Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

FOTO| Județul Alba, ZERO școli pentru copiii surzi, care sunt nevoiți să studieze în Cluj. Cum îi ajută Asociația Națională a Surzilor din România pe cei mai puțin norocoși

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Județul Alba, ZERO școli pentru copiii surzi, care sunt nevoiți să studieze în Cluj. Cum îi ajută Asociația Națională a Surzilor din România pe cei mai puțin norocoși

Pandemia de coronavirus a afectat societatea, așa cum o cunoaștem, până la cele mai adânci rădăcini ale sale. Nici un om, indiferent de „pătura” socială din care acesta provenea sau statutul de care s-a bucurat, nu a scăpat de efectele negative ale acestui virus.

O anumită categorie de persoane, dezavantajată din start din cauza unor aspecte pe care nu le pot stăpâni, a fost, din păcate, printre cele mai grav „lovite” de această pandemie.

Persoanele cu deficiențe de auz din județul nostru sunt, fără îndoială, printre cele mai nedreptățite suflete, al căror mod de viață depinde de cele mai multe ori de ajutorul nostru, al celor mai norocoși.

Deși lumea în care trăiesc aceștia este fără de sunet, „zgomotul” pe care această pandemie l-a provocat le-a întrerupt multe dintre activitățile cu carea aceștia au fost obișnuiți.

Ionele Carmen Monica, Directorul Executiv al Asociației Naționale a Surzilor din România- Filiala Alba și de asemenea și Interpret în Limbaj Mimico-Gestual, a prezentat pentru ziarulunirea.ro cum se desfășoară aceste activități pentru membrii lor.

„Din cauza pandemiei, nu a mai fost posibil pentru noi să organizăm diferitele evenimente care aveau loc aici. Membrii noștri puteau veni aici pentru petreceri organizate, de exemplu, pentru Ziua Copilului din iunie sau Ziua Dulciurilor din februarie. Aici, fiecare participant își aducea o prăjitură, care era evaluată apoi de un juriu, formată dintr-o persoană surdă și un specialist. Pe baza aspectului și gustului său, aceștia erau recompensați cu premii, ca la oricare concurs.

De asemenea, mai avem petreceri cu costume de Halloween și membrii noștri participă și la competiții dedicate lor, de pescuit, dansuri, concursuri de frumusețe, cultură generală și fotbal.”, a precizat Ionele Carmen Monica.

Asociația Națională a Surzilor nu este un simplu loc pentru distracție, însă. Aici, pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu din Alba Iulia, membrii sunt ajutați de către aceștia și pentru unele dintre cele mai fundamentale activități, care ar putea părea banale pentru mulți, așa cum ne-a povestit Monica.

„Printre altele, noi îi ajutăm și pentru lucruri cum ar fi depunerea actelor la diverse instituții, completarea dosarelor, redactarea cererilor. Prin legea 448/2006, aceștia au dreptul la un interpret,”, a adăugat Monica.

În aceeași clădire, membrii Asociației pot lua parte la slujbe religioase.

Sistemul educațional din România face și el, din păcate, parte din realitatea dură cu care cei care suferă de astfel de deficiențe se confruntă zilnic. În tot județul Alba, nu există nici măcar o singură școală construită pentru învățarea acestora, copii care suferă de astfel de defecte fiind practic siliți să aleagă între a face carte într-un internat din Cluj, departe de casa lor, sau a se înscrie într-o școală normală, unde din prima zi vor fi dezavantajați.

„La Bacalaureat, foarte mulți dintre aceștia își pică examenul. Nu există nici un subiect structurat pentru ei,” a spus Monica.

Din păcate, după atâția ani, comunitatea noastră nu este încă educată pentru a le oferi și lor o șansă, la lucruri fundamentale cum ar fi educația și un loc de muncă decent.

În județul Alba, aproape în fiecare oraș sunt prezenți copii care suferă de deficiențe de auz, în localități precum Alba Iulia, Câmpeni, Aiud sau Sebeș.

Ajutorul, respectul și educația sunt astfel temelia unei societăți sănătoase, într-o lume bolnavă. Comunitatea surzilor din Alba face parte din societatea noastră, ei fiind părinții, bunicii, frații sau prietenii multora dintre noi, care din păcate nu beneficiază de un dar pe care mulți îl considerăm insipid: a auzi și cele mai mărunte lucruri.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani

Unirea Ziarul

Publicat

în

Taxele și impozitele locale 2025, la Alba Iulia, indexate cu 10,4%, fără consultare publică. Creștere de aproape 25% în 2 ani Pe orindea de zi a ședinței ordinare a consiliului local Alba Iulia din data de 29 aprilie 2024 se află proiectul de hotărâre privind indexarea cu 10,4% a taxelor și impozitelor locale pe anul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea