FOTO: În Regiunea Centru lansarea POR 2014-2020 a coincis cu o vizită la câteva proiecte de succes din perioada 2007-2013
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administrației Publice a organizat, în 15 octombrie 2015, la sediul CCI Brașov, „Caravana POR 2014-2020”, în colaborare cu ADR Centru. Această sesiune de informare cu privire la Programul Operațional Regional 2014-2020, corelată cu o vizită la trei proiecte REGIO finanțate în perioada 2007-2013, a reunit la Brașov peste 50 de potențiali beneficiari și reprezentanți ai mass –media locale și regionale.
Scopul întâlnirii de la Brașov – ca și al celorlalte evenimente de acest gen, din cadrul Caravanei naționale organizate de AMPOR – îl constituie informarea beneficiarilor de finanțare, cu privire la stadiul implementării Programului Regio 2007-2013 şi a indicatorilor atinşi, a rezultatelor acestuia, inclusiv oferirea de informaţii despre proiectele finalizate și impactul regional al acestora. O componentă importantă din cadrul manifestării a fost reprezentată de discutarea noilor oportunități de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020.
Subiectele de interes au fost îndeosebi posibilitățile de finanțare prin Axa prioritară (AP) 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii IMM, AP 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, AP 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională și AP 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Oferind informaţii punctuale, AMPOR şi ADR Centru doresc să sprijine viitorii beneficiari ai POR 2014-2020 în elaborarea unor proiecte de calitate.
Concret, joi, 15 octombrie 2015, de la ora 10.00, domnul Gabriel Friptu, director general în cadrul MDRAP, a prezentat, alături de conducerea ADR Centru, situația la zi a proiectelor din cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 derulate la nivel național, regional, dar și în județul Brașov. De asemenea, reprezentanții AMPOR au răspuns la multe întrebări ale participanților, cu referire la cele cinci Ghiduri lansate în consultare pentru finanțarea investițiilor pe domeniile precizate anterior. Potențialii solicitanți de fonduri au menționat că sunt deosebit de interesați de lansarea apelurilor de proiecte finanțabile prin noul Program Operațional Regional 2014-2020. Evenimentul de la Brașov s-a desfășurat în cadrul proiectului „Servicii pentru organizarea evenimentelor de informare și promovare Regio – Programul Operațional Regional”, pentru creşterea nivelului de transparenţă şi a încrederii publice privind alocarea resurselor europene, precum și asigurarea absorbției eficiente a fondurilor.
”Sesiunile noastre de informare din cadrul acestei Caravane privind noul program, corelate cu vizite la proiectele finanțate prin POR 2007-2013 sunt menite să vină în sprijinul absorbţiei fondurilor alocate programului în perioada 2014-2020. POR 2014–2020 are ca obiectiv general creșterea competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât acestea să își poată gestiona în mod eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic”, a declarat, la încheierea evenimentului de la Brașov, domnul Gabriel Friptu, director general MDRAP.
”De fiecare dată, vizitele noastre la proiecte, alături de jurnaliști, au avut rolul de a promova beneficiile utilizării resurselor nerambursabile europene pentru dezvoltare. În vizita noastră de azi am beneficiat de sprijinul administrației publice locale și am prezentat deschis, cu cărțile pe față, rezultatele la care s-a ajuns în urma derulării de proiecte europene. Poate, la final totul pare ușor, dar ziariștii au avut ocazia să discute direct cu beneficiarii de fonduri, să-și facă o idee mai aproape de realitate despre ceea ce înseamnă să beneficiezi de un asemenea sprijin. Fondurile europene, programul REGIO, sunt lucrul cel mai bun, ce este valorificat în Regiunea Centru.
Din cele 1200 de proiecte depuse în întreaga regiune, avem contractate 499, în valoare totală de aproape 870 milioane euro, inițiative care atrag sume nerambursabile de peste 590 milioane euro. Aspectul important este că valoarea tuturor proiectelor depuse a fost de aproape 4 ori mai mare decât alocarea de care a beneficiat regiunea, adică 1,77 miliarde euro, față de cele circa 480 milioane alocate. Pentru noua perioadă de finanțare necesarul de fonduri este și mai mare, dar, cu sprijinul AMPOR și prin astfel de evenimente publice de informare, punem bazele noii perioade de finanțare, care a debutat la sfârșitul lunii iunie, prin semnarea la Bruxelles a POR 2014-2020. Noi și potențialii noștri beneficiari suntem pregătiți cu noi proiecte de impact în viața social-economică a Regiunii Centru”, a declarat, după vizita cu presa din Brașov, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
*Alte informații
Primul proiect vizitat de presa locală și regională la Brașov a fost cel prin care se îmbunătățește infrastructura urbană, se revitalizează serviciile municipale și se urmărește creșterea mobilității, în corelare cu utilizarea eficientă a spațiului public. Este vorba despre proiectul „Sistem integrat de parcări – Parcare Spitalul Militar Regina Maria”, a cărui valoare totală este de peste 20.24 milioane lei. Ziariștilor li s-au prezentat lucrările prin care, în scurt timp, cetățenii orașului vor beneficia de o parcare supraetajată, pe patru niveluri, pe o suprafață totală de aproape 10.000 mp. În urma implementării proiectului, în centrul municipiului Brașov, oamenii vor beneficia de peste 300 noi locuri de parcare, iar timpii de trafic în zona centrală a orașului vor fi reduși cu aproape 7%, fiind create și 8 noi locuri de muncă.
A doua oprire din acest periplu l-a reprezentat sistemul modern de gestionare a iluminatului public din Brașov. În unitatea de comandă amplasată în sediul Primăriei brașovene ziariștii au urmărit cum se realizează telegestiunea iluminării stradale, dar și sistemul de supraveghere video din zonele cu risc major din municipiu. Proiectul finanțat pe domeniul 1.1 al POR 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru se numește „Modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public și creștere a siguranței publice din Municipiul Brașov” și are o valoare totală de peste 10,87 milioane lei. Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătățirea calității serviciilor și a siguranței publice.
Un alt proiect interesant vizitat, a fost inițiativa ”Reabilitarea clădire Centru de zi pentru copii aflați în situații de risc”, din municipiul Săcele, în valoare totală de aproape 3,57 milioane lei, din care suma solicitată de municipalitate este de peste 2,88 milioane lei. În centrul orașului Săcele, unde au fost identificate multe probleme sociale, o clădire nefolosită a fost complet reabilitată pentru folosința a peste 100 de copii. Serviciul Public Local de Asistență Socială al Municipiului Săcele s-a asociat cu Fundația pentru Asistență Socială și Tineret (FAST) și astfel s-a creat unui centru de zi modern, destinat copiilor aflați în situații de risc.
[nggallery id=1123]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 51 de minute
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii