Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

FOTO: Întâlnire în cadrul proiectului ”Produs din suflet pentru comunitate”, pentru rezolvarea problemei îngrijitoarelor din grădinițele din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia a organizat, joi, o întâlnire între reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Alba, ai grădinițelor din Alba Iulia și ai Asociației Micul Prinț, pe tema rezolvării problemei asigurării unui număr suficient de îngrijitoare în grădinițe pentru anul în curs, dar și pe termen lung.

acad3La întâlnire au participat doamnele: Aurora Vârtei – inspector pentru învățământul preșcolar în cadrul IȘJ Alba, Aurelia Pop – directorul Grădiniței nr. 11, Maria Ludușan – directorul Grădiniței nr. 8, Maria Magdalena Ladea – directorul Grădiniței nr. 16, Maria Seician – directorul Grădiniței ”Scufița Roșie”, Georgeta Bordeu – directorul Grădiniței nr. 12, Aurora Hăjmășan – directorul Grădiniței ”Dumbrava Minunată”, Laura Fotin – directorul Grădiniței nr. 13 și Crinela Ghergu – președintele Asociației Micul Prinț Alba Iulia.

acad1Coordonatorul Centrului de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, Ana Cosma, le-a prezentat doamnelor prezente centrul și conceptul ”Produs din suflet pentru comunitate”, mecanismul financiar prin care administrația locală dorește să ajute la găsirea unei soluții de finanțare pe termen lung a proiectelor importante pentru comunitate, între care se află și cel referitor la asigurarea unei îngrijitoare pentru fiecare grupă de preșcolari. Directoarele au fost îndemnate să prezinte acest mecanism financiar și părinților copiilor din grădinițe, deoarece numai prin implicarea lor activă această problemă va putea fi rezolvată pe termen lung.

Din spusele doamnelor directoare, există deja părinți care se implică și susțin grădinițele, însă sperăm ca numărul acestora să crească pe viitor, înțelegând că fiecare dintre ei este un membru valoros al unei comunități care își poate rezolva problemele, transparent și eficient.

De asemenea, Ana Cosma a prezentat modificările aduse Legii Sponsorizării începând cu acest an, potrivit cărora firmele vor putea să scadă din impozitul pe profit sumele acordate ca sponsorizări  în limita a 5 la mie din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat, față de 3 la mie cât era pănă acum. ”Încurajăm și părinții care sunt antreprenori să direcționeze o parte din impozitul pe profit pentru acest proiect, făcând astfel o investiție în viitoarea generație. În schimb, noi le vom oferi recunoaștere prin campania Produs din suflet pentru comunitate”, a declarat Ana Cosma.

acad1Din nefericire, deși angajarea personalului didactic și nedidactic din grădinițe cade în sarcina Ministerului Educației, care ar trebui să finanțeze posturile necesare potrivit legii, șansele ca această problemă să fie rezolvată la acest nivel sunt practic inexistente. Potrivit doamnei Aurora Vârtei, nu numai că nu sunt șanse ca numărul de norme finanțate să crească, dar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare în condițiile în care, la ultima aprobare a numărului de norme, la nivelul județului Alba, pentru învățământul școlar și preșcolar, au fost tăiate 120 de norme de personal didactic și nedidactic.

Fiind vorba despre o problemă care, în mod evident, le frământă pe directoarele de grădinițe din Alba Iulia, discuțiile s-au întins pe durata câtorva ore, fiind căutate mai multe soluții pentru ca problema să fie rezolvată pe termen lung. Toate directoarele au fost de acord că nu se poate lucra doar cu numărul de îngrijitoare asigurat de minister, existând în prezent grădinițe în care o singură îngrijitoare trebuie să se ocupe de 3-4 grupe de copii.

Crinela Ghergu a prezentat demersurile începute și în acest an de către Asociația Micul Prinț pentru angajarea a 28 de îngrijitoare care să lucreze în toate grădinițele din Alba Iulia, respectiv proiectul care urmează să fie înaintat Primăriei Alba Iulia și Consiliului Local Alba Iulia.

Centrul de Resurse ”Academia Doamnelor” a fost înființat în baza unui proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și funcționează ca structură a Primăriei Municipiului Alba Iulia. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 aprilie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 aprilie 2024 Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 27-28 aprilie 2024. Citește și: Codul Rutier 2024: Trusa de prim-ajutor sau triunghiurile reflectorizante nu or să mai fie obligatorii pentru o anumită categorie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea