Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Ion Blăjan – fiu al satului Roșia de Secaș. Omagiul unei personalităţi legendare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, 2 Martie a.c la Biblioteca Comunală Roşia de Secaş a avut loc o acţiune culturală organizată de Primăria comunei Roşia de Secaş, Consiliul Local al comunei Roşia de Secaş, Cercul ASTRA „Ion Blăjan” şi Biblioteca Comunală Roşia de Secaş, în colaborare cu Şcoala Gimnazială Roşia de Secaş şi Centrul de Zi Sf. Ierarh Nicolae, având ca scop omagierea unei personalităţi legendare a Văii Secaşelor şi anume rapsodul popular, culegătorul de folclor şi nu în ultimul rând, scriitorul Ion Blăjan, la 105 ani de la naşterea sa în acest sat despre care poetul Ion Brad spunea, în prefaţa cărţii lui Ion Blăjan, aflată la cea de-a treia ediţie „Omul cu ochelari negri” că este „ un sat fără pereche”, având în vedere, în primul rând, faptul că aici, la Roşia de Secaş, s-a realizat prima culegere de poezii populare româneşti, în anul 1838, de către preotul Nicolae Pauletti, fiu al satului.

ion blajan1Programul acţiunii sus amintite a fost prezentat de către doamna Bogdan Felicia, director al Căminului Cultural „Ion Blăjan”, Roşia de Secaş şi a început la ora 12, cuvântul de deschidere avându-l primarul comunei, d-nul Bogdan Vasile Nicolae. În continuare au luat cuvântul părintele protopop Pop Ovidiu Nicolae, parohul Bisericii Ortodoxe din Roşia de Secaş şi Lupean Nicolae, profesor de istorie la Şcoala Gimnazială Roşia de Secaş. Prezentarea cărţii „Omul cu ochelari negri”, scrisă de Ion Blăjan, a fost realizată de viceprimarul Muntean Ilie, fiu al satului şi scriitor.

ion blajan2ion blajan3

 

 

 

 

 

 

Elevii Şcolii Gimnaziale Roşia de Secaş, pregătiţi de înv. Natea Mihaela Luminţa, înv. Trif Alina, prof. Cîmpean Adrian şi prof. Edveş Simona, au prezentat un scurt program artistic în care au adus în atenţie legenda mărţişorului şi au interpretat un cântec din repertoriul lui Ion Blăjan, iar copiii de la Centrul de Zi Sf. Ierarh Nicolae, sub îndrumarea asistentului social Pop Veronica, prof. Goţa Mariana şi prof. Mărginean Ioana, au prezentat o expoziţie de felicitări și mărţişoare.

Acţiunea s-a încheiat în acordurile melodiilor lui Ion Blăjan, toţi participanţii – elevi, cadre didactice şi cetăţeni – fiind serviţi cu suc şi prăjituri. (M.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: „Ziua pământului” sărbătorită la Sebeș de elevi și preșcolari: Ateliere și diferite activități pentru conştientizarea protecției mediului și a biodiversității

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: „Ziua pământului” sărbătorită la Sebeș de elevi și preșcolari: Ateliere și diferite activități pentru conştientizarea protecției mediului și a biodiversității Ieri, 22 aprilie, aproape 1500 de elevi și preșcolari au primit ghivece și plante din partea municipalității, pentru a susține activitățile educative din „Săptămâna verde”. S-au organizat activități pentru conștientizarea protecției mediului, biodiversității și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea