Rămâi conectat

Curier Județean

FOTO: Întâlnire în cadrul proiectului ”Produs din suflet pentru comunitate”, pentru rezolvarea problemei îngrijitoarelor din grădinițele din Alba Iulia

Publicat

în

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a organizat, joi, o întâlnire între reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba, ai grădinițelor din Alba Iulia și ai Asociației Micul Prinț, pe tema rezolvării problemei asigurării unui număr suficient de îngrijitoare în grădinițe pentru anul în curs, dar și pe termen lung.

acad3La întâlnire au participat doamnele: Aurora Vârtei – inspector pentru învățământul preșcolar în cadrul IȘJ Alba, Aurelia Pop – directorul Grădiniței nr. 11, Maria Ludușan – directorul Grădiniței nr. 8, Maria Magdalena Ladea – directorul Grădiniței nr. 16, Maria Seician – directorul Grădiniței ”Scufița Roșie”, Georgeta Bordeu – directorul Grădiniței nr. 12, Aurora Hăjmășan – directorul Grădiniței ”Dumbrava Minunată”, Laura Fotin – directorul Grădiniței nr. 13 și Crinela Ghergu – președintele Asociației Micul Prinț Alba Iulia.

acad1Coordonatorul Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, Ana Cosma, le-a prezentat doamnelor prezente centrul și conceptul ”Produs din suflet pentru comunitate”, mecanismul financiar prin care administrația locală dorește să ajute la găsirea unei soluții de finanțare pe termen lung a proiectelor importante pentru comunitate, între care se află și cel referitor la asigurarea unei îngrijitoare pentru fiecare grupă de preșcolari. Directoarele au fost îndemnate să prezinte acest mecanism financiar și părinților copiilor din grădinițe, deoarece numai prin implicarea lor activă această problemă va putea fi rezolvată pe termen lung.

Electrica Furnizare Discount

Din spusele doamnelor directoare, există deja părinți care se implică și susțin grădinițele, însă sperăm ca numărul acestora să crească pe viitor, înțelegând că fiecare dintre ei este un membru valoros al unei comunități care își poate rezolva problemele, transparent și eficient.

De asemenea, Ana Cosma a prezentat modificările aduse Legii Sponsorizării începând cu acest an, potrivit cărora firmele vor putea să scadă din impozitul pe profit sumele acordate ca sponsorizări  în limita a 5 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat, față de 3 la mie cât era pănă acum. ”Încurajăm și părinții care sunt antreprenori să direcționeze o parte din impozitul pe profit pentru acest proiect, făcând astfel o investiție în viitoarea generație. În schimb, noi le vom oferi recunoaștere prin campania Produs din suflet pentru comunitate”, a declarat Ana Cosma.

acad1Din nefericire, deși angajarea personalului didactic și nedidactic din grădinițe cade în sarcina Ministerului Educației, care ar trebui să finanțeze posturile necesare potrivit legii, șansele ca această problemă să fie rezolvată la acest nivel sunt practic inexistente. Potrivit doamnei Aurora Vârtei, nu numai că nu sunt șanse ca numărul de norme finanțate să crească, dar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare în condițiile în care, la ultima aprobare a numărului de norme, la nivelul județului Alba, pentru învățământul școlar și preșcolar, au fost tăiate 120 de norme de personal didactic și nedidactic.

Fiind vorba despre o problemă care, în mod evident, le frământă pe directoarele de grădinițe din Alba Iulia, discuțiile s-au întins pe durata câtorva ore, fiind căutate mai multe soluții pentru ca problema să fie rezolvată pe termen lung. Toate directoarele au fost de acord că nu se poate lucra doar cu numărul de îngrijitoare asigurat de minister, existând în prezent grădinițe în care o singură îngrijitoare trebuie să se ocupe de 3-4 grupe de copii.

Crinela Ghergu a prezentat demersurile începute și în acest an de către Asociația Micul Prinț pentru angajarea a 28 de îngrijitoare care să lucreze în toate grădinițele din Alba Iulia, respectiv proiectul care urmează să fie înaintat Primăriei Alba Iulia și Consiliului Local Alba Iulia.

Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia. (Z.U.)

Publicitate

Curier Județean

ITM Alba: Amenzi de 16.000 de lei și 6 avertismente, în perioada 29 noiembrie-3 decembrie 2021. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Publicat

în

ITM Alba: Amenzi de 16.000 de lei și 6 avertismente, în perioada 29 noiembrie-3 decembrie 2021. Ce deficiențe au găsit inspectorii

Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2021, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.

Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 29.11.-03.12.2021, în  activitatea de control, sunt redate mai jos.

Electrica Furnizare Discount

În domeniul relaţiilor de muncă:

Total unităţi controlate:   8

Numar de salariați ai angajatorilor controlați: 1990

                  Din care – femei :    911

Număr deficienţe constatate:      19

       Principalele deficienţe constatate în controale :

  • neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă, anuale;
  • neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
  • neconducerea corectă a evidenţei timpului lucrat;

      În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:

Nr. total unităţi controlate:      9

Număr deficienţe constatate:  17

Număr de măsuri dispuse  :     17

Angajatori sancționați:              6

Nr. sancţiuni aplicate: –    8

                                   –     6  avertismente;

                                   –     2  amenzi in valoare de 16.000 lei.

Nr.evenimente in curs de cercetare : 3

              Principalele deficienţe stabilite în controale :

  • Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
  • Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
  • Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
  • Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
  • Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
  • Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
  • Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.

Citește mai mult

Curier Județean

Dosar penal pentru un bărbat din Alba care și-a agresat soția: A fost emis și un ordin de protecție

Publicat

în

Dosar penal pentru un bărbat din Alba care și-a agresat soția: A fost emis și un ordin de protecție

Polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au emis un ordin de protecție provizoriu față de un bărbat care și-ar fi agresat soția. Bărbatul s-a ales cu dosar penal, pentru violență în familie.

La data de 5 decembrie 2021, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au fost sesizați, de către o femeie, de 37 de ani, din comuna Bistra, cu privire la faptul că ar fi fost agresată de către soț.

În urma aplicării formularului de evaluare a riscului, față de bărbatul, de 47 de ani, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu, pentru o perioadă de 5 zile.

Electrica Furnizare Discount

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie.

Citește mai mult

Curier Județean

PESTE 460 de amenzi și 6 vitezomani lăsați fără permis, bilanțul unei actiuni a polițiștilor din Alba pentru combaterea excesului de viteză

Publicat

în

PESTE 460 de amenzi și 6 vitezomani lăsați fără permis, bilanțul unei actiuni a polițiștilor din Alba pentru combaterea excesului de viteză

Poliţiştii din judeţul Alba au aplicat peste 460 de amenzi şi au reţinut 17 permise de conducere în cadrul unei acţiuni de creştere a siguranţei rutiere, care s-a desfăşurat în săptămâna trecută.

În perioada 4- 5 decembrie 2021, poliţiştii rutieri din judeţul Alba, sprijiniţi de poliţiştii de ordine publică, au desfăşurat o acţiune care a avut ca scop creşterea siguranței rutiere, urmărindu-se, în principal, combaterea excesului de viteză.

Poliţiştii au constatat şi sancţionat 462 de abateri de natură contravenţională, din care 281 au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză, iar restul pentru alte abateri de la normele legale privind circulaţia pe drumurile publice.

Electrica Furnizare Discount

Au fost reţinute 17 de permise de conducere, din care 6 pentru depășirea cu peste 50 de kilometri/oră a limitei legale de viteză, au fost retrase 10 certificate de înmatriculare și au fost constatate 8 infracțiuni la regimul rutier.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare