulunirea.ro cum se desfășoară aceste activități pentru membrii lor.
„Din cauza pandemiei, nu a mai fost posibil pentru noi să organizăm diferitele evenimente care aveau loc aici. Membrii noștri puteau veni aici pentru petreceri organizate, de exemplu, pentru Ziua Copilului din iunie sau Ziua Dulciurilor din februarie. Aici, fiecare participant își aducea o prăjitură, care era evaluată apoi de un juriu, formată dintr-o persoană surdă și un specialist. Pe baza aspectului și gustului său, aceștia erau recompensați cu premii, ca la oricare concurs.
De asemenea, mai avem petreceri cu costume de Halloween și membrii noștri participă și la competiții dedicate lor, de pescuit, dansuri, concursuri de frumusețe, cultură generală și fotbal.”, a precizat Ionele Carmen Monica.
Asociația Națională a Surzilor nu este un simplu loc pentru distracție, însă. Aici, pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu din Alba Iulia, membrii sunt ajutați de către aceștia și pentru unele dintre cele mai fundamentale activități, care ar putea părea banale pentru mulți, așa cum ne-a povestit Monica.
„Printre altele, noi îi ajutăm și pentru lucruri cum ar fi depunerea actelor la diverse instituții, completarea dosarelor, redactarea cererilor. Prin legea 448/2006, aceștia au dreptul la un interpret,”, a adăugat Monica.
În aceeași clădire, membrii Asociației pot lua parte la slujbe religioase.
Sistemul educațional din România face și el, din păcate, parte din realitatea dură cu care cei care suferă de astfel de deficiențe se confruntă zilnic. În tot județul Alba, nu există nici măcar o singură școală construită pentru învățarea acestora, copii care suferă de astfel de defecte fiind practic siliți să aleagă între a face carte într-un internat din Cluj, departe de casa lor, sau a se înscrie într-o școală normală, unde din prima zi vor fi dezavantajați.
„La Bacalaureat, foarte mulți dintre aceștia își pică examenul. Nu există nici un subiect structurat pentru ei,” a spus Monica.
Din păcate, după atâția ani, comunitatea noastră nu este încă educată pentru a le oferi și lor o șansă, la lucruri fundamentale cum ar fi educația și un loc de muncă decent.
În județul Alba, aproape în fiecare oraș sunt prezenți copii care suferă de deficiențe de auz, în localități precum Alba Iulia, Câmpeni, Aiud sau Sebeș.
Ajutorul, respectul și educația sunt astfel temelia unei societăți sănătoase, într-o lume bolnavă. Comunitatea surzilor din Alba face parte din societatea noastră, ei fiind părinții, bunicii, frații sau prietenii multora dintre noi, care din păcate nu beneficiază de un dar pe care mulți îl considerăm insipid: a auzi și cele mai mărunte lucruri.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cifrele unui deceniu cu Iohannis Președinte al României. Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba: „După zece ani ne aflăm într-o mare fundătură”
Cifrele unui deceniu cu Iohannis Președinte al României. Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba: „După zece ani ne aflăm într-o mare fundătură” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu o sinteză în cifre a unui deceniu în care Klaus Iohannis a […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii