Rămâi conectat

Cultură Educație

FOTO: Inter-Art Aiud cucerește Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Până în 17 septembrie, sălile temporare ale muzeului găzduiesc expoziția Taberei Internaționale de Artă Plastică 2017

Ziarul Unirea

Publicat

în

Muzeul de Artă din Cluj Napoca, instituție de prestigiu din Transilvania găzduiește, în perioada 28 august – 17 septembrie 2017, expozitia Taberei Internaționale de Artă Plastică Inter-Art, Aiud 2017, un proiect care își propune definirea unui spațiu artistic contemporan prin participarea a 40 de artisti plastici din  23 de țări.

Vernisajul expozitiei a avut loc în data de 28 august 2917, ora 18,00, în sălile de expoziții temporare (parter) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența organizatorilor taberei și a unora dintre artiștii participanți.

Iată scurte fragmente din alocuțiuni rostite:

Lucian Nastasă-Kovacs, managerul Muzeului de Artă: “Vă mulțumesc pentru acest efort cultural pe care îl depuneți, este de ce are nevoie România în mod deosebit….Onoarea este de partea muzeului și aș dori să permanentizăm așa ceva pentru că ați realizat, în peste două decenii de activitate,  un produs de mare-mare calitate ”;

Florin Gherasim, curatorul expoziției: ” Diversitatea de stiluri și tehnici individuale, amprentele unor școli și direcții cultural, nu au împiedicat totuși coagularea pe simeze a unui discurs plastic în a cărui unitate se distinge ca un fir roșu, binefacerea stării de a fi și a crea împreună, importanța schimbului cultural, a circulației ideilor și valorilor, puterea artei de a funcționa ca limbaj universal.”;

Ioan Hădărig, director artistic: ”Într-un orășel ca Aiudul, o localitate de tradiție din Transilvania, s-a încercat realizarea unui proiect intitulat INTER-ART, având la bază un principiu care astăzi este pus sub semnul întrebării: multiculturalitatea. Am încercat să pornim de la un element de bază: avem o artă valoroasă, de tradiție, de înaltă calitate. A trebuit să creăm un context în care ea să fie văzută atât într-o dimensiune europeană cât și într-una internațională.” 

Ștefan Balog, președintele Fundației Inter-Art: ”Din punctul meu de vedere această expoziție este una din cele mai frumoase dar și cele mai importante din tot ce am realizat în 22 de ani de existență. Ce m-a emoționat cel mai tare a fost încrederea conducerii muzeului de a ne invita să organizăm o expoziție cu lucrări ce erau încă create în acel moment…”

Cea de-a XXII-a ediţie a Taberei Internaţionale de Artă Plastică Inter-Art, Aiud 2017 s-a constituit într-unul dintre cele mai valoroase şi importante momente ale redefinirii spaţiului cultural actual, într-o structură de artă în care competenţa, valoarea şi multiculturalismul reprezintă caracteristici ale lumii contemporane. Un demers calitativ dar şi alternativ al spaţiului cultural şi artistic autentic. Publicul participant a apreciat valoarea conceptului, noua dimensiune a sălilor propuse pentru acest proiect dar și profesionalismul cu care a fost concepută și prezentată vizitatorilor expoziția taberei aiudene.

Tabăra Internaţională Inter-Art înscrie Aiudul, prin proiectul realizat, în galeria centrelor de cultură contemporană, devenind un important promotor al artelor plastice, al spaţiului artistic, al valorilor culturale şi al actului artistic contemporan.

Artiștii participanți: Albania: Oriola Kureta Semenescu, Bulgaria: Dimitar Velichkov, Plamen Kirilov, Canada: Susie Veroff, Danemarca: Rich Dethlefsen, Egipt: Chadi Salama, Franta: Catherine Chrétien, Germania: Katrin Hamann, Gerd Messmann, Haiti: Patrick Cauvin, Veronica Frisch, Meyer Daphne, India: Vikas Khajuria, Italia: Giuseppe Strano Spitu, Malaezia: Tee Sin Lem, Mexic: Elena Luz Pomar Jimánez, Olanda: Agota Veres, Polonia: Joanna Paljocha, Republica Coreea: Clemens Beungkun Sou, Republica Moldova: Știrbu Gheorghe, Serbia: Miroslav Mandic, Slovenia: Lojze Kalinšek, Turcia: Zümrüt Özmen, Ucraina: Liudmyla Borshosh – Litun, Ungaria: Láng Eszter, SUA: Patricia Goodrich, România: Horváth Gyöngyvér, Ana Pantea, Elena Cristea, Anca Sas, Ecaterina Poca, Mena Zapototchi, Sándor Albert, Andrei Bakó, Mihaela Bakó, Victor Cacovean, Lixandru Robert, Zoltán Balog, Stefan Balog.

Expoziția de la Muzeul de Artă din Cluj Napoca se înscrie în demersul curatorial propus de Inter-Art Aiud, prin expozițiile din New York, Washington, Viena, Rabat, Vichy, Bombay, Geneva, București etc. de valorificare și promovare al artei românești în contextul artei  contemporane. În proiectul taberei Inter-Art au participat în cei 22 de ani de existență  peste 300 de artisti din peste 60 de țări. Tabăra Internaţională Inter-Art Aiud se constituie într-o fenomen alternativ al artei contemporane, într-un concept al valorizării culturale, într-o dimensiune umană constructivă, a transmis Ioan Hădărig, director artistic Inter Art Aiud.

[nggallery id=4495]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea